jesienią bywa. Zdarzają się dni szare, bure i ponure, ciemne, chłodne wieczory. Aby jednak nie popaść w dość depresyjny, jesienny nastrój polecam odrobinę słodkości. Deser w postaci zapiekanych gruszek jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty, nie wymaga zbyt dużo pracy, a smakuje przepysznie. Umili Wam niejeden jesienny wieczór. Mięciutkie gruszki, soczyste, z żurawiną, orzechami, z rozgrzewającym cynamonem, gałką(...)muszkatołową, polane miodem – poezja. Podane z lodami lub jogurtem greckim smakują jeszcze lepiej niż solo. Wyobrażacie sobie ?!? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże twarde gruszki garść żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki płynnego miodu Gruszki przekrawamy wzdłuż. Wycinamy gniazdka. Układamy każdą połówkę (można lekko przyciągać od dołu, by stabilniej
Made By Mom And SonProste i w miarę szybkie do przygotowania ciasto z orzechami, a w nim zatopione gruszki. Jest miękkie i delikatne, a gruszki idealnie do niego pasują. SKŁADNIKI: 200g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100g orzechów włoskich 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 4 gruszek Orzechy zmielić i wymieszać razem z przesianą(...)mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w grube paski, wykrawając przy tym środek z pestkami. Miękkie masło utrzeć w misie miksera. Wsypać cukier i ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta. Wbijać po jednym jajku w temperaturze pokojowej, stale ucierając. Tu jest ten moment, w którym masa może wyglądać niczym zważona
https:KKuchniaMniamGruszki kojarzą mi się z początkiem jesieni. Choć w Polsce nadal pełnia lata i upałów, tak u nas, na irlandzkiej wyspie coraz bliżej jesieni. Chłodne poranki, w ciągu dnia więcej deszczu mniej słońca, wiatr z którym od zawsze mi nie po drodze Dzisiaj rano, odprowadzają Gabriela do szkoły padło pytanie: „Mamo, kiedy przestanie być już zimno” upsss(...)optymistyczna odpowiedź, w którą to samej jest mi ciężko uwierzyć: „Synku, będzie piękna jesień tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta
Made By Mom And SonPyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)Składniki na masę marcepanową: 100 g obranych migdałów 3 krople aromatu migdałowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat
My Culinary Artmajowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym(...)goście, ten przepis to jak karta wyciągnięta z rękawa magika, zaczaruje wszystkich Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 gruszek maliny Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy tłuszczem (można pominąć, gdyż kilkakrotnie zapomniałam to zrobić i nie było problemu).. Umyte gruszki kroimy na tarce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na bardzo łatwe ciasto. Najtrudniejsze w przepisie jest oczekiwanie aż się upiecze i będzie można spróbować ;) Tarta jest bardzo smaczna. Smak słodkich gruszek doskonale łączy się z migdałami i kwaskowatymi malinami, a kropkę nad i stawia wanilia. Do tarty najlepiej użyć twardych gruszek - zmiękną w czasie pieczenia. Gruszki można też zastąpić jabłkami. Ja piekłam w 190°C w termoobiegu(...)podane dla formy o średnicy 22-25 cm i niskim brzegu. Kruche ciasto 200g mąki szczypta soli 90g zimnego masła 50g cukru pudru 1 jajo Wierzch 3-4 gruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 75g gęstego jogurtu (ja użyłam bałkańskiego) 2 jaja 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 6-8 malin
Pełny talerzBardzo orzeźwiające, słodkie smoothie z gruszką i jarmużem – świetne zarówno na rozpoczęcie dnia oraz jako orzeźwienie i uzupełnienie witamin po wysiłku fizycznym. Jarmuż nadaje smoothie piękny, zielony, optymistyczny kolor. Warto go jeść – ta słodkawo-orzechowa kapusta ma niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin – wspaniale sprawdza się więc nie tylko w sałatkach, ale także koktajlach witaminowych, takich(...)Smoothie z gruszką i jarmużem tak mi smakowało, że zniknęło w pół minuty – dłużej trwało robienie zdjęć. Teraz muszę lecieć po nową porcję gruszek! Koktajl można przygotować także wieczorem, a wypić na śniadanie – będzie szybko i zdrowo. Składniki: 2 duże, dojrzałe gruszki 1 szklanka świeżo wyciśniętego lub tłoczonego soku z jabłek garść listków jarmużu 4-5 kostek lodu
Poezja smakukażdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi i od razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić(...)Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru pudru (ja użyłam 3); - 2 łyżki rumu (ja użyłam ekstrakt waniliowy); - 5 dojrzałych gruszek Sos karmelowy: - 1/3 szklanki brązowego cukru; - 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%); - 1 1/2 łyżki masła Wykonanie: Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie
dom-agi.plSałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca Czasem przychodzą takie dni, że nawet na obiad mam wielką ochotę na lekką sałatę. O ile częściej jadam ją na kolację, o tyle wersja obiadowa często wzbogacona jest mięsem. Tym raz pojawiło się białko w postaci piersi kurczaka marynowanych w sosie sojowym z oliwą oraz miodem. Całość okrasiłam gruszką oraz orzechami nerkowca(...)chwilę ciepłe wspomnienie wiosny, której wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola
Moje QulinariaPORCJA DLA 4 OSÓB ; CZAS PRZYGOTOWANIA 0:20 Składniki: 4 połówki gruszek 1 łyżka rodzynek ⅓ łyżeczki mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego ⅓ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki zmiękczonego masła 1½ łyżeczki masła 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka 1 żółtko ⅓ szklanki kwaśnej śmietany 60g rozdrobnionego sera brie Przygotowanie: Wymieszać rodzynki, goździki, ziele angielskie, cukier trzcinowy i masło. Położyć każdą połówkę gruszki(...)wypełnić mieszanką z cukrem trzcinowym. Dobrze owinąć folią. Grillować na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu na boki, przez 30 minut lub aż będą miękkie. W czasie gdy gruszki się grillują przygotować sos serowy poprzez roztopienie masła w małym rondlu, na bocznym palniku. Mieszając, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko. Postawić z powrotem na palniki gotować
naRuszciedodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda(...)było po prostu wylać, bo pachniał bajecznie. I wtedy mój wzrok padł na pozostałe gruszki... Szybko dokupiłam jeszcze kilka, ugotowałam w syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjemnością.Całość jeszcze pachnie piernikiem, przyjemnie rozgrzewa od środka. Choć tak naprawdę w głowie już mam truskawki, takie śniadanie zajadam z prawdziwą przyjemnością. Zamiast słodkich, czerwcowych truskawek są pyszne gruszki w lepkim karmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach...Piernikowe(...)tosty francuskie z karmelizowaną gruszkąSkładniki:(na 2-6 porcji)6 kromek czerstwej chałki3 jajka100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy do piernikakarmelizowane gruszki:3 gruszki4 łyżki cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1/2 łyżeczki przyprawy do piernikadodatkowo:2 łyżki masłaJajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Chałkę maczać w masie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł z błękitną gruszką i jej smakiem zainspirował mnie tak, że postanowiłam zrobić kolejną odsłonę tego tak kultowego deseru jakim jest Piękna Helena. Tym razem z dodatkiem czekolady, alkoholu i serka Almette. Serek można śmiało zamienić na inny lubiany przez nas dodatek. Może to być bita śmietana, ulubione lody, czy krem.Połączenie równie godne uwagi(...)powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki
Malinowe Pocałunkizaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm(...)będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj
SMYKWKUCHNIAromatyczne połączenie gruszki i banana z korzennymi przyprawami, a do tego mieszanka ziaren, makaron pełnoziarnisty i twaróg- prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów i obiad w nieco niekonwencjonalnym wydaniu. Główny posiłek dnia w słodkiej wersji to u mnie prawdziwa rzadkość. Jednak przychodzi taki moment, że każdy może się znudzić kurczakiem i rybami, które w moim przypadku niemalże codziennie goszczą(...)talerzu. Dzisiejszy przepis to ratunek na właśnie takie dni, a tym samym druga część mojej "akcji" pt. Jedzmy owoce sezonowe (tutaj pierwszy przepis). Traf ponownie padł na gruszki, ale jak tu ich nie lubić? Doskonałym uzupełnieniem całości jest mieszanka sezamu, siemienia lnianego i słonecznika od firmy Ziarenkowo- niezastąpiony dodatek w kuchni, który świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi
peanutbuttermonster