grillowane piersi - 1105 przepisów (strona:59/74)

Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 152

mniej jadalne mają poniżej 90% mięsa, mają miękką konsystencję, są słonawe i rozpływają się w ustach bez gryzienia. Ale nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów z parówkami na stacji benzynowej ORLEN, czy w sklepie IKEA cienkie parówki w bułce z prażoną cebulką i konserwowymi ogórkami? Co zrobić z parówek? Proponuję przygotować(...)parówkami: Parówki w cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Naleśnik z parówką i warzywami The post Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Cycki po góralsku" z pieczonymi ziemniakami 181

kurczaka, tymianek pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso(...)zagotowania wody). Wrzucamy do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min. - opcja pieczenie. Gotowe danie układamy na talerzach

Alutka-Gotuje
Tortilla z kurczakiem i kiełkami 117

pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego 4 tortille 4 liście sałaty połowa czerwonej papryki kiełki bambusa z puszki/słoika Przepis 1 Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie(...)tortilli kładziemy kolejno: sałatę, kawałki kurczaka, paprykę oraz kiełki bambusa. Zawijamy tortillę - najpierw zwijamy ją do środka, a następnie "zamykamy ją" zaginając boki. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy. 4 Podajemy przekrojoną na pół. Możecie podać ją z ulubionym sosem lub ketchupem.   Artykuł Tortilla z kurczakiem i kiełkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem 137

Powiem Wam, że nie mogłam doczekać się świeżego bobu! W zeszłym roku akurat w sezonie na te pyszne zielone ziarenka karmiłam piersią mojego nowo-narodzonego, więc bób przeszedł mi koło nosa. Oj, w tym sezonie na pewno odbiję sobie tę stratę w dwójnasób :P A zaczynam już dziś tym pysznym letnim obiadem.  Aromatyczne młode ziemniaczki polane sosem z jogurtu(...)ziemniaki przemieniają się w coś przepysznego! Jeżeli chcecie wzbogacić danie, podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią , Emilią , Mopsem i Panną Malwinną . Młode ziemniaczki

Chilli Czosnek i Oliwa
SALATKA GRECKA 98

soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 strąk żółtej papryki 100g papryczek pepperoni dodatki: chlebki pita wytrawne czerwone wino upieczone lub grillowane mięso PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, dokładnie umytego ogórka kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta(...)mieszamy razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem.  Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sałata z grillowanym kurczkiem i papryką 164

przepadają. O walorach zdrowotnych już chyba nie muszę wspominać, bo  powszechnie wiadomo, że kiełki i awokado to samo zdrowie na talerzu. około 4 porcji   -1 pierś z kurczaka (podwójna) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula -mała/średnia główka sałaty lodowej  -1 awokado - garść kiełków rzodkiewki - kilka młodych pędów groszku (opcjonalnie)  - 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)obrać ją uprzednio ze skórki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnie grillową wrzucamy najpierw kurczaka, a gdy zacznie zmieniać kolor dorzucamy paprykę. Na 2-3 minuty przed końcem grillowania dodajemy cebulę. Cały czas mieszamy zawartość patelni. Możemy oczywiście zamarynować wszystko razem i potem również razem wrzucić na patelnię, ale jest wtedy ryzyko, że zanim kurczak nam się usmaży

Simple Dish
Szaszłyki z piersi indyka w curry 137

Szaszłyki upiekłam na elektrycznym grillu, ale jak najbardziej można to zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :) SKŁADNIKI: 55 dag piersi z indyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS(...)nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym

Kuchenne zapiski Edyty
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 163

limonkowe. Oczywiście nie zapominajmy o potężnych palmach i agawach, które nie tylko zdobią ogrody, ale także rosną dziko :) Krajobrazy są po prostu cudne, a nawet powiedziałabym zapierające dech w piersiach :)  Miałam także sposobność aby odwiedzić Bośnię i Hercegowinę a konkretnie miasto Mostar. Niestety pogoda nie dopisała i trafiliśmy na ulewny deszcz i burzę :( Ale kilka rzeczy udało się zobaczyć(...)kolejnej wycieczki czyli wyspy Hvar i Brać gdzie czas się zatrzymał i robi to piorunujące wrażenie. Na statku czekał na nas również obiad w postaci surówki z kapusty oraz grillowanej makreli: Ryba była bardzo dobra, mięso delikatne - palce lizać ;) W drugiej części pokaże wam co jedliśmy na co dzień oraz pewien śmieszny napis nad jedną z chorwackich restauracji

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z makaronem spaghetti 236

zdecydowanie sałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:) 1/3 paczki makaronu spaghetti około 1/2 słoiczka papryki konserwowej 6-7 korniszonów kukurydza w puszce 300 g pieczarek 2 pojedyncze piersi z kurczaka majonez sól, pieprz przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne łyżki) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (u mnie cieniutkie paseczki). Oprószamy przyprawą do gyrosa(...)miski. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przestudzone składniki łączymy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie chciałabym by wpis trącił lokowaniem produktu, ale muszę, po prostu muszę, polecić paprykę grillowaną bez skórki z Lidla. Zawsze wykorzystuję ją do różnego typu sałatek i wg mnie nie ma lepszej. Zaletą jest to, że od razu mamy produkt pozbawiony skórki. Jest w jednym

Smaki Na Talerzu
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 195

miodu. Posypana wiórkami parmezanu  Mało skomplikowana, a jednocześnie smaczna i sycąca. Idealna na drugie śniadanie lub lunch. Ładnie prezentująca się na świątecznym stole. SKŁADNIKI / 2 porcje KURCZAK 1 pierś kurczaka (2 jeśli są małe) sól, pieprz, suszone oregano 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka(...)czosnek z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Bułkę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i grillujemy lub smażymy z obu stron na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy 4 i 1/2 minuty

cool and minty
NAJLEPSZA MARYNATA DO KURCZAKA Z GRILLA 368

kilka łyżek dobrego aromatycznego majeranku - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - mielony czosnek - sól - pieprz - oliwa lub olej (u mnie oliwa z wytłoczyn) Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierem. Odciąć polędwiczki, gdy są, każdy kawałek przeciąć wzdłuż na pół, najlepiej nożem do filetowania. Kawałki rozłożyć na desce (blacie), każdy posypać mielonym czosnkiem, papryką słodką, delikatnie ostrą, świeżo mielonym(...)kawałki zamarynowanego kurczaka i smażę po kilka minut z każdej strony. Moje kawałki są cienkie i wystarcza im niewiele czasu by były idealne, dosmażone i soczyste wewnątrz. zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso stanie się suche, kurczak jest bardzo delikatny. Trzeba uchwycić ten moment. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Souvlaki – greckie szaszłyki z kurczaka 283

oregano, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Do marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy i lekko go w marynacie dociskamy. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, chociaż najlepiej smakuje grillowany po około 12 godzinach od zamarynowania. Marynata z tak dużą ilością soku z cytryny jest bardzo agresywna. Tak jak w ceviche , tak i tutaj kurczak gotuje się w kwasie(...)dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek 7 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Sałatka Londyn-Tokio 150

paski. Natrzeć solą, a później zalać niecałą połową marynaty (reszta będzie nam służyć jako dressing). Odstawić przynajmniej na 3h, a najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowaną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Następnie smażyć na małym ogniu, aż skóra będzie rumiana, a tłuszcz się wytopi (u mnie ponad 20 minut). Przewrócić na drugą stronę(...)jeśli Wam wygodniej.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby był al dente. Po ugotowaniu ostudzić zimną wodą. Z granatu wybrać ziarenka. Mango obrać i pokroić w kostkę. Oscypek grillować na patelni lub elektrycznym grillu, aż stanie się rumiany i miękki w środku. Pokroić na kawałki. Umytą rukolę wymieszać z makaronem.Na talerzach układać rukolę i makaron. Następnie kawałki mango

Food Square
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 203

przygotowywania potraw! Na wstępie pisałam, że nie jest to typowa frytkownica ani piekarnik. Jest to wielofunkcyjna, kompaktowa maszyna, która oferuje trzy możliwości obróbki termicznej:  smażenie beztłuszczowe, pieczenie i grillowanie.  Na pierwszy ogień poszły frytki - zarówno z ziemniaków jak i selera. Te pierwsze smażyły się trochę krócej, bo około 16 minut. Z kolei drugie (jako że seler jest bardzo(...)przemieszały. Dzięki temu wszystkie upieką się równomiernie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest automatyczne wyłączanie po wysunięciu i ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej

Poranek na słodko
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 293

przepis to coś naprawdę smacznego ale niestety wymagającego czasu.Zapewniam Was jednak,ze warto,oj warto.Skrzydełka uwielbiamy w ogóle i nie ma praktycznie bez nich soboty.W sezonie letnim często grillujemy,ale o piekarniku też nie zapominamy.Wczoraj pojawiły się zarówno z grilla jak i pieczone.Pychotka.  12 dużych skrzydełek 1 cebula ok 1 kg pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa(...)kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się nie przypaliły.Jeśli skrzydełka są bardzo duże i mają na końcu trochę piersi to odcinam to mięsko,mielę w maszynce i wrzucam do farszu by się poddusiło.Przyprawiam solą,pieprzem,ząbkiem czosnku i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka.Gdy farsz przestygnie wciskamy

Niespełnione zdolności kulinarne