gruszki - 6374 przepisów (strona:4/425)

27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 169

jedzenia, życzeń, pięknie ozdobionych drzewek i jeszcze raz... jedzenia! U nas na stole dziś królują słodkości. Dlatego nie przedłużając zapraszamy Was na przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z  tego bloga. Składniki na spódok. 2,5 szklanki mąki2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudrugarść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno(...)ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.  Gotowane gruszki5 gruszek2 czubate łyżki miodu naturalnegokilka kawałków świeżego imbiruWodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Gotujemy do zmięknięcia (moje gruszki- konferencje, były dość

Symfonia Smaków
Czekolada i gruszki. 167

ludzie weselsi. A gdy ta czekolada występuje jeszcze w miłym towarzystwie to czegoż chcieć więcej od życia. Na chwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop(...)wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas

Przysmaki Karolki
Słodkie gruszki z słoną nutą 157

Połączenie gruszek z orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda(...)Czynność tą powtórz 4 razy. Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220°C ok. 25 min. Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami

Moniki Smakołyki
Pudding ryżowy z gruszkami. 137

Prawdziwie jesienny poranek... Mglisty, deszczowy, ponury...  Zajrzałam do panny Dahl, do działu z jesiennymi śniadaniami. I zaraz na początku znalazłam przepis na pudding ryżowy z gruszkami. Już od samego czytania zrobiło się przyjemniej, a jak był już gotowy to wyszło słońce :) Troszkę przepis zmodyfikowałam.  Wyszedł nieziemsko aromatyczny, kremowy po prostu pyszny pudding. A gruszki... czysta przyjemność!!! Pudding ryżowy(...)porcje:1 1/2 szkl. mleka; 1/2 szkl. ryżu;2 szczypty kardamonu (w oryginalnym przepisie 2 lekko zmiażdżone strączki);1 kawałek kory cynamonowej;2 łyżki cukru waniliowego (mój dodatek);2 gruszki;1/4 szkl. soku jabłkowego;szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego);opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż. Gotujemy wraz z korą

Miksturownik
Gruszki w octowej zalewie 155

zimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem  do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska.  Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować(...)włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.Gruszki po obraniu wkładać do wody z octem żeby nie ściemniały

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe z gruszkami i żurawiną 206

Coś kakaowego za mną "chodziło". A dzieciaki chciały ciasto z gruszkami. Widziałam w internecie gruszki zatapiane w cieście, bardzo mi się to ciasto spodobało ze względu na efekt podania. No to upiekłam ciasto z starego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest puszyste a dodatek gruszek z żurawinowym wypełnieniem było świetnym uzupełnieniem. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szk wody 1,5 szk cukru(...)płaskie łyżki kakao 2 szk mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 6 gruszek żurawina Kresto Przygotowanie:  Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać

Ala piecze i gotuje
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 147

Gruszki jako dodatek do mięs goszczą na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem. Czas: 15 minut Składniki: 2 gruszki 4 łyżki cukru szczypta brązowego cukru do smaku 2 goździki kawałek kory cynamonu sól(...)łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić  i usunąć gniazda nasienne.  Zagotować  wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem,  ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny.. Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko

Buniabaje w kuchni
Gruszki pod kołderką 148

lubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki:- 4 gruszki- 1 cytryna- 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu- 3 białka- 2 cukru waniliowePrzygotowanie:PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia(...)gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym ogniu

Zainspirowana w kuchni
5 Korzyści Zdrowotnych z jedzenia Gruszek. Ten napój to pozytywna bomba dla zdrowia! 142

Gruszki  w dzisiejszych czasach są mało popularnym owocem.   Szkoda, bo ich właściwości  zdrowotne są naprawdę zadziwiające.   Znając poniższe fakty na temat gruszek myślę, że zaczniesz spożywać ich coraz więcej. Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów kliknij Lubię To na Facebooku. Tutaj Klik.     Właściwości zdrowotne gruszek:     1. Gruszki(...)zdrowe dla serca Choroby serca są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Tylko jedna gruszka dziennie może chronić przed udarem i zawałem serca . Gruszki są bogate w błonnik , który pomaga zachować zdrowe serce, a także wspomaga utrzymanie niższego ciśnienia krwi i normalizuje poziom złego cholesterolu.     2. Gruszki wzrost energii i pozytywnie wpływają na mózg Tylko połowa gruszki zawiera

IzaGotuje
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 141

pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy! Zupełnie nie wiem gdzie się podział(...)zdecydowanie. Chciałabym wierzyć, że lepiej. Jeszcze tylko parę słów, kilka kroków, a to do czego zmierzam, zacznie się urzeczywistniać. A zanim nadejdzie wyczekiwany październik, z lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi

KUCHARNIA
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 141

Gruszki to owoc, który kojarzy mi się z jesienią i z moim dzieciństwem. Pamiętam, jak moja mama robiła kompoty i jak nie mogłam się doczekać, aby móc się do nich dobrać ;) Uwielbiałam gruszki z kompotu i do dziś pamiętam ich smak :) Gruszki są bardzo zdrowymi owocami, bo poza tym, że wspierają dobre trawienie(...)obniżają ciśnienie krwi. I nie jest prawdą, że są ciężkostrawne - wręcz przeciwnie. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom bez obaw o ich brzuszki.Moje dzisiejsze gruszki to propozycja przede wszystkim jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką. 227

Kolejny brak pomysłu na obiad.  Brak weny i siły...  Ale jak zazwyczaj potrzeba okazała się matką wynalazku.  Efekt wyszedł  boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka(...)mleko jajka  cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając szczyptę imbiru. Smażymy naleśniki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół pozbywamy się gniazd nasiennych i nacinamy. Masło roztapiamy na patelni ok łyżki. Kładziemy naszą gruszkę i obsmażamy po obu stronach, aż zacznie robi się delikatnie szklista. Posypujemy ją 2 łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić

Malinowe Pocałunki
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 164

stop. przez 15 min.Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę ..Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją  sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki .Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy

Kulinarny karnet Christophera
Deser na jesienne wieczory, czyli gruszki zapiekane z musem jaglano-bananowym 148

Póki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO! Po raz kolejny jest to propozycja szybka i prosta(...)węglowodanów i 9,9g błonnika.  SKŁADNIKI: 30g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 15g mieszanki Cynamonowy Raj +5g do dekoracji 30g banana +20g do dekoracji 150g gruszki- jedna, średniej wielkości 12g miodu- łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody  Do kaszy dodajemy banana i blendujemy na gładką masę Do masy wsypujemy

peanutbuttermonster
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 172

zniewalający! To mój ulubiony po panna cotta deser prezentowany na blogu, który na pewno będę powtarzać na różne okazje.P.s. Financier postaw w ramach akcji przygotowywania deserów z gruszkami. Koniecznie zajrzyjcie, co przygotowali pozostali uczestnicy akcji: Gin, Lejdi i Mops. Uwagi techniczne: Financier możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki(...)porządnie umyłam pod silnym strumieniem zimnej wody. Następnie rozłożyłam je na ręczniku papierowym do wyschnięcia i zmieliłam. Nadmiaru soli w gotowym cieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa