gruszki - 6374 przepisów

Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 67

Wyśmienite ciasto gruszkowo korzenne oblane gruszkowym syropem z cukrem trzcinowym, udekorowane królewsko gruszkami gotowanymi w syropie. Puszyste, wilgotne ciasto ucierane o korzennym aromacie z dojrzałymi gruszkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 50 min. Kalorie(...)kcal Gruszkowe ciasto ucierane z gruszkami gotowanymi w złocistym syropie z cukrem trzcinowym. Gruszkowo korzenny wypiek z rozkosznym ponczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GRUSZKI W SYROPIE 6 dojrzałych, słodkich gruszek 600 ml wody 1 pomarańcza pokrojona w plastry 130 g brązowego cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 ziarna kardamonu 2 gwiazdki anyżu gwieździstego CIASTO GRUSZKOWE

ProstePesto.pl
Gruszki w occie 60

Gruszki w occie  Najlepszy przepis na marynowane gruszki w zalewie octowej Gruszki w occie to przepis nieco zapomniany. A szkoda, bo gruszki w zalewie octowej są pysznym dodatkiem do mięsa, pasztetów i sałatek i doskonale zastępują chutney z gruszek . Słodko cierpkie marynowane gruszki w occie możesz podawać także do serów. Pamiętam z dzieciństwa, że gruszki w occie zawsze pojawiały(...)się u nas na wigilijnym stole, a najlepsze gruszki na zimę robiła moja babcia. Smak marynowanych gruszek podkreślają typowo jesienne korzenne przyprawy, takie jak cynamon i goździki. Do tego przepisu na gruszki w occie, najlepiej sprawdzą się twarde, niezbyt dojrzałe owoce, takich odmian jak Paryżanka, na którą sezon rozpoczyna się w październiku oraz Bonkreta Williamsa, General Leclerc, Konferencja i Lukasówka

Cztery Fajery
Gruszka w kuchni i kosmetyce 57

odżywcze i smakowe. Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, witamina C, E, K, cholina. Minerały: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk. Zobacz przepisy na dania z gruszek: Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym Wigilijny kompot z suszonych owoców z fasolą Ciastka gruszkowo pietruszkowe dla koni Zupa krem z gruszki(...)korzenia pietruszki Właściwości zdrowotne gruszki Gruszki to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe owoce, pełne składników wzmacniających organizm. Błonnik poprawia trawienie, wydzielanie soków trawiennych, pomaga w zaparciach. Przeciwutleniacz (kwercetyna) występuje w gruszkach, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, chroni przed udarami, poprawia przepływ krwi do mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Gruszki to bogate źródło witaminy C. Witamina chroni jamę ustną, pomaga

ProstePesto.pl
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 165

Już za chwilkę Dzień Matki...Jeśli chcecie sprawić ukochanej osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy(...)dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2 porcje) Masa Fudge-nadzienie gruszki: (na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki) 280 g cukru 80 ml kremówki 3 łyżki świeżo parzonej kawy 10 g gorzkiej czekolady Goplana 20 ml wina czerwonego pół słodkiego 30 g masła łyżeczka

KreatywnePiny
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 111

Gruszki to bardzo popularne owoce w Polsce. Cenione są za swoje walory smakowe i dość uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się do jedzenia na surowo, ale można je również gotować, piec, smażyć czy dusić. Z gruszek można przyrządzić dżem, kompot, różnego rodzaju desery, ale świetnie komponują się także ze słonymi składnikami, jak np. z serem gorgonzola. Ale gruszki to także(...)źródło cennych składników odżywczych, dzięki którym wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który wpływa na pracę tarczycy oraz bor, który poprawia funkcjonowanie mózgu. Poza tym, gruszki poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia, a do tego mają mało kalorii i polecane są podczas odchudzania. Właściwości zdrowotne gruszek od lat były wykorzystywane w medycynie ludowej przy przeziębieniach

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 111

Gruszki to bardzo popularne owoce w Polsce. Cenione są za swoje walory smakowe i dość uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się do jedzenia na surowo, ale można je również gotować, piec, smażyć czy dusić. Z gruszek można przyrządzić dżem, kompot, różnego rodzaju desery, ale świetnie komponują się także ze słonymi składnikami, jak np. z serem gorgonzola. Ale gruszki to także(...)źródło cennych składników odżywczych, dzięki którym wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który wpływa na pracę tarczycy oraz bor, który poprawia funkcjonowanie mózgu. Poza tym, gruszki poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia, a do tego mają mało kalorii i polecane są podczas odchudzania. Właściwości zdrowotne gruszek od lat były wykorzystywane w medycynie ludowej przy przeziębieniach

Kuchnia MagdaLeny
Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym 140

sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli(...)chodzi o pieczenie to na wierzch gruszek następnym razem zrobię z folii aluminiowej małe czapeczki, żeby tak bardzo się nie przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania Sernik czekoladowy

UgotujmyTo.pl
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 195

Inspiracją do dzisiejszego deseru była Tarta Tatin Magdy Gessler. Zmodyfikowałam ten przepis maksymalnie, zamieniając jednocześnie podstawowy składnik, czyli jabłko, na gruszkę. Smak mnie urzekł wręcz, aż żałowałam, że przygotowałam tylko jedną tarteletkę - wszak miała to być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie(...)brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka,1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków",1 łyżka masła.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każda ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszki na okrągło 182

Pears in the round Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej. Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką Składniki. 3 gruszki 500 ml wina wytrawnego czerwonego 10 dag cukru 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii 1 kawałek cynamonu 4 goździki Ciasto. 15 dag mąki pszennej 50 g cukru pudru 40 g kakao 15 dag masła zimnego 2 żółtka(...)czekoladowa. 10 dag czekolady gorzkiej 200 ml śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżka rumu Wykonanie. W rondlu zagotować wino, cukier,  przyprawy i podgrzewać  5 minut. Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina. Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono. Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 178

Miałam w domu gruszki. Mam też jabłka, ale one mogą spokojnie jeszcze trochę poleżeć i poczekać na swoją kolej. Nic im nie będzie. Gruszki za to robiły się coraz bardziej miękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów(...)słodyczy ciasta. Chciałam czegoś prostego, miękkiego, pachnącego.Tej jesieni, mam wrażenie, panuje moda na ciasta z całymi gruszkami. Już rok temu zauważyłam je na kilku blogach, i bardzo mi się spodobały - musicie przyznać, wyglądają naprawdę niebanalnie. Ciągle jednak brakowało mi odwagi - przecież coś, co tak wygląda, nie może być proste, prawda...? Figa. A gruszka właściwie. Takie ciasto jest banalnie proste

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym 226

Gruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych  składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście(...)francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy.   Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek Gruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 206

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Śliwki, mimo intensywnej barwy, jakoś przy nich bledną. Oklepane i dostępne cały rok jabłka też mnie aż tak nie pociągają. Za to gruszki... Ich fikuśny, atrakcyjny kształt, i oczywiście wyjątkowy smak - nieco słodki, ale nie za bardzo, cudowna soczystość i w ogóle całokształt - są wyjątkowe, i nie potrafię im się oprzeć.Sama jestem zdziwiona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 176

Łatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce.  Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek w ten sposób, aby nie były zbyt twarde, ani zbyt słodkie. W tym celu obrałem je ze skóry,  pokroiłem je wzdłuż na ćwiartki, a następnie usunąłem pestki i gniazda

Wyprawy kulinarne
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 152

Sezon na gruszki w pełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5  gruszek 4 łyżki  masła 5 łyżek cukru Opcjonalnie przyprawy korzenne. Gruszki obieramy, przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam masło, do rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce  dusić około

RAROSSA
Tarta z grzańcowymi gruszkami 181

zimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone(...)ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko wtedy uzyskamy jednolity kolor(mozna obciążyć mniejszą przykrywką). Gruszki gotujemy na malutkim gazie

Mia Cucina Sofieta