grillowane - 1500 przepisów (strona:65/100)

Łosoś Yuan Yaki 133

sosie (yuan), a następnie grillowanie/smażenie (yaki). Ta potrawa składa się z łososia marynowanego w mieszance sosu sojowego, sake, mirin (w równych proporcjach) i owoców cytrusowych, a następnie grillowanego lub smażonego do perfekcji. Podczas ery Edo (1603-1868) żył mistrz ceremonii herbacianej Yuan Kitamura (lub Yuan Katada). Był smakoszem ryb i wpadł na oryginalny pomysł ich marynowania w sosie sojowym

mojewypiekiinietylko
Kotlety jagnięce na świąteczny obiad 175

lubimy jagnięcinę . Mięso marynuję czosnkiem i rozmarynem. Taka kompozycja przypraw najlepiej mi odpowiada do kotletów z kostką. Po godzinie marynowania mięso nabiera smaku i jest gotowe do smażenia lub grillowania. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Zanim więc przystępuję do termicznej obróbki mięsa, najpierw przygotowuję wszystkie przystawki na ciepło i zimno. Proponuję rodzime warzywa jak ziemniaki, kalafior i brukselkę. Mój mąż

codojedzenia
Robale na patyku 186

Żarłoczek orzekł, że takie krewetki to może jeść codziennie . Co ważne, można je przyrządzić o każdej porze roku bo mrożone owoce morza są teraz dostępne w ciągłej sprzedaży, a grillować można na specjalnej patelni, tak jak ja, albo na zwykłej. Takie krewetki na patyku sprawdzają się doskonale jako imprezowa przekąska. Łatwo je przyrządzić i jeszcze łatwiej zjeść, bez brudzenia sobie

Smaczna Pyza
Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) 124

gotujemy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obieramy dynię, oczyszczamy z pestek, miąższ kroimy na cienkie plasterki.  Dynię grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni ok. 3-4 minuty. **** PREPARAZIONE Per preparare la parmigiana iniziate a preparare il sugo al pomodoro. Tritate finemente gli scalogni, sbucciate 2 spicchi d'aglio

La grande e la piccola cuoca
Bakłażany smażone po chińsku 259

ugotowaniu nijakie i niesmaczne, a smażenie dodaje im mnóstwa kalorii… Jest kilka sposobów na to, jak ograniczyć wchłanianie przez nie tłuszczu – najprostszy to użycie minimalnej jego ilości do grillowania czy smażenia – ale to najczęściej kończy się przypaleniem bakłażanów.   Można je też usmażyć w dużej ilości oleju, w głębokiej gorącej kąpieli jak frytki – ale wtedy trzeba się liczyć

Karo in the Kitchen
"Tatar" z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii-dla Wegan 137

innych ziół Mała szalotka Łyżeczka czerwonego octu winnego Łyżka octu balsamicznego Mała(średnio-ostra)  papryczka, pozbawiona pestek 2 łyżki posiekanego szczypiorku Bagietka PRZYGOTOWANIE: Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron (ok.6 minut/strona). Suszone pomidory wraz z szalotką i zgrillowaną cukinią wkładamy do blendera kielichowego lub melaksera i miksujemy pulsacyjnie,żeby nie otrzymać gładkiej masy. Dodajemy posiekaną papryczkę, octy

Kopystką po garach
Cukinia z mozzarellą i pomidorkami cherry (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu) 224

ilość białka, bo jedna porcja tej cukinii zawiera aż 12g białka i tylko 4 gramy węglowodanów. Sposób podania: Ja cukinię podaję jako dodatek do głównego dania. Dobrze smakuje z grillowaną piersią z kurczaka i wytrawnym winem. Możesz też potraktować tą cukinie jako przystawkę do dania głównego lub przygotować ją dzień wcześniej i nazajutrz zabrać do pracy (gdzie jeśli niektórzy mają

Keto Przepisy
Menu na imprezę – propozycje przepisów 259

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane

Kuchnia Bazylii
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 204

pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado? Mięso kurczaka doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz przyprawą swańska sól, a Wy możecie doprawić solą pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Grillujemy kurczaka na patelni z obu stron przez kilka minut. Na talerzu układamy miks sałat, obrane z białych błon cząstki pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone mielone z pęczakiem 116

dłoniach formujemy z masy duże kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy pozostałym parmezanem i grillujemy ok. 5-10 minut. Przecier podgrzewamy w rondelku z dodatkiem przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę. #myAmbition

Kucharzyca
Klasyczny burger 116

pieprz sałata, roszponka lub rukola pomidor cebula czerwona ketchup majonez Mięso zmielić, krótko pougniatać i uformować 4 płaskie burgery. Powinny być trochę większe niż średnica bułki, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się.  Cebulę i pomidory pokroić w plastry.  Burgery posolić i upiec na rozgrzanej patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony lub na zwykłej lekko natłuszczonej

wyzwania kuchenne
Burrito meksykańskie 416

zwijania placków. Pod koniec dodajemy suszoną kolendrę, ewentualnie doprawiamy mocniej do smaku. Każdy placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali, na środek nakładamy farsz i zwijamy. Tortille grillujemy przed podaniem. Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 138

Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filadelfijska kanapka Philly Cheesesteak 165

Kolejny weekend, więc pora na kolejne śniadanie w amerykańskim stylu. Tym razem padło na Philly Cheesesteak, czyli kalifornijską kanapkę pełną grillowanej wołowiny, papryki, cebuli i sera. Przyznam, że bardziej przypadła do gustu narzeczonemu niż jej poprzedniczka Sloppy Joe. Składniki (2 porcje) -1 bagietka lub 2 mniejsze "półbagietki" -300 g chudej wołowiny -1 mała cebula -1 podłużna papryka (czerwona lub zielona

Zielona Kuchnia
Konfitura żurawinowa do mięs, serów, pasztetów... 131

razy jestem w górach, to nie wracam dopóki nie zjem grillowanego oscypka właśnie z żurawiną. Uwielbiam ten duet i nie raz w domu próbuję odtworzyć, ale nie dość że z serkiem nie smakuje już tak jak z oscypkiem, to jeszcze do dyspozycji zawsze miałam kupny słoiczek żurawiny. Aż do teraz. Kiedy w sklepie zobaczyłam świeżą żurawinę, nie mogłam przejść obojętnie

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania