małej cukinii 1/4 małego zielonego ogórka kilka świeżych truskawek sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków świeżej melisy i mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do gyrosa mieszamy z olejem i nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa(...)układamy na sałatce. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy w plasterki a następnie układamy na na sałatce. Rozgrzewamy patelnię grillową, wyjmujemy mięso z lodówki i kładziemy na rozgrzanej patelni. Grillujemy na małym ogniu przez 10 minut z każdej strony a następnie odkładamy na deskę aby mięso było soczyste. Sos: myjemy zioła i kroimy drobno. Majonez mieszamy z jogurtem, posiekanymi ziołami
słodkie i nie tylko historie kulinarneczosnku 2 łyżki oliwy truflowej 150ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo kilka zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę(...)odłamujemy zdrewniałą część. Pozostałą część szparaga kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczku nadziewamy kolejno : bakłażan, kurczak, cebula, szparag, kurczak, cebula, cukinia, kurczak, cebula, bakłażan, kurczak, cebula, szparag itd. Grillujemy z każdej strony po 4-7 min, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. Smacznego
DefinicjaSmakuzapakować w woreczek, plastikowy pojemniczek, opisać i zamrozić. A gdy uzbieramy odpowiednią ilość, różnych gatunków, po prostu odmrażamy je i przygotowujemy pyszny pasztet. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane. Przyprawiane w najróżniejszy sposób. Czym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka(...)morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę
Smaczne Zdrowepyszny placek tortilli to idealne połączenie. Ryż doprawimy delikatnie curry, dzięki temu całość zyska wyrazisty smak. Zobacz przepis na: Tortille z kurczakiem i awokado Składniki placki tortilli 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100g ryżu (1 torebka) czerwona papryka cebula 1 łyżeczka curry oliwa sól pieprz Szybki przepis na: Jogurtowy sos czosnkowy Tortilla z kurczakiem i ryżem – przepis Kurczaka myjemy(...)Warzywa podsmażamy przez 3 minuty na odrobinie oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie dodajemy odcedzony ryż, dosypujemy curry i całość mieszamy smażąc przez ok.2 minuty. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Grillowanego kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i ryżu i delikatnie mieszamy. Placki tortilli wkładamy na ok. 1 minutę do piekarnika aby stały się ciepłe, następnie układamy na nich farsz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka marynuje się tutaj w jogurcie, soku z cytryny i przyprawach. Na patyczki oprócz mięsa możemy tez nałożyć ulubione warzywa do szaszłyków, na przykład kawałki papryki. Smacznego:) 500 g piersi z kurczaka, opcjonalnie 2 czerwone cebule i inne warzywa, na marynatę: 1/3 szklanki jogurtu greckiego, 3-4 łyżki oleju, 1 i 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki(...)pieprzem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, marynować około 30 minut lub trochę dłużej. Po tym czasie nadziewać mięso na patyczki (można na przemian z warzywami). Grillować do miękkości lub piec w piekarniku około 20 minut w 190 C (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa, trzeba uważać, by go nie przesuszyć). Oryginalny przepis. ENGLISH
Lekcje w kuchniPrzepis Today Food . Składniki: (na zamarinowanie 2 pojedynczych piersi z kurczaka, czyli okolice 500g mięsa) 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu balsamicznego 1 duży zabek czosnku, posiekany 1 łyżka posiekanej drobno świeżej pietruszki, lub 1 łyżeczka suszonej 1 łyżka posiekanej drobno świeżej bazylii, lub 1 łyżeczka suszonej 1/2 łyżeczki płatków chilli Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w sporej misce(...)Przechowuj w lodówce, jeśli planujesz zużyć do 24 godzin. Można zamrażać - całość wystarczy wrzucić do plastikowej torby, a przed użyciem (na 24 godziny) rozmrozić w lodówce. Zamarynowane mięso można grillować, smażyć na patelni, lub upiec w piekarniku (180stC), a czas będzie zależał od tego, jak potniemy mięso przed przygotowaniem
Lejdi of the housepiekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko kwaskowate w smaku, a dodatek miodu pozwolił im się lekko skarmelizować. Pyszne, zapraszam(...)zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania. Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku szczypta lubczyku, estragonu sól, pieprz 500 ml śmietanki 150 g goudy 50 g sera pleśniowego 50 g parmezanu niepełny 25 ml kieliszek wódki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawami (według smaku), wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek..skropić kilkoma kroplami oleju i zostawić(...)podgrzewać na małym ogniu. Dodać sery i mieszać, aż się rozpuszczą.. Na końcu w kieliszku wódki wymieszać mąkę i wlać do sosu. Doprawić do smaku solą.. Mięso grillować po kilka min z każdej strony.. (kiedy patelnia grillowa puści mięso wtedy jest gotowe - nie szarpać). Ja podałam z szpinakowym puree z ziemniakami.. Smacznego
Gaździnka warzypomarańczową, cynamonem i gałką muszkatołową.Wszystko to przewijało się z nutą tymianku w marchewce i groszku.Zapraszam. 555 kcal. 1 niepełna szklanka ugotowane go ryżu 120 g. 1 duża pierś kurza 150 g. sól morska 1 łyżka wody różanej pieprz przyprawa Jamaican Jerk - można kupić w sklepie online 1duże jabłko 200g. 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 g. 0.5 szkl.marchewki(...)posłać 1 łyżką wody różanej i 1 łyżeczka cukru trzcinowego.Smazymy na małym ogniu, aż będzie szkliste ,ale się nierozpadnie.Wyjąć z garnka i położyć na grillu juz pod koniec grillowania kurczaka,chwilkę grillować.Pokrojoną marchewkę w kostkę i groszek ugotować do miękkości , odlac wodę ,dodać masło i tymianek, wymieszać.Na talerz obok ryżu wyłożyć grillowanego kurczaka , upieczonego jabłko i marchewkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki 2-4 porcje ( ok. 8 szaszłyków) : – 1 pierś z kurczaka – 1 cukinia – 1 papryka słodka – oliwa z oliwek – łyżka syropu klonowego z agawy lub miodu – sok z wyciśniętej cytryny lub Limmi Przyprawy – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki w proszku(...)większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszać. Przygotowane warzywa i kurczaka polać oliwą i wymieszać z mieszanką przypraw. Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) z każdej strony, łącznie przez około 15 minut. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je syropem klonowym, miodem
I LOVE LIFEOd kilku dni staram się bardziej zwracać uwagę na to, co jem. Walczę, by na nowo przekonać się do jedzenia jabłek i jogurtów. Pilnuję ilości posiłków
Pasja Smakulubi, więc przygotowuję je w sezonie kilka razy (między innymi rarytasami oczywiście;)). Przepis jest stary i znany, ale jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to zachęcam i polecam. 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 puszka brzoskwiń sól Marynata: 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki sosu sojowego sól Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)Brzoskwinie kroimy na mniejsze części (mniejsze połówki przekroiłam na pół, a większe na 3 części). Mięso wyjmujemy z zalewy. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie mięso-brzoskwinia-mięso-brzoskwinia itd. Szaszłyki grillujemy, co jakiś czas je obracając. Uwagi: Z podanych proporcji wyszło mi 10 szaszłyków, każdy miał po 3 kawałki brzoskwini i 4 kawałki mięsa. Do tej pory szaszłyki grillowałam na tacce
Smaki Na Talerzuplastry i posolimy, pozostawiając np na noc lub godzinę w lodówce pod przykryciem. Zapraszam Was kochani na "jajcową" sałatkę :) Sos do sałatki możecie znaleźć TUTAJ CZOSNEK SIĘ KŁANIA ;) Składniki: pierś z kurczaka 6 jajek ok 8 pomidorków koktajlowych pół puszki kukurydzy pęczek szczypiorku bakłażan czerwona cebula garść rukoli przyprawa do kurczaka Sos Przepis znajdziecie TUTAJ : 300ml śmietany(...)smaku. Mieszam. Jajka gotujemy na twardo. Bakłażana kroimy w plastry wcześniej solimy i wstawiamy do lodówki, aby się "zsikał". Kurczaka kroimy drobno, posypujemy przyprawą do kurczaka i grillujemy razem z bakłażanem. Szczypiorek myjemy i siekamy drobno. Lekko solimy. Na dużym talerzu wykładamy rukolę, pokrojone w ćwiartki jajka, grillowanego kurczaka i bakłażan. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączona kukurydzę
ChilliJemyoliwek 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi kurczaka kroimy w w niedużą kostkę (ok. 1 cm) i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy do tego starty czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, kurkumę, kolendrę, tymianek, suszone oregano, chili(...)kurczaka, boczek wędzony i ananas). Gotowe szaszłyki skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i doprawiamy jeszcze solą do smaku. Odstawiamy na pół godziny, w międzyczasie szaszłyki 2-3 razy obracamy. Grillujemy z obu stron, aby mięso doszło w całości. Podajemy na ciepło. Artykuł Szaszłyki z ananasem boczkiem i kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżki oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki) sól, pieprz Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz(...)mięsa, znów listek laurowy itd, aż do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie listki laurowe odrzucamy, a mięso grillujemy z obu stron (u mnie po około 6-7 minut z każdej strony
Smaki Na Talerzułyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy je około 5-7 minut na oliwie , odstawiamy na bok przykrywając folią aluminiową na około 5 minut(...)wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy przez sitko jeżeli okaże się że pestki porzeczek są zbyt twarde.Wszystkie produkty układamy na talerzu , podajemy z grillowanymi kromeczkami chleba. Smacznego
na gazie