gruszka w winie - 32 przepisów (strona:2/3)

Gruszki w occie winnym 156

wrzucić po kilka ziaren pieprzu - zalać wrzącą zalewą Słoje przykryć dekielkami zakręcić i pasteryzować przez 10 min. Następnym razem zamiast octu winnego zrobię zalewę z wina, będzie na pewno jeszcze smaczniejsza, a gruszki zyskają na smaku :) Przepis pochodzi ze starych zapisków

Proste Potrawy
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 199

potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca

W kuchni Karmel-itki
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 180

octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona - 3 cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki cukru  Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę(...)zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet winny, po czym dusimy pod przykryciem, aż wino się zredukuje. Na koniec dorzucamy cukier i podsmażamy chwilę, by cebulka ładnie błyszczała. Gruszkę obieramy, kroimy na cztery i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy miód, po czym dosypujemy cynamon i kardamon, a następnie wrzucamy cząstki

Sajkofanka smaku
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 194

Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik, w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek, 9 - ego. Laboratorium Smaku o tytule "Hiszpańskie Wina i Oliwki". Z samego Poznania nie jestem, ale w sierpniu spędzam tam wszystkie dni. Pomyślałam więc, dlaczegóżby to nie spróbować? To się załapam xd Marysia zaprosiła mnie(...)niż wina deserowe ( moscatel, Pedro Ximénez , porto, itp.), ale bywają również wytrawne (różne rodzaje sherry: fino, manzanilla, amontillado, oloroso , itp.). (źródło:  http://www.brindis.pl ) A "brindis" to po hiszpańsku - na zdrowię! Reasumując, degustacja była wspaniała! Ta magiczna atmosfera. Trudno to wszystko opisać w skrócie, a czas nagli, miejsca mało. Dzięki temu poznałam też Marysię. Dziękuję Ci, kochana Gruszko!! Bawiłam

W kuchni Karmel-itki
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 210

Kolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-) Składniki na 4 porcje: - sałata lodowa - kilka garści ruccoli - kilka garści roszponki - kilka rodzajów sera(...)niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp. - ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich) - gęsty sos balsamico (do dekoracji) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy

Smaczne Zdrowe
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 170

sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła nas Kasia Biegańska. Niedziela 23 czerwca

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 218

wydobyć orzechowy smak. Ser camembert kroję w plasterki, a te na połówki. Na talerzu układam połowę szpinaku, pokrojoną jedną gruszkę, pokrojoną połowę sera camembert. Posypuję połową prażonego słonecznika. Wszystko polewam odrobiną oleju lnianego. Świetnie pasuje tu białe, półwytrawne wino i świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 184

strudel trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami.    Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej

Mia Cucina Sofieta
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 185

plastry ser gorgonzola. Na serze ułożyłem kawałki przesmażonych wcześniej gruszek.  Całość udekorowałem kilkoma połówkami orzechów włoskich. Bagietki zapiekałem w piekarniku z włączonym teroobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na sałacie wyłożonej na talerze. Świetnie komponują się z białym półwytrawnym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Wątróbki w truskawkach 243

cebulką. Ta cebulka była pyszna. Zwłaszcza z ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja(...)drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża masła 3 łyżki

OstryKęs
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 174

Świat utonął w czerwonych serduszkach. Lizaki, pluszaki, bombonierki, szampany, walentynkowe wina... Kwiaciarki przygotowane z zapasem czerwonych róż czekają, aż  mężczyźni wracając do domów, jak młodzi chłopacy zakochani po uszy, aż umówienia faceci na wieczorną randkę przyjdą, aby kupić jedną dla swej ukochanej. Nie przepadam za Walentynkami. Nigdy ich nie lubiłam, to całe skomercjalizowane przedstawienie mnie odstrasza. Jednak każda(...)swoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu).  Sałatka ze szpinaku z gruszką.   Łosoś w cieście z twarożkiem.   Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem

W kuchni Karmel-itki
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 215

gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami. Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała