gruszki - 6374 przepisów (strona:40/425)

Koreczki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 49

Koreczki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi to przekąska idealna na imprezę. Koreczki nie wymagają umiejętności kulinarnych i są ekspresowe do przygotowania, a połączenie smaków to strzał w dziesiątkę. Po prostu pycha! Składniki: ser pleśniowy (np. Roquefort, Lazur) gruszka połówki orzechów włoskich wykałaczki Przygotowanie: Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę(...)wykałaczkę nadziewać kolejno: ser, gruszkę i połówkę orzecha włoskiego. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla → Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur → Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym → Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi Artykuł Koreczki

Oryginalny smak
Sałatka z karmelizowaną gruszką i fenkułem 49

Sałatka z karmelizowaną gruszką i fenkułem. Szybka sałatka z efektem Wow!!! Mamy tu i fenkuł i karmelizowane gruszki. Mamy dwa rodzaje sera ( kozi i pleśniowy ). Mamy…a czego tu nie mamy. Jest tego dużo, jest smacznie i mielismy nawet zachwyt Królisia ( doświadczalnego ) a z tym to bywa ciężko, więc należy się cieszyć. Łaska pańska na pstrym koniu jeździ więc(...)kopru włoskiego [ fenkuła ] (pokrojonego w cienkie plastry na mandolinie) 1 awokado pokrojone w plastry 1/2 czerwonej cebili pokrojonej w cienkie plastry ser pleśniowy opcjonalnie Na karmelizowane gruszki 2 łyżki masła 2 gruszki średnie (nie za twarde, ale nie rozpadające się) 30 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na krewetki

Spice things up
Tartaletki z gruszką i serem pleśniowym 57

Tartaletki na cieście francuskiem z gruszką, serem pleśniowym i cebulą to słodko – słona przekąska na letnie wieczory Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 8 sztuk Składniki: 250 – 300 g ciasta francuskiego 2 gruszki 130 g sera pleśniowego 1 czerwona cebula 1 łyżka masła szczypta cukru szczypta soli szczypta pieprzu żółtko (do posmarowania) Przygotowanie: Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć(...)maśle i doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą część pokroić na mniejsze kawałki (forma dowolna, może być kostka, plastry). Ciasto francuskie rozwinąć przełożyć na formę i pokroić na 8 kawałków (około 12 cm na 14 cm). Wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć krążki cebuli, pokruszony ser i gruszki. Piec

KuchniaWeDwoje.pl
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 59

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików(...)około 200 ml: 5 kg gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok. Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 59

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików(...)około 200 ml: 5 kg gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok. Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć

moj przepis na
Smoothie z kaki i gruszek 88

Smoothie z kaki i gruszek zrobiliśmy sobie zamiast kolacji. Do tego zdrowego koktajlu z persymony użyliśmy bardzo dojrzałych gruszek oraz pomarańczy, które także od dłuższego czasu leżały na paterze. Po zblendowaniu owoców koktajl chcieliśmy dosłodzić miodem, ale okazało się, że owoce były wystarczająco słodkie. Jedna porcja była na tyle sycąca, że z pełnymi ale lekkimi brzuchami mogliśmy iść spać. Udostępnij(...)Smoothie z kaki i gruszek – składniki 2 kaki 2 dojrzałe gruszki 2 pomarańcze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wycisnąć sok. Do misy blendera przełożyć pokrojone owoce, wlać sok, dokładnie zblendować. Smoothie z kaki i gruszek podawać od razu

niecodziennikpary
Smoothie z kaki i gruszek 82

Smoothie z kaki i gruszek zrobiliśmy sobie zamiast kolacji. Do tego zdrowego koktajlu z persymony użyliśmy bardzo dojrzałych gruszek oraz pomarańczy, które także od dłuższego czasu leżały na paterze. Po zblendowaniu owoców koktajl chcieliśmy dosłodzić miodem, ale okazało się, że owoce były wystarczająco słodkie. Jedna porcja była na tyle sycąca, że z pełnymi ale lekkimi brzuchami mogliśmy iść spać. Udostępnij(...)Smoothie z kaki i gruszek – składniki 2 kaki 2 dojrzałe gruszki 2 pomarańcze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wycisnąć sok. Do misy blendera przełożyć pokrojone owoce, wlać sok, dokładnie zblendować. Smoothie z kaki i gruszek podawać od razu

niecodziennikpary
Pęczak z bakaliami i karmelizowanymi gruszkami 130

Jesień mamy od kilku dni i naszła mnie ochota na sezonowe i ciepłe śniadanie z gruszkami w roli głównej. Został mi pęczak z poprzedniego dnia, więc postanowiłam wykorzystać go jako dodatek do owoców. W krótkim czasie wyszło naprawdę pyszne sezonowe śniadanie. Składniki (na 2 porcje): szklanka ugotowanego pęczaku garść żurawin garść pestek dyni 2 łyżki miodu 2 gruszki (ładnie prezentuje(...)się odmiana Konferencja) 4 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Gruszki podzielić wzdłuż na 6 części Do pęczaku dodać żurawiny, uprażone pestki dyni i miód. Wszystko razem podgrzewać, aż będzie ciepłe, mieszając od czasu do czasu. Patelnię posypać brązowym cukrem i podgrzewać aż cukier zacznie się topić, czyli zamieniać w karmel. Na karmelu

Weekendy w domu i ogrodzie
Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami 88

dzięki Smakoszowi :D i teraz gości na naszym stole dość często, powiedziałabym nawet, że bardzo często. Tym razem zapraszam Was na makaron bavette z kremowym sosem, chrupiącymi orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami. Wszystkie składniki doskonale się komponują, słony smak szynki i sera pleśniowego przeplata się ze słodkim smakiem winogron i karmelizowanej gruszki. Moim zdanie to ponadczasowe połączenie, które(...)doskonale pasuje do makaronu. Ważne jest też to, że to pyszne danie można przygotować w kilka chwil.  Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i  winogronami Składniki: 1)        200 g makaronu bavette 2)        100 g szynki parmeńskiej w plastrach (lub innej długo dojrzewającej

Na kulinarnym poligonie
Gruszki w zalewie octowej 114

Gruszki w zalewie octowej to kolejne przetwory jakie postanowiłem przygotować na zimę. Niestety mamy dziwne wrażenie, że znikną ze spiżarni zanim się zima zacznie. Gruszki przygotowałem w dwóch wersjach – z dodatkiem cynamonu i wanilii oraz klasyczne w occie. Osobiście wolę słabszą zalewę więc użyłem proporcji 1:3. Sprawdź przepis na: Domowy dżem wiśniowy Składniki 750 ml octu(...)wody 2 szklanki cukru 4 kg gruszek cynamon 2 łyżeczki esencji waniliowej Sprawdź przepis: Dżem z brzoskwiń Gruszki w zalewie octowej – przepis Ocet mieszam z wodą i cukrem. Zagotowujemy. Połowę zalewy odlewamy do drugiego garnka i mieszamy z cynamonem i esencją waniliową. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Dzielimy na połowę i wkładamy do zalewy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z malinami w czekoladzie 68

Czas czytania: 3 min Tarta z malinami w czekoladzie w trzech odsłonach. Pierwsza wspomniana już tarta z dodatkiem malin, druga to tarta z gruszką. Trzecią najszybszą wersją, bo z pominięciem kruchego ciasta jest suflet z malinami, a wszystko to przygotujecie z jednego przepisu! Każda wersja jest obłędna, choć przyznam, że dzieci najbardziej czekały na delikatne sufleciki. Suflet należy zjeść zaraz(...)zachwyci Was smakiem. Krem czekoladowy jest puszysty i delikatny, a w połączeniu ze świeżymi soczystymi malinami i delikatnym kruchym spodem smakuje wprost bajecznie. Babie lato to czas malin i gruszek i stąd wybór dzisiejszych owoców, ale może macie inny pomysł na owoce, które mogłyby znaleźć tu swoje miejsce. Zapraszam do eksperymentowania 🙂 Print Tarta z malinami w czekoladzie .wprm-recipe-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 76

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie(...)elastyczne i przypomina ciasto na bułki. Wykładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy i przekładamy do formy, dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta i przystępujemy do etapu końcowego. Czyli nakładania dodatków – rabarbaru, gruszek, kruszonki i cukru trzcinowego. Teraz ciasto przykrywamy folią spożywczą, niekoniecznie dokładnie w tym przypadku nie musimy martwić się, że wierzch ciasta się przesuszy, bo chronią go owoce i kruszonka

SprawdzonaKuchnia.pl
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 97

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików(...)około 200 ml: 5 kg gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok. Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć

moj przepis na
DESER BEZOWY Z GRUSZKĄ W SYROPIE, KREMEM WANILIOWYM I SOSEM TOFFEE 118

Jeśli z wypieków zostaną Wam białka, przygotujcie pyszny deser bezowy z gruszką w syropie, lekkim kremem waniliowym i sosem toffee.  Pojedyncze składniki deseru można przygotować z wyprzedzeniem , a całość złożyć przed samym podaniem. Krem toffee nie jest  niezbędny, ale bardzo pasuje i nadaje deserowi charakteru. Blat bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)białka z jajek o rozmiarze M  mała szczypta soli 150 g (1 i 1/2 szklanki) cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego  GRUSZKA W SYROPIE 1 gruszka  1 szklanka wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny KREM 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 %, schładzanej minimum 12 godzin

cool and minty
Zimowy dżem z gruszek 99

prawda zima to nie okres na robienie przetworów ale od wszystkiego są przecież wyjątki ;) Jednym z nich jest właśnie zimowy dżem z gruszek.  Bardzo aromatyczny, pełen rozgrzewających dodatków, które nadają mu przytulności, tak bardzo pożądanej w chłodne i ciemne dni.  Idealny na miękkiej chałce, chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do deski serów.  Świetnie komponuje się(...)wyrazistymi serami pleśniowymi.  Gruszki są wciąż dostępne, dlatego warto poświęcić chwilę, aby zamienić je w ten pięknie pachnący dżem, który podczas przygotowywania wypełnia każdy kuchenny kąt owocowo-korzennym zapachem i otula, jak najcieplejszym i najmilszym sweterkiem :)  Nuty wanilii, kardamonu i rozgrzewające kawałeczki imbiru przeplatają się ze słodyczą gruszek, podbijając ich smak.  Taki słoiczek gruszkowych przytulności z pewnością

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania