grill - 12274 przepisów (strona:559/819)

GRILLOWANY BAKŁAŻAN 110

bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki. Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu. Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego. Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze

Kuchnia w opałach
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 115

Moje dzisiejsze plany na obiad, zostały lekko zmodyfikowane przez mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego

Kuchnia w opałach
ŁOSOŚ Z PATELNI GRILLOWEJ 121

Miał być z grilla, a jest z patelni. W końcu to nie moja wina, że pogoda pokrzyżowała mi plany. Niebo płacze, a ja się uśmiecham :) Całkiem smaczny wyszedł mi ten obiad. SKŁADNIKI: filet z łososia przyprawa do ryby  sól pieprz sok z cytryny A jak to zrobić: Filet z łososia pokroić na porcje. Każdy kawałek oprószyć przyprawami i skropić

Kuchnia w opałach
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 92

nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd. Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić "obłoczek" z bezy. Dla dekoracji bezę można lekko "opalić" przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku

Kuchnia w opałach
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 204

około 20 minut w 180 stopniach. Zastygniętą kaszę kroimy na trójkąty. Posypujemy utartymi w moździerzu kolendrą i kminem i grillujemy. Możecie to zrobić na natłuszczonej patelni grillowej lub w grillu elektrycznym. W tym drugim zajęło mi to około 10 minut. Marchewkę drobno ścieramy. Dodajemy do niej drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem. Łososia dzielimy

Mienta blog
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 254

awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy je na wierzchu sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 258

jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto

OstryKęs
Domowa kiełbasa toruńska 252

Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień

OstryKęs
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 308

wiosny tego roku zrobiliśmy już wiele rodzajów kiełbas – od wędzonych, przez parzone po cienkie kiełbaski na grilla. Przekonaliśmy się, że przygotowanie domowych kiełbas naprawdę nie jest trudne. Dziwię się, że wcześniej nie próbowaliśmy. Największym bodźcem było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli

OstryKęs
Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny 148

Przepis na bardzo stary i tradycyjny sos do mięs. Składniki: 2 szklanki masła pokrojonego w kostki / około 10 sztuk ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli ¼ szklanki białego wina

naRuszcie
Quesadilla z pomidorem, salami i papryczką chili 133

Taką Quesadille można również robić na grillu. Niektórzy znajomi przewrotnie nazywają ją Buenos dias;-) Składniki: 2 tortille 1/2 pomidora 100 g żółtego sera lub 125 g mozzarelli kilka plasterków salami papryczka chili (opcjonalnie) Wykonanie: Na jednym placku tortilli układamy warstwowo: ser, salami, pomidor i chili pokrojone w cienkie plastry i znowu ser. Na patelni (bez oleju) podgrzewamy placek

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 143

wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone na grillu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Testowanie produktów marki Prymat 165

zeszłym tygodniu otrzymałam do testowania produkty marki Prymat... W skład paczki weszło między innymi: 1.dipy serowy (do chipsów i nachosów) barbecue (do grill) czosnkowy (do mięs) meksykański (do mięs) 2.sosy sałatkowe francuski czosnkowy grecki do mizerii koperkowo-ziołowy 3. marynaty w płynie grillowa pikantna klasyczna 4. panierki do kurczaka do kotletów 5. zioła oregano rozmaryn cząber zioła prowansalskie koperek bazylia

IMPRESJA SMAKU
Karkówka 388

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka :) Danie stosunkowo proste wymagające tylko odpowiednio przygotowania mięsa przed smażeniem a potem tylko pilnować żeby się dobrze smażyło i jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki

Kuchnia Pełna Pasji
Krewetki grillowane w liściach bananowca 237

liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek. 3. Paczuszki układamy "zamknięciem" do dołu na grillu lub mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy 10 minut. Podajemy w liściu (którego nie jemy:)). Smacznego! :) Uwaga: Jeżeli zdecydujemy się na patelnię grillową, polecam włączyć okap na najwyższą moc - wyciekający tłuszcz

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania