każdy znajdzie dla siebie w nich coś co lubi. Przygotowanie trwa dosłownie 10 minut, więc spokojnie można przygotować je tuż przed grillem. Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami Składniki: pierś z kurczaka 140 g boczku wędzonego w plasterkach 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki kilka pomidorków koktajlowych (u mnie żółtych i czerwonych) ulubione przyprawy (u mnie papryka(...)czosnek granulowany, mielone ziele angielskie, pieprz) olej/oliwa z oliwek sól Jeśli używamy drewnianych patyczków to wrzucamy je na 10 minut do wody, żeby się namoczyły i nie spaliły podczas grillowania. Najpierw oczyszczamy kurczaka i kroimy go w małą kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami oliwą/olejem i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw. Warzywa dokładnie myjemy. Następnie cukinię kroimy w średniej
PatiGotujepiersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu
Niezły MłynekSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka (160g), 125g startego sera żółtego, 4 łyżki kukurydzy, 3 plastry ananasa z puszki, sól, pieprz, olej, 1-2 placki tortilli. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowie placka tortilli (lub na dwa placki tortilli rozłożyć po połowie składniki) wyłożyć mięso, kukurydzę, pokrojonego ananasa, posypać starym(...)złożyć na pół. Tak przygotowany placek tortilli położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym i zapiekać do momentu aż placek się zarumieni i ser żółty się roztopi. Składniki, które podczas grillowania wypłynęły, delikatnie drewnianą łyżką zgarnąć z powrotem do środka placka. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na taki sos znajdziecie tu kliknij. Smacznego
W kuchni u Monikimenu wiosennego. Oczywiście ten z grilla na świeżym powietrzu nie może się równać do domowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego grilla. ,,, Ale,na dobry początek: Szaszłyk drobiowy SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 cebula 1 cukinia kilka pieczarek kilka plasterków boczku przyprawa do grilla, oliwa z oliwek z czosnkiem Wszystkie produkty należy umyć i oczyścić. Pokroić(...)miski. Przyprawić przyprawą do grilla i polać czosnkową oliwą z oliwek. Pozostawić na 30, by się choć trochę zamarynowało :) Nabijać na patyk szaszłykowy po kolei jak kto lubi. Grillować na 4 do momentu zarumienienia się mięska :D podawać z tym co kto lubi: ketchup, musztarda sos czosnkowy... Adaptacja żołądka przeprowadzona pomyślnie :D Wiosno nadchodź jak najszybciej
MarciochaKucharzysmaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej. Do tagliatelle al nero di seppia z krewetkami(...)serowo-śmietanowym oceniam na plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało mi się doczekać na pierś z kaczki, czy steka, więc z pewnością te dwie pozycje muszę nadrobić. Torba Korba ósme smake Chyba jakoś tak szła ta wyliczanka z dzieciństwa, która trochę daje obraz tego
Food Squarechcielibyście go wypróbować kupując bezpośrednio u producenta ze rabatem, to piszcie śmiało służę pomocą i linkiem zniżkowym ;) Przepis na 2 porcje Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 250 gram piersi z kurczaka 2 duże i grube plastry batata pół ogórka szklarniowego pół smaczliwki 1 łyżka oliwy z oliwek kiełki lucerny majeranek kumin ostra wędzona papryka pimienton sól (jeśli(...)batata smarujemy delikatni oliwą i posypujemy pimentonem i pieczemy w 190 stopniach aż będzie zrumieniony i miękki. W międzyczasie nacieramy kurczaka majerankiem i lekko posypujemy papryką pimoenton, patelnię do grillowania smarujemy delikatnie oliwą, rozgrzewamy, a następnie grillujemy z obu stron, aż się ładnie przypiecze. Zdejmujemy z patelni kroimy w plastry i każdy plaster ponownie grillujemy z obu stron
Quinoa Raz!idealny - zarówno jako propozycja na dzień powszedni, jak i bardziej wystawne przyjęcie. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni dobrze komponują się z surówkami z kiszonych warzyw albo grillowanymi warzywami. Puree z dyni Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków(...)ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni - składniki 2 piersi kurczaka Zagrodowy 1 dynia piżmowa 400 ml cydru jabłkowego 100 g masła 100 ml śmietany 36% kmin i nasiona kolendry do smaku ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa tłuszcz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest najważniejsze. A ja mam dla Was dzisiaj kurczaka yakitori. Idealny na obiad lub na imprezę jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić w grubszą kostkę. Sos teriyaki, sos sojowy(...)dokładnie i połączyć z mięsem, aby całe było pokryte zalewą. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nabijać mięso i grillować na patelni grillowej aż mięso będzie miękkie i kleiste. Po usmażeniu posypać sezamem. kurczak yakitori
O kuchni z uczuciempieprz tymianek przyprawa do szaszłyków ok kg młodych ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy pod wodą i kroimy w łódeczki. Do dużego naczynia wlewamy oliwę i wszystkie przyprawy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem(...)papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z każdej strony. Podajemy z sosami,sałatkami. Tak jak lubicie. Smacznego
ChilliJemyokoło szklaki); wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -śmietanka 18% -świeże liście oregano, około łyżeczki -szczypta szafranu -połówka piersi z kurczaka drobno posiekana (opcjonalnie) -papryka słodka szczypta -łyżeczka kopiasta parmezanu -masło; łyżeczka -oliwa; dwie łyżki Masło rozgrzewamy z oliwą. Wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy odsączone i drobno posiekane borowiki(...)minut. Podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów i podduszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Czynność powtarzamy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kurczaka przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Grillujemy i odstawiamy. Kurczaka łączymy z grzybami, po minucie dodajemy śmietanki (4-5 łyżek), przyprawiamy szczyptą szafranu. Odcedzony makaron dorzucamy do patelni, podsypujemy parmezanem, podsmażamy dwie minuty mieszając. Smaczności
BaRepasłyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka słodkiej papryki szczypta chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku sól Dodatkowo: patyczki do szaszłyków ulubiony sos Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski(...)rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną paprykę, pieprz ziołowy, oliwę i sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Zamarynowane składniki nadziewać na przemian na patyczki. Grillować ze wszystkich stron przez około 12-15 minut lub upiec w piekarniku (200°C przez około 25-30 minut). Smacznego
Oryginalny smaksmakołykiem. Ciągle szukam nowych pomysłów i rozwiązań jak fajnie zjeść podczas imprezy w plenerze i nie narobić się przy tym długimi godzinami. Jeśli masz tak samo- do dzieła! Składniki: pierś z kurczaka batat cukinia fasolka szparagowa papryka zielone szparagi pomysł na ....kurczaka z czosnkiem i ziołami olej rzepakowy Sposób przygotowania: Batata umyj, obierz i pokrój w paski lub kosteczkę(...)umieść w woreczku ( w zestawi z pomysłem na). Woreczek zamknij i umieść na tacce aluminiowej na grillu. Kurczaka zamarynuj przez min. 10 minut w przyprawach z kapką oleju. Czas grillowania zależy od rodzaju grilla. Danie będzie gotowe, gdy kurczak będzie złoty a warzywa miękkie. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub bez. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytProdukty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli, który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym(...)dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale skomponował się z mięsem i nadał mu piękną glazurę. Kolejnym produktem, który przetestowałam było mleko
Emcia PichciDrobiowe szaszłyki z lubczykiem i cebulą Grillowanie , tak , jak tylko robi się ciepło , nie chce się siedzieć w kuchni przy gorących garach , dużo przyjemniej jest kręcić się na dworze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ogród to doskonałe miejsce(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 duże filety z piersi kurczaka 2 duże cebule białe 2 ząbki czosnku mały pęczek lubczyku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól do smaku Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości
Ogrodnik w podróżySkładniki: podwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym(...)grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw
Pyry na Gaz