Idealny na śniadanie, z gruszkami smakuje wybornie. Szybko się go robi, bardzo prosty w wykonaniu. Jest to porcja na jedną osobę. Gruszki – na ciepłą patelnię położyć miód, roztopić. Wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, posypać cukrem waniliowym. Smażyć chwilkę aż gruszka zmięknie. Zdjąć z patelni i położyć do miseczki. Przykryć, żeby utrzymać gruszkę ciepłą. Masa jajeczna – białka ubić(...)sztywną pianę, dodać trochę soli. Jak białka są sztywne dodać po jednym żółtku cały czas ubijając.Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Na tej samej patelni co smażyły się gruszki roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć tak długo, aż podważając płaską łyżką boki omletu poczujecie, że jest wystarczająco sztywny, żeby go przewrócić. Mimo to proponuję położyć duży talerz
Kuchnia Pokoleńprzygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie(...)środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów
SzczyptaSmaQSłodkie, puszyste i lekkie racuszki z karmelizowaną gruszką wzbogacone o wiórki kokosowe. Takie połączenie smakowe to istna rozkosz dla podniebienia! Możecie przygotować je już teraz! Nie ma na co czekać :) Szczerze polecam! Składniki: (na ok. 18 sztuk) Karmelizowane gruszki: 2 gruszki 2 łyżki cukru Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 150 ml ciepłego mleka(...)jajko 1 szkl mąki pszennej tortowej 50 g wiórek kokosowych+ 1/2 szkl wrzącego mleka Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zkarmelizować cukier. Gdy nabierze ładnego koloru dodać pokrojoną gruszkę i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia
Nastoletnie WypiekanieZamarzyło mi się wilgotne, cytrynowe ciasto z czekoladą i dużymi mokrymi gruszkami. Myślałam o tym cieście kilka dni, rozmyślałam i wykombinowałam. Jest idealne. To nie wątpliwie mój smak, i muszę Wam powiedzieć, że chyba mój numer jeden. Osobiście nie przepadam za ciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę(...)królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ
SMYKWKUCHNIwyłącznie z wątróbką wieprzową smażoną z cebulką. Ale kto próbował wątróbki drobiowej, ten wie, że jest dużo delikatniejsza i o niebo lepsza w smaku. W zestawieniu z gruszką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym zamienia się w danie niemalże wykwintne. Warto spróbować(...)oczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie
Simple DishObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka
Moja DelicjaPrzepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim stole. Zapasy gruszek z sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-). Zapraszam Was na wspólne pieczenie ciasta z gruszkami
SMYKWKUCHNInaukowych, śledzę różne badania i doniesienia żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego(...)śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy
Przysmaki KarolkiCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Nie trzeba wielu wyszukanych składników, aby otrzymać danie urzekające smakiem. Tak było z pieczonymi gruszkami. Pierwszy raz jadłam je na imprezie u przyjaciół-znajoma zapiekła gruszki nafaszerowane kremowym serkiem i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Ot, trzy składniki, a zrobiły furrorę :) Od razu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu. A że lubię sobie poeksperymentować, dodałam(...)coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika 4 dojrzałe figi 3-4 łyżki oliwy ząbek czosnku sos balsamiczny
Zawsze głodna!znów mamy kolejną propozycję dla łasuchów, którzy uwielbiają ciasto kruche To kakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł Składniki: - 125g schłodzonego masła - 225g mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego(...)formujemy kulę, którą spłaszczamy (żeby się lepiej ciasto schłodziło), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kolejnym krokiem jest nasz „farsz” czyli gruszki Najpierw ścieramy skórkę z pomarańczy (po uprzednim wyszorowaniu) oraz wyciskamy sok. Następnie obieramy gruszki, kroimy na ósemki, a te ósemki jeszcze dzielimy na 2 części i wrzucamy do garnka dokładając
Kuchenne Wariacjejesienią bywa. Zdarzają się dni szare, bure i ponure, ciemne, chłodne wieczory. Aby jednak nie popaść w dość depresyjny, jesienny nastrój polecam odrobinę słodkości. Deser w postaci zapiekanych gruszek jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty, nie wymaga zbyt dużo pracy, a smakuje przepysznie. Umili Wam niejeden jesienny wieczór. Mięciutkie gruszki, soczyste, z żurawiną, orzechami, z rozgrzewającym cynamonem, gałką(...)muszkatołową, polane miodem – poezja. Podane z lodami lub jogurtem greckim smakują jeszcze lepiej niż solo. Wyobrażacie sobie ?!? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże twarde gruszki garść żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki płynnego miodu Gruszki przekrawamy wzdłuż. Wycinamy gniazdka. Układamy każdą połówkę (można lekko przyciągać od dołu, by stabilniej
Made By Mom And SonProste i w miarę szybkie do przygotowania ciasto z orzechami, a w nim zatopione gruszki. Jest miękkie i delikatne, a gruszki idealnie do niego pasują. SKŁADNIKI: 200g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100g orzechów włoskich 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 4 gruszek Orzechy zmielić i wymieszać razem z przesianą(...)mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w grube paski, wykrawając przy tym środek z pestkami. Miękkie masło utrzeć w misie miksera. Wsypać cukier i ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta. Wbijać po jednym jajku w temperaturze pokojowej, stale ucierając. Tu jest ten moment, w którym masa może wyglądać niczym zważona
https:KKuchniaMniamGruszki kojarzą mi się z początkiem jesieni. Choć w Polsce nadal pełnia lata i upałów, tak u nas, na irlandzkiej wyspie coraz bliżej jesieni. Chłodne poranki, w ciągu dnia więcej deszczu mniej słońca, wiatr z którym od zawsze mi nie po drodze Dzisiaj rano, odprowadzają Gabriela do szkoły padło pytanie: „Mamo, kiedy przestanie być już zimno” upsss(...)optymistyczna odpowiedź, w którą to samej jest mi ciężko uwierzyć: „Synku, będzie piękna jesień tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta
Made By Mom And SonPyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)Składniki na masę marcepanową: 100 g obranych migdałów 3 krople aromatu migdałowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat
My Culinary Artmajowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym(...)goście, ten przepis to jak karta wyciągnięta z rękawa magika, zaczaruje wszystkich Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 gruszek maliny Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy tłuszczem (można pominąć, gdyż kilkakrotnie zapomniałam to zrobić i nie było problemu).. Umyte gruszki kroimy na tarce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię