Magda Sezon na gruszki to świetna okazja do zrobienia tego pysznego, prostego, ale bardzo efektownego deseru. Miękkie, ugotowane gruszki świetnie smakują przeniknięte aromatem herbaty Earl Grey, który natomiast świetnie łączy się z delikatnie cynamonową kruszonką i kremowością białych lodów. Obowiązkowa pozycja deserowa do wykonania w jesienne dni, bardzo dobrze wpasowuje się aromatem w nadchodzącą jesień. Składniki (na 2 porcje(...)duże gruszki, użyłam gruszki klapsy łyżeczka dobrej, liściastej herbaty Earl Grey łyżeczka płynnego miodu lody waniliowe/śmietankowe/jogurtowe do podania Na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 50g zimnego masła 1/4 łyżeczki cynamonu Liście herbaty zalewamy 250ml wrzątku, przykrywamy i parzymy przez około 10 minut. W międzyczasie obieramy gruszki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne oraz
Smaczna StronaGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu(...)kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami proporcje dla 2 - 4 osób 4 - 6 gruszek pół szklanki migdałów pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan około 100 ml syropu klonowego PS. Duży wybór syropów klonowych w różnych klasach jakości można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Jak zrobić grillowane
Cztery FajeryGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu(...)kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Grillowane gruszki z orzechami i migdałami proporcje dla 2 - 4 osób 4 - 6 gruszek pół szklanki migdałów pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan około 100 ml syropu klonowego PS. Duży wybór syropów klonowych w różnych klasach jakości można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Jak zrobić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSerniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka(...)śmietany kremówki 1 budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli
wesoła kuchniaPieczone owoce to jedne z prostszych deserów, jakie można sobie przygotować jesienią. Świetnie w tej formie sprawdzają się gruszki, które wystarczy upiec z dodatkiem odrobiny masła i jakiegoś słodzika jak miód, syrop daktylowy czy klonowy. Pieczone gruszki możecie podać do porannej owsianki, zjeść z jogurtem czy lodami. Ja zrobiłam do nich prostu dodatek w postaci serka mascarpone wymieszanego(...)miodem i cynamonem. Aby w deserze coś chrupało, posypałam go dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i czarnym sezamem (przyznaję, bardziej dla efektu wizualnego ;)). Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone Składniki / na 4 porcje: 4 gruszki (takie twardsze, bo bardzo dojrzałe od razu rozpadną się w czasie pieczenia) masło do posmarowanie formy 8 łyżek miodu lub syropu daktylowego na cynamonowe mascarpone
Chilli Czosnek i Oliwajest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki. Fajnym pomysłem jest dodanie całej gruszki, jako motywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat(...)francuskich ciast z ukrytą fasolką czy figurką. Tutaj gruszka wcale nie jest ukryta, ale i tak przynosi szczęście. Ciasto podajemy razem z herbatą, bo jest lekko zapychające. Składniki na standardową keksówkę: 3 jajka ¾ szklanki cukru szklanka oleju 2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce lub blenderem) szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kawy zbożowej
Ugotowane pozamiataneMój ulubiony świąteczny deser, który mogę jeść cały rok to gruszki w winie. Pyszne są też w syropie i te nadziewane orzechami, ale dużym plusem tego przepisu jest to, że praktycznie robią się same i że łatwo jest skalować ten przepis, jeśli zapraszamy wielu gości. Dlatego to idealny deser na proszoną kolację, zwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta(...)zabraknie nam roboty, więc nie zaszkodzi skorzystać z tego ułatwienia. Kolejna wspaniała rzecz, jeśli chodzi o gruszki w winie, to że produktem ubocznym jest bardzo dobre grzane wino, z którym możemy podać nasz deser. Składniki: 4 twarde gruszki (np. konferencje) obrane i przekrojone na pół (nie odcinamy ogonka) butelka czerwonego wina 2 łyżki miodu łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ugotowane pozamiataneDziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem(...)rodziny Omega-3. Dlatego w mojej kuchni nigdy nie braknie oleju rzepakowego Zapraszam Was na mój pyszny jesienny deser Smacznego! Składniki: 2-3 „jabłko-gruszki” – czyli gruszki azjatyckie 100 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko M 1 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej
Słodkie okruszkiNaszą polską gruszkę postanowiliśmy przygotować w sposób wytrawny. I tak oto powstały dwie wersje znakomitej przekąski, którą z dumą można serwować jako przystawkę przed daniem głównym, albo po prostu podać znajomym jako towarzystwo dla dobrego cydru. W naszej kuchni staramy się wykorzystywać polskie produkty, dlatego też do tego przepisu użyliśmy: gruszki konferencja, które są wydłużone, symetryczne, nie za słodkie(...)wyższe niż u mężczyzn), cynk, wit. A, z gr. B.. miód - (u nas akacjowy) - wzmacnia odporność, jest bakteriobójczy, pomaga m.in. w schorzeniach dróg moczowych, oddechowych oraz żołądka. 1. GRUSZKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄ: 4 gruszki 20 dag wątróbki kurzej 5 dag salami pół cebuli sól pieprz olej do smażenia miód cytryna sos balsamiczny 2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM 4 gruszki
Kuchnia od dwojgaFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera
Pociąg Do Kuchniostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać wodę kokosową, śmietanką umieścić w misie(...)śmietanka zgęstnieje i będzie lekko sztywna (nie będzie tak sztywna jak kremówka). Następnie ciągle ubijając powoli wlewać zastygającą galaretkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej
moj przepis najesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu(...)pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z rozkoszny.pl i miał absolutną rację! Te jesienne drożdżówki wypełniają policzki maślaną przyjemnością, przytulnością orzechów i dobrem gruszek o pełnych kształtach. Na chwilę przeganiają ołowiane chmury i rozjaśniaja
Kuchnia w Słońcu Skąpanaostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać wodę kokosową, śmietanką umieścić w misie(...)śmietanka zgęstnieje i będzie lekko sztywna (nie będzie tak sztywna jak kremówka). Następnie ciągle ubijając powoli wlewać zastygającą galaretkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej
moj przepis naLubicie owsiankę? Ja bardzo. Owsianka z pieczoną gruszką to pyszny pomysł na zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie . To poranna dawka energii na dobry początek dnia. O zaletach płatków owsianych wie chyba każdy. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika, który poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości. Dzisiejszą owsiankę zrobiłam z pieczonymi gruszkami z dodatkiem miodu i cynamonu oraz uprażonymi orzechami(...)włoskimi. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i aromatyczne. Niebo w gębie! Do tego sok jabłko – gruszka Hortex i śniadanie gotowe Składniki: Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu Pieczone gruszki: 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: uprażone i posiekane orzechy włoskie nasiona
Oryginalny smakPołączenie rozpieszczające kubki smakowe – aromatyczna, delikatna gruszka, chrupiące orzechy, słony ser, gorzka rukola, a wszystko otulone orzeźwiającym miodowo-bazyliowym sosem. *gruszkę można zgrillować na grillu, patelni grillowej lub jeśli nie macie dostępnych tych sprzętów, to można usmażyć ją na zwykłej patelni lub upiec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 5-10 minut – długość(...)pieczenia zależy od tego, jak bardzo twarde owoce kupiliście *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie GRUSZKI Umyj gruszki i rozkrój je na 3 części. Każdą część posmaruj odrobiną oleju. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową i połóż gruszki. Grilluj około 5 minut z każdej strony. Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki i upraż
Eat me! Fit me!