Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru(...)składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści
Smakowity Blog KulinarnyBardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 dojrzałe gruszki sok z 1/2 cytryny 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka * ), pokruszonej na kawałki 50 g cukru pudru 100 g śmietany 30% listki mięty do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Gruszki obieramy, odcinamy(...)spód, aby gruszki mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze; przykrywamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia, stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut do miękkości. 2. W między czasie w garnuszku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier
My Culinary ArtCzasem mam takie dni kiedy mam straszną ochotę spędzić dzień w kuchni robiąc coś dobrego. Tak było i dziś. Rano pobiegłam na rynek Łazarski po gruszki i kilka innych produktów i przystąpiłam do zabawy. Tak gotowanie jest dla mnie zabawą. Mamy jesień już przecież październik, więc padło na ciasto czekoladowe z gruszkami. Ostatnio gdzieś zobaczyłam zdjęcie gdzie całe gruszki były(...)cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko duże 0,5 opakowania olejku rumowego 3 miękkie gruszki przekrojone na połówki, obrane z wydrążonymi gniazdami 5 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka lub cukier puder Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki
Emskie SmakiDziś zapraszam Was na pyszny deser w zdrowszej odsłonie – zapiekana gruszka pod kokosową kruszonką. Dlaczego zdrowszy? Kruszonka jest na bazie mąki kokosowej, ryżowej, płatków owsianych i mojego ulubionego oleju kokosowego. Do tego pyszne gruszki. Jak dla mnie niebo na talerzu Takim ciepłym deserem możemy delektować się w te jesienne chodne dni. Gdy aura na zewnątrz nie nastraja pozytywnie warto(...)zjeść coś dobrego A że prost przepadam za gruszkami i kokosem, ten deser jest dla mnie idealny. Polecam i Wam Składniki: 2 większe twarde gruszki 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki ryżowej 4 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len) 2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić innym „słodzidłem”) Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkiCiasto drożdżowe z cynamonem i gruszką to zawijaniec, który w swoim wnętrzu ukrywa cynamon, wierzch natomiast ma zwieńczony kawałkami gruszki. Ten wypiek można przygotować z innymi owocami, ważne jest, by ich kawałki nie były zbyt ciężkie, gdyż może to negatywnie wpłynąć na wyrośnięcie ciasta. Moje ciasto powstało w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką Składniki: CIASTO(...)mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 40g masła szczypta soli NADZIENIE 20g masła 4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 2-3 gruszki Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą - do rozpuszczonych drożdży dodać około 1/2 szklanki
Smakołyki Berenikikolejce jest coś długa, ale że dziewczyny z Lubelskiej Blogosfery właśnie zarządziły kolejną, tym razem gruszkową edycję Lubelskiego Kociołka, (co to za akcja wspominałam tutaj ) zaczynam od szarlotki z gruszkami, która to powstała któregoś słonecznego dnia na życzenie mojego Taty. Delikatnie krucha z mnóstwem aromatycznych gruszek, znikała tak szybko, że ledwie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. Ciasto kruche(...)przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek 1/2 szkl. kaszy manny szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy budyń i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą
Cynamonowe szczęścieIdealny na śniadanie, z gruszkami smakuje wybornie. Szybko się go robi, bardzo prosty w wykonaniu. Jest to porcja na jedną osobę. Gruszki – na ciepłą patelnię położyć miód, roztopić. Wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, posypać cukrem waniliowym. Smażyć chwilkę aż gruszka zmięknie. Zdjąć z patelni i położyć do miseczki. Przykryć, żeby utrzymać gruszkę ciepłą. Masa jajeczna – białka ubić(...)sztywną pianę, dodać trochę soli. Jak białka są sztywne dodać po jednym żółtku cały czas ubijając.Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Na tej samej patelni co smażyły się gruszki roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć tak długo, aż podważając płaską łyżką boki omletu poczujecie, że jest wystarczająco sztywny, żeby go przewrócić. Mimo to proponuję położyć duży talerz
Kuchnia Pokoleńprzygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie(...)środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów
SzczyptaSmaQZamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie mój smak, i muszę Wam powiedzieć, że chyba mój numer jeden. Osobiście nie przepadam za ciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę(...)królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ
SMYKWKUCHNIwyłącznie z wątróbką wieprzową smażoną z cebulką. Ale kto próbował wątróbki drobiowej, ten wie, że jest dużo delikatniejsza i o niebo lepsza w smaku. W zestawieniu z gruszką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym zamienia się w danie niemalże wykwintne. Warto spróbować(...)oczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie
Simple DishObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka
Moja DelicjaPrzepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami
SMYKWKUCHNInaukowych, śledzę różne badania i doniesienia żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego(...)śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy
Przysmaki KarolkiCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Nie trzeba wielu wyszukanych składników, aby otrzymać danie urzekające smakiem. Tak było z pieczonymi gruszkami. Pierwszy raz jadłam je na imprezie u przyjaciół-znajoma zapiekła gruszki nafaszerowane kremowym serkiem i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Ot, trzy składniki, a zrobiły furrorę :) Od razu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu. A że lubię sobie poeksperymentować, dodałam(...)coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika 4 dojrzałe figi 3-4 łyżki oliwy ząbek czosnku sos balsamiczny
Zawsze głodna!znów mamy kolejną propozycję dla łasuchów, którzy uwielbiają ciasto kruche To kakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł Składniki: - 125g schłodzonego masła - 225g mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego(...)formujemy kulę, którą spłaszczamy (żeby się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kolejnym krokiem jest nasz „farsz” czyli gruszki Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy (po uprzednim wyszorowaniu) oraz wyciskamy sok. Następnie obieramy gruszki, kroimy na ósemki, a te ósemki jeszcze dzielimy na 2 części i wrzucamy do garnka dokładając
Kuchenne Wariacje