grill - 12274 przepisów (strona:562/819)

Tzatziki 167

Tzatziki , to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.   Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie)   Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany

mojewypiekiinietylko
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 175

rozgrzane masło, posypujemy porem, układamy pomidorki pokrojone na ćwiartki. Smażymy, nie mieszając, do chwili, aż się zetną brzegi i omlet zacznie się przesuwać na patelni. Wstawiamy pod dobrze rozgrzany grill na 5 minut (lub do piekarnika na ok. 8 minut). Posypujemy obficie świeżą, zieloną cebulką i… rozkoszujemy się smakiem. Omlet z porem, pomidorem i zieloną cebulką, to moje ulubione

mojewypiekiinietylko
Melon w szynce 113

serrano pozostałe kawałki melona zwyczajnie zawinęłam w duże, cienkie plastry szynki pieczonej. Gotowe porcje układamy na kratce, lekko skrapiamy olejem sezamowym (lub arachidowym) i zapiekamy w piekarniku lub na grillu, ok. 15 minut w temp. 190°C. Podajemy gorące. Przystawka lub kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie kulinarne. Melon w szynce

mojewypiekiinietylko
Majówkowa rozpusta czyli długi weekend z KUKBUKiem, KUCHNIĄ, Kłamcą i czekoladą 140

Dzisiaj rozpoczęła się tzw. Majówka. Żadnego pospiechu mam nadzieję, za to rodzinny czas z grillem w roli głównej, i z czytaniem, i podjadaniem (zrobię na wyjazd kardamonowe ciasteczka). Wczoraj o północy Małżon dostarczył mi nową porcję kulinarnych inspiracji i 60% rozpusty (uwieczniłam je na poniższym zdjęciu) doinwestowując mnie przy tym znacznie. Długi weekend zapowiada się więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
CANDY, CANDY, CANDY!!! tylko do jutra! 144

Wróciłam, zmęczona i wypoczęta zarazem. Dzisiaj tylko zapowiadam pysznego łososia z grilla i PRZYPOMINAM O CANDY (klik na link )!!! zapisy tylko do jutra do południa!!! miłego weekendu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenny Chleb z Bazyliowym Pesto, Warsztaty dla dwulatka i Broken 131

jakoś nie nadarzam z dzieleniem się tym z Wami moi Drodzy Czytacze. Zacznę od weekendu i wyjazdu a raczej zaskoczenia jakie mnie tam spotkało. Pyszne zaskoczenia rodem z grilla. O chlebie bazyliowym już Wam kiedyś pisałam. Był niewypałem z racji źle podanych w przepisie proporcji na ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowany arbuz w miodzie 169

Lubie grillować nie tylko mięsiwa. W ubiegłym miesiącu, w czasie ostatniego w tym roku urlopu, na grilla trafił również arbuz. Smakowita sprawa mówię Wam! Grillowany arbuz w miodzie 8 trójkącików arbuza łyżka miodu łyżka soku z cytryny serek śmietankowy do podania Sok z cytryny podgrzewamy z miodem i tymże sosikiem polewamy arbuza z obu stron. Arbuza grillujemy z każdej strony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gremolata - idealna do ryb i mięs 163

związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś na ruszt grilla :) Składniki: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z włoską gremolatą 163

tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie

Bon Appetit Małgorzaty
Czosnkowa sałatka z surowego kalafiora i fety 328

zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :)  Sałatka z kalafiora i fety

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka z botwinką 147

Sałatka idealna do grilla. Lekka, zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne! Składniki: 1 pęczek botwiny (liście i łodygi) 1 kostka sera bałkańskiego pół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona) można dodać pomidorki ale ja nie miałam :) Składniki na sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu

Bon Appetit Małgorzaty
Duszone letnie warzywa 135

Pyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej i pomidora 214

Pyszna chrupiąca surówka pasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla. Składniki: 1 mała sałata lodowa 3 pomidory siekana pietruszka 1 łyżka oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem. 2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy. 3. Podałam z karkówką

Kuchnia domowa Ani
Grillowane podudzia z boczkiem 158

solą i pieprzem. Każde z podudzi zawijamy dokładnie w plaster boczku, możemy użyć wykałaczki do tego zawinięcia. Polecamy używać do tego boczek wędzony, bo dzięki niemu uzyskamy dodatkowy smak. Grilla rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku, a całość ustawiamy na ruszcie. Używając stojak do grillowania należy pamiętać aby w wanience ociekowej był zawsze płyn (woda, wino

naRuszcie
ostre kotleciki jagnięce czyli kofta kebabs 154

namoczonego drewnianego patyczka szaszłykowego.   Grillować  kebaby, obracając, ok 8-10 minut, aż się ładnie przysmażą  i będą upieczone w środku. Odłożyć na bok a na grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek. Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania