gruszka w winie - 32 przepisów

Tarta z grzańcowymi gruszkami 185

aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej  strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki(...)sposób gruszki uzyskają ładny bordowy kolor i intensywny smak przypraw i pomarańczy. Cała sztuka polega na tym, aby ich nie rozgotować, bo nam się zrobi gruszkowy mus… *Jeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować.  **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 131

godziny. Podajemy z gruszkami gotowanymi w winie. By wyciagnac panna cotte z kokijek wkladamy je na chwile do goracej wody, potrzasamy lekko i wykladamy na talerzyki. gruszki w winie - skladniki 3 gruszki - dojrzale ale niezbyt miekkie 200 ml czerwonego wina wytrawnego 50ml wody laska wanilii 30g cukru wykonanie: Wino, wode, cukier i przecieta na pol laske(...)obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wykladamy na talerzyki. Mozemy podac

Przysmaki Karolki
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 174

dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki: 2 gruszki 250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO 4 łyżki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu kawałek laski wanilii żurawina staropolska Sos karmelowy 200 g cukru 150 ml kremówki Przygotowanie:  Gruszki obrać(...) włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać  na talerzyk, ułożyć  gruszki i udekorować  listkami mięty. Do deseru podać  lampkę francuskiego  różowego wina Celebro

Ala piecze i gotuje
ŻEGNAJ #SELFIE! CZAS NA #FRIENDSIE! 180

gruszkami :) Rety, w życiu nie myślałam, że otwarcie wina może być tak problematyczne! Czekając na deser... I tak nadal nie wiem, o co chodziło w tej grze... GRUSZKI W WINIE /od Delimamma ;/ 3 gruszki 2,5 szklanki półsłodkiego wina czerwonego 1 laska cynamonu 1 tabliczka gorzkiej czekolady Gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Nie wydrążamy środka. Ścinamy(...)dół tak, aby gruszki mogły stać. Do małego garnka wlewamy wino, wrzucamy cynamon, wkładamy gruszki i gotujemy 30 minut od momenty, gdy wino zacznie wrzeć.  Czekoladę rozpuszczamy (my poszłyśmy na łatwiznę, rozpuściłyśmy ją nie do końca, więc powstała nam gęsta, niejednolita masa) w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą gruszki lub tak jak my, układamy je na kleksach

W kuchni Karmel-itki
Konfitura gruszkowa z cytryną i imbirem 125

dobry! Dość często bywam na Starym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram(...)ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie :-(. Dzięki temu mam tylko 4 małe słoiczki pysznej konfitury. Gruszki postanowiłam połączyć z cytryną, ponieważ bardzo zasmakowało mi to połączenie we wspomnianych gruszkach w winie, a imbir, bo to rozgrzewający dodatek, a na zimę taki jest jak najbardziej wskazany :-). Słodkiej, lekko orzeźwiającej, z wyraźną cytrynową nutą

Pora coś zjeść
Gruszki w białym winie 151

Dzień dobry! Obecnie z powodu wprowadzenia w Rosji embargo na polskie owoce i warzywa trwa akcja jedzenia jabłek, jabłka są wszędzie - na blogach, w prasie, telewizji

Pora coś zjeść
Gruszki w piance jajeczno-migdałowej 209

Składniki: 2 średnio dojrzałe gruszki 1/2 szkl. białego wina półsłodkiego łyżeczka margaryny/masła 2 żółtka 3 łyżki cukru 3/4 szkl. napoju migdałowego  Alpro(...)migdały, kawa rozpuszczalna Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły. Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie. Napój migdałowy Alpro zagotować. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy jajecznej wlać napój migdałowy. Ucierać do momentu, aż puszysty krem nieco

kolorowotorcikowo
Deser- gruszki w winie 168

Deser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie(...)Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód  oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są  smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie

Proste Potrawy
Gruszki w winie z czekoladą 185

czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów  dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną się przy gotowaniu. Najpierw należy obrać gruszki i pozbyć się(...)Następnie do garnka wlewamy wino, dodajemy cynamon, cukier i  wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas gruszki należy obracać tak aby były one z każdej strony równo nasączone winem i przyprawami.  Po zawrzeniu zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki przez 20 do 30  minut, tak aby były miękkie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Co zrobić z otwartym winem ? 204

Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo wykorzystać do przygotowania sosu. Ale wino to na tyle uniwersalny trunek, że można je wykorzystać także do deserów a gruszki gotowane w winie to zawsze dobry pomysł. Źródło : 6win.pl

Mechanik w kuchni
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 143

paluchy z serem i oliwkami     Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną  dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 216

okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków(...)gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego wina. Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić gotowe filety niestety nie udało mi się ich dostać. W tym celu przeciąłem mięso na środku mostka, odgiąłem jedną pierś

Wyprawy kulinarne
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 152

osoby firma Oleofarm nagrodziła zestawem soków. Taka kolorowa Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia odsączoną połówkę gruszki kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser - kompot z surowych owoców w winie 146

uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat. Składniki :  doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele,  u  mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki cukier puder białe wino słodkie lub półsłodkie Przygotowanie ; Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce przykrywając czystą ściereczką Przed podaniem zalewamy

Proste Potrawy