pieprz Przygotowanie: Odrywamy końcówki szparagów. Myjemy smarujemy oliwą i doprawiamy do smaku soląi pieprzem. Pierś z indyka kroimy wzdłuż na tzw. kotlety. Rozbijamy doprawiamy solą pieprzą i papryką. Na rozgrzanej patelni grillowej ( jeśli nie mamy takiej możemy użyć zwykłej) – grillujemy nasze mięsko oraz szparagi. Pod koniec grillowania smarujemy wierzch indyka jedną łyżeczką pesto bazyliowego. Możecie zrobić je sami
I LOVE LIFEnowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem – powstał solidny, domowy i syty posiłek dla kilku
Zasmakuj Kuchnikilka plastrów (w zależności od ich długości) Mięso z udka kurczaka* Patyczki do szaszłyków * może być pierś z kurczaka, ale istnieje możliwość, że wyjdzie suche Przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie – to sprawi, że się nie przypalą podczas grillowania. Wystarczy 5-10 minut, a potem osuszamy je ręcznikiem papierowym. Mięso z udka kurczaka musimy rozkroić
Jak gotować i nie zwariowaćprzyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze dopisuje to niestety na co dzień nie mam możliwości grillować. Na szczęście tylko w plenerze. W domu dzięki patelni grillowej bardzo prosto mogę uzyskać aromatyczne mięsko prawie jak z rusztu. Tym razem padło na pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak
Kuchnia po mojemukiełbaska z grilla nie robią już na was wrażenia, zapraszam na grilla w stylu tajskim - pyszny marynowany kurczak z ostro-słonym sosem orzechowym :) Składniki (2 porcje): 1 pierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki
Tajskie smakiZapraszam na sałatkę. Jest to odchudzona wersja popularnej sałatki Cezar, z jogurtem zamiast majonezu. Do tego grillowany kurczak, jajka, pomidorki i natka pietruszki. Oczywiście nie zabrakło też anchois i parmezanu. Dacie się skusić? Składniki dla 2 osób: 200-220 g filetów z piersi kurczaka 2 łyżki soku z cytryny olej rzepakowy sól i pieprz 1 ząbek czosnku 20 g filecików
Pełny talerzprzez praskę. Dodaje do śmietany. Dodaję szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części jak na kotlety. W miseczce łączę bazylię, paprykę, sól, pieprz, przyprawę gyros oraz oliwę. Obtaczam w panierce kurczaka i grilluje z obu stron. Kroje w cienkie plasterki po zgrillowaniu. Warzywa drobno kroję, delikatnie solę i mieszam. Wrapy
ChilliJemycytryny 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE Piersi oczyszczamy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i przekrawamy na 4 cieńsze kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Grillujemy na złoto, przestudzone kroimy w paski. Sałaty myjemy i rozkładamy na 4 talerze. Awokado i mango
Moje Kuchenne Rewelacjedostarczą sił na długą zabawę. Poniżej przepis, który spełnia wszystkie funkcje udanych przekąsek na karnawałową imprezę. Grillowane tortille można przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda
Milion Smakówmarynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć
Monia miesza i gotujeCzas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu
Kulinarny karnet Christopherakurczakiem i sosem anchois Sałatka cezar to jedna z moich ulubionych , szybkich i prostych sałatek, jej przygotowanie jest banalnie proste a smakuje wyśmienicie. Chrupiąca sałata, orzeźwiające warzywa i grillowany kurczak oraz sos anchois stanowią jednolitą całość i zaspokajają głód na długi czas, dlatego bardzo często serwuję ją na obiad. Jeżeli lubisz zdecydowany, ostry smak sosu(...)skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do kurczaka i ostawiamy na godzinę do lodówki, następnie zamarynowaną pierś smażymy na patelni grillowej. Sałatę układamy na talerzu polewamy wcześniej przygotowanym i schłodzonym sosem anchois , dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i przecięte na pół pomidorki cherry na wierzch układamy pokrojonego grillowanego kurczaka. Sałatkę można dodatkowo posypać tartym parmezanem. Smacznego Sałatka cezar z kurczakiem i sosem
Księga-Smakuszparagów 200g szynki serrano (lub parmeńskiej) sól ziołowa pieprz, pimienton lub pikantna papryka oliwa z oliwek Piersi z kurczaka przebijamy nożem, smarujemy oliwą z przyprawami, nabijamy w nie szparagi i zawijamy w szynkę parmeńską. Zapiekamy około 45 minut w temperaturze 220 stopni lub grillujemy
Cytryna&Co.