czasu można zjeść i na słodko Podczas Dyniowych potyczek przygotowaliśmy jedną propozycję na wytrawnie więc i nie mogło zabraknąć wersji na słodko dlatego też powstało spaghetti z dynią i gruszkami Składniki: - 250g makaronu spaghetti - 350g dyni - 300g gruszek - 50g cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 30g masła - sok z połowy małej cytryny Składniki na 4 porcje. Zaczynamy od obrania gruszek i dyni(...)które później kroimy na kosteczkę wielkości 1 cm. Gruszki wrzucamy do garnka razem z 20g cukru oraz sokiem z cytryny i gotujemy aż lekko zmiękną, a wtedy dorzucamy dynię (dynia szybko się gotuje więc jak wrzucimy razem z gruszkami to zanim zmiękną gruszki dynia nam się rozpadnie). W miedzy czasie nastawiamy wodę na makaron (zasada jest taka że na każdy
Kuchenne WariacjeGruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej(...)przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia. gruszki: ok. 0,8 kg gruszek 2 łyżki masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki esencji waniliowej klik Gruszki opłukać, obrać ze skóry i podzielić na niezbyt grube cząstki
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, która nadała delikatnego posmaku orzechowego. Pomimo tego dodatku ciasto nie jest ciężkie, ale miękkie, wilgotne i smaczne. Na wierzchu gruszki w sosie karmelowym, które idealnie pasowały do pełnoziarnistego ciasta. GRUSZKI: 50g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 500g twardych gruszek CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki kwaśniej śmietany(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne, podzielić na ósemki. Na dużej patelni rozpuścić cukier ze śmietanką po czym dodać masło. Gotować ok 5min, aż zacznie robić się karmel. Dodać gruszki i delikatnie obtaczać je w karmelu. Smażyć
https:KKuchniaMniamOstatnie dwa tygodnie były bardzo pracowite dla mnie, dlatego zaniedbałam bloga. Wracam już jednak do Was z całą masą smacznych propozycji. Jako pierwsze proponuję gruszki obgotowywane w winie, z dodatkiem domowych konfitur i słodkiego sosu waniliowego. Deser smaczny i bardzo efektowny. Wbrew pozorom prosty do przygotowania. Gwarantuję, że nie zmęczycie się zbytnio przygotowując te pachnące, pyszne gruszki :) Poniższy przepis znalazł(...)łyżek cukru (do smaku) 1 łyżeczka goździków spora szczypta ostrej papryki Sos waniliowy: 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 2,5 łyżki cukru opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: gruszki ulubione konfitury (po 1 łyżce na 1 gruszkę) Gruszki obrać, od góry wydrążyć ostrożnie gniazdo nasienne. Do garnuszka wlać wino i pozostałe składniki. Zagotować. Przełożyć gruszki i na niewielkim ogniu
Codzienna kuchnia niecodziennaNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki(...)słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy
Kuchenne Wariacjezjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka(...)karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką syropu klonowego, polałam więc nim spód/wierzch (zależy, z której strony spojrzeć) ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie. Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki, racuszki, racuszki z gruszka, zdrowe śniadanie, gruszka, 1 duża lub 2 mniejsze gruszki umyte i pokrojone w kostkę 2-3 łyżki(...)cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy z cukrem
Cynamonowe szczęścieTydzień temu wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz(...)gruszek - 5 łyżek cukru - 1 łyżka kardamonu - 1 łyżka cynamonu - 25 g mielonych migdałów Dekoracja: - 25 g prażonych migdałów - cynamon Forma do tarty 20 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię
Kuchenne Wariacjezobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało się naprawdę fajne, przyprawy dobrze dobrane. Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli z puszki1- 2 łodygi(...)lodówki (min 30 minut)gruszkiGruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać oliwę, miętę, sok z limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć mięso. Obracać w trakcie grillowania
Stare GaryLekka sałatka z gruszką to świetny pomysł na lunch, lekką kolację czy przystawkę. Tę sałatkę z gruszką można przygotować w dosłownie 10 minut! Ma oryginalny smak, jest bardzo lekka i delikatna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gruszką pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc w pewnym stopni jego dekorację. Możecie zaserwować ją na rodzinnej imprezie, na świętach czy innego okazji. Zapraszam(...)zapoznania się z przepisem. LEKKA SAŁATKA Z GRUSZKĄ – PRZEPIS Składniki 60 g mixu sałat 1 mała gruszka kilka suszonych śliwek 100 g sera pleśniowego 8-10- suszonych pomidorów garść pestek z dyni Sos 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Gruszkę kroimy na ćwierć plastry. Podsmażamy na patelni
Przepiski.plSałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Pyszna sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola. Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi Sałatka z gruszkami, orzechami włoskimi, szynką parmeńską i gorgonzolą może być wyrafinowanym dodatkiem lub samodzielnym pysznym pojedynczym daniem. Niewielka ilość składników sprawi, że sałatka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo szybka w przygotowaniu. Możecie ją zrobić(...)podczas kiedy Wasi goście będą rozmawiać między sobą przy stole. W tej sałatce słodki smak bardzo dojrzałych gruszek połączy się z pikanterią gorgonzoli, a całość dosmaczona octem balsamicznym sprawi, że przepadniecie, a sałatka zostanie Waszą ulubioną. Składniki na sałatkę: - opakowanie ulubionego, zielonego miksu sałat lub paczka rucoli lub np. sama roszponka lub sam szpinak - porządna garść gorgonzoli pokrojonej
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj zapraszam na sernik z gruszkami o pysznej, kremowej konsystencji z dodatkiem musu gruszkowego. Ciasto dodatkowo przełożone jest plasterkami gruszek i zwieńczone chrupiącą, ciasteczkową kruszonką wykonaną z kakaowych ciasteczek owsianych i przyprawy korzennej. Tradycja z odrobiną urozmaicenia :) Spód sernika: 340 g ciastek digestive 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłustego) 250 g serka(...)mascarpone 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1½ puszki gruszek w zalewie (820 g) 5 jajek 2 żółtka 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ½ puszki gruszek w zalewie (do przełożenia) Składniki na kruszonkę: 200 g ciastek owsianych kakaowych 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej 80 g roztopionego masła Zaczynamy od wykonana spodu sernika. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera
Świat Ciastaroku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki (tortownica, średnica 26cm): Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 1 niepełna(...)szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki nutelli 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 gruszki z kompotu lub syropu Warstwa z galaretką: 1 galaretka agrestowa 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 2 gruszki z kompotu lub syropu Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić
Kuchnia domowa AniSkładniki /4 porcje: – 4 gruszki – garść orzechów włoskich – 1/2 szklanki cukru trzcinowego – 1 łyżka wody – 1 łyżka rumu – lody waniliowe Przygotowanie: Gruszki umyć obrać i przekroić na pół pozbywając się przy tym pestek. Na suchą patelnię wsypujemy cukier a następnie wodę. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy nasze gruszki i orzechy. Całość karmelizujemy na średnim(...)ogniu obracając gruszki co jakiś czas raz na jedną a raz na drugą stronę. Gdy sos wyraźnie zmniejszy swoją objętość – dodajemy rumu. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie ściągamy z patelni. Wyciągamy gruszki na talerze, polewamy sosem i dodajemy gałkę lodów waniliowych . Dekorujemy świeżą miętą . Smacznego. Artykuł Gruszki karmelizowane w rumie pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFENajlepsze w swoim życiu gruszki jadłam mając siedem czy osiem lat – było to w trakcie wakacji spędzanych pod namiotami. Na pole biwakowe przyjechał wówczas rolnik, który sprzedawał owoce wprost z bagażnika swojego auta. Dotąd pamiętam niebywałą soczystość tamtych gruszek, to jak podczas jedzenia sok ściekał mi po palcach. Zabawne, jak funkcjonuje ludzki umysł – zdarza mi się zapomnieć po co poszłam(...)drugiego pokoju, a niebiański smak i zapach tamtych letnich owoców jest w mojej pamięci tak żywy, jakbym raczyła się nimi przed momentem. Od czasu owych wakacji próbuję znaleźć gruszki równie wyjątkowe i choć w swoich poszukiwaniach jestem niezłomna, to dotąd żadne nie dorównały tamtym sprzed lat. Cóż, tak chyba funkcjonuje pamięć smaków – smak łączy się w naszych wspomnieniach z towarzyszącymi
Even Better Food