Jeżeli chodzi o grillowanie, to niestety pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza. Nam udało się grillować tylko raz. Był boczek oraz karkówka i kiełbasa:) Miałam jeszcze straszną chęć na szaszłyki, ale… nie ma kiedy ich zrobić. Na szczęście „jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma”;) Pogoda mi planów nie popsuje(...)patelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek
Smaki Na Talerzufiletu z kurczaka zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon i zamarynować w oliwie i przyprawach. Odstawić przynajmniej na 30 min. Najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej. Na rozgrzanej patelni grillowej położyć kurczaka i grillować po kilka minut z każdej strony. Odłożyć na talerz do wystygnięcia. Do miski wrzucić sałatkę, dodać
Pasja SmakuKolejna kanapka, która (obiecuję!) zachwyci Wasze kubki smakowe :) Tym razem postanowiłam połączyć grillowaną gruszkę, kurczaka gotowanego w maśle prowansalskim, mozzarellę i dżem z rokitnika ;) Całość smakuje obłędnie Składniki: 100 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki masła 2 łyżeczkiziół prowansalskich sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki dżemu
Domowa cukiernia EwyChcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa
W kuchni u Monikisałatki. Korzystając z tego, że rozpoczęliśmy sezon grillowy wydaje mi się, że sałatka ta sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Mam nadzieję, że przepis na tą sałatkę przypadnie Wam do gustu!;-) Składniki: 2 garście rukoli, 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 30 dag sera żółtego, świeży
Kuchnia Pełna PasjiGrillowanie w pełni, nie może zabraknąć również szaszłyków, ja uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszneSkładniki:500g piersi z kurczaka2 małe cukinie1 papryka3 bananysól morska ziołowa Kamis młyneksól morska, pieprz mielony Kamispatyczki do szaszłykówWykonanie:Pierś kurczaka kroimy w kostkę, lub paseczki jak kto woli.Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię
Z Majeczką w kuchnipieczarek 1,5 papryki czerwonej 1 brokuł 1 duża cebula biała 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g dyni 2 piersi z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania
cooklifektóre mogą mieć działanie toksyczne (również rakotwórcze) na nasz organizm, a które mogą osadzać się na żywności. Lepszym rozwiązaniem jest więc ułożenie rusztu wysoko, nie tuż nad węglem, oraz grillowanie np. na tacce aluminiowej, która zmniejszy ilość tłuszczu skapującego do ognia. Ważne jest także odpowiednie przygotowanie żywności. Mięsa warto zawsze zamarynować przed położeniem na grillu. Nie tylko znacząco wpłynie(...)więc i często nie kończymy na jednej porcji mięsa... Co w takiej sytuacji zrobić? Warto zamienić karkówkę np. na pierś z kurczaka czy indyka albo na kiełbaskę drobiową. Warto także częściej sięgać po mięso świeże, gdyż mięsa peklowane podczas grillowania wytwarzają toksyczne dla nas substancje zwane nitrozoaminami. Doskonałym daniem z grilla mogą być również ryby - pstrąg z ziołami zawinięty
Z notatnika dietetykaDziś pomysł na pyszny obiad. Muszę przyznać ,że jest to wykonanie mojego Męża :)Inaczej oskarżył by mnie o plagiat ;)PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA, CUKINII
Moje Kuchenne RewelacjePyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, curry i natką pietruszki (wszystkie przyprawy według uznania). Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony do miękkości. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w plastry, cebulę w piórka, pomidory w paseczki. Ser feta kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa wraz
VioletoweKucharzeniewłaśnie nauczyła mnie wiele lat temu jak marynować kurczaka w jogurcie. Zwłaszcza filety z piersi kurczaka zyskują wiele na smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym ryżem i miętowym jogurtem. Dzisiaj jednak zaproponowałam moim milusińskim (zdradzę, że tylko części(...)aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze! Jogurtowy kurczak Składniki: na 12 szaszłyków 1 kg filetów z piersi kurczaka 2 łyżki świeżego i utartego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1½ łyżki tandoori masala 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżeczki soli
codojedzeniaSzybka w przygotowaniu zdrowa sałatka z grillowanym kurczakiem i dużą ilością warzyw i pistacji. Taka sałatka może być śniadaniem w pracy lub lekkim obiadem. Na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 1 łyżeczka liścia lubczyku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Dodatkowo: 1 czerwona papryka 4 pomidory 1 ogórek(...)kurczaka nacieramy dokładnie przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką, lubczykiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy filet oblewamy sosem sojowym. Odstawiamy na całą noc w zamkniętym pudełku. Następnego dnia grillujemy do miękkości. Zdejmujemy z patelni aby mięso odpoczęło, kroimy na plastry. Mix sałat mieszamy z pokrojonym w paseczki pomidorem oraz pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i papryką. Sałatę układamy na talerzach
VioletoweKucharzenienami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju(...)następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla. GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki miodu Ulubione warzywa
Powiedz dietom nieIdzie wiosna, za oknami ale również i na talerzu :) Bukiet kolorowych warzyw podanych z grillowanym kurczakiem i sadzonym jajkiem pasuje na kolację, lekki obiad w pracy, czy też przekąskę. Składniki (2 porcje): 1/2 piersi z kurczaka 2 jajka sadzone 2 garści mixu sałatkowego z rukolą 1/2 czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1/2 średniej cukinii 5 pieczarek suszone- bazylia, oregano pieprz
ChilliJemyokoło 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut
Cztery Fajery