awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy je na wierzchu sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy
OstryKęsjeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto
OstryKęsRobiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień
OstryKęswiosny tego roku zrobiliśmy już wiele rodzajów kiełbas – od wędzonych, przez parzone po cienkie kiełbaski na grilla. Przekonaliśmy się, że przygotowanie domowych kiełbas naprawdę nie jest trudne. Dziwię się, że wcześniej nie próbowaliśmy. Największym bodźcem było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli
OstryKęsPrzepis na bardzo stary i tradycyjny sos do mięs. Składniki: 2 szklanki masła pokrojonego w kostki / około 10 sztuk ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli ¼ szklanki białego wina
naRuszcieTaką Quesadille można również robić na grillu. Niektórzy znajomi przewrotnie nazywają ją Buenos dias;-) Składniki: 2 tortille 1/2 pomidora 100 g żółtego sera lub 125 g mozzarelli kilka plasterków salami papryczka chili (opcjonalnie) Wykonanie: Na jednym placku tortilli układamy warstwowo: ser, salami, pomidor i chili pokrojone w cienkie plastry i znowu ser. Na patelni (bez oleju) podgrzewamy placek
IMPRESJA SMAKUwykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone na grillu. Smacznego
IMPRESJA SMAKUzeszłym tygodniu otrzymałam do testowania produkty marki Prymat... W skład paczki weszło między innymi: 1.dipy serowy (do chipsów i nachosów) barbecue (do grill) czosnkowy (do mięs) meksykański (do mięs) 2.sosy sałatkowe francuski czosnkowy grecki do mizerii koperkowo-ziołowy 3. marynaty w płynie grillowa pikantna klasyczna 4. panierki do kurczaka do kotletów 5. zioła oregano rozmaryn cząber zioła prowansalskie koperek bazylia
IMPRESJA SMAKUPrzepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka :) Danie stosunkowo proste wymagające tylko odpowiednio przygotowania mięsa przed smażeniem a potem tylko pilnować żeby się dobrze smażyło i jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki
Kuchnia Pełna Pasjiliścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek. 3. Paczuszki układamy "zamknięciem" do dołu na grillu lub mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy 10 minut. Podajemy w liściu (którego nie jemy:)). Smacznego! :) Uwaga: Jeżeli zdecydujemy się na patelnię grillową, polecam włączyć okap na najwyższą moc - wyciekający tłuszcz
Tajskie smakiniedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK
Szefowa kuchniPORCJA DLA 4 OSÓB ; CZAS PRZYGOTOWANIA 0:20 Składniki: 4 połówki gruszek 1 łyżka rodzynek ⅓ łyżeczki mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego ⅓ szklanki cukru trzcinowego 2
naRuszciesprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z ryżem gotowanym na parze. Wymieszać sos sojowy, wino, ocet, cukier, czosnek, imbir i skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić i wyjąć czosnek, korzeń imbiru oraz skórkę z cytryny. SOS TERIYAKI
naRuszciepikantna marynata jest doskonała do wieprzowiny lub drobiu. Używać jej osobno albo połączyć z ulubionym sosem do grilla . Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ łyżki gruboziarnistej soli 3 łyżki chili 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka sproszkowanej musztardy 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki i delikatnie wklepać w wieprzowinę
naRuszcieoregano roztrzepujemy. Zanurzamy w nim kromki chleba i smażymy do ścięcia na maśle klarowanym. Ściągamy z patelni, układamy na nich szynkę, ser edamski i kawałki gorgonzoli i zapiekamy pod grillem na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Sos. Kilka obranych płatów papryki siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym, pieprzem i parmezanem. Polewamy nim liście sałaty i grzanki. Szybko
BaRepas