pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć mięso na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony
Stare Garyskładniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
Domowy Smak JedzeniaNajprostsze z możliwych i co tu długo pisać. Przepyszne! Idealne nie tylko jako dodatek do grilla. My go uwielbiamy. Składniki: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu greckiego (400g) 3 dłuższe ogórki 2-4 ząbki czosnku sól, czarny pieprz Wykonanie: Ogórka dokładnie myjemy. Następnie ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy całość
Malinowe PocałunkiPyszne drobiowe szaszłyczki z ostrą nutą. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili
Monia miesza i gotujegrillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem
Moniki Smakołykibułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml
Gospodyni Miejskajest pietruszka, mięta i kasza bulgur. Sałatka jest wyjątkowo pyszna, pełna smaków, aromatyczna i orzeźwiająca. Tradycyjnie podaje się ją w liściach sałaty rzymskiej. To doskonały dodatek do dań z grilla. Polecam! Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek
Smakowity Blog KulinarnyTrzy sosy-dipy do grilla – różowy, biały i śliwkowy (źródło: kuchanilidla.pl) Składniki na różowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 5 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki soku pomarańczowego sól, pieprz do smaku Składniki na śliwkowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 3 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
WojnaNaSmaki.plpołożyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku. zastawa
królestwo garówdokładnie pozostawioną skórą. „ Zamykamy” kaczkę po to, aby para z puszki nie ulatniała się na zewnątrz tylko pozostała wewnątrz kaczki i nadała jej smak i aromat. Ustawić całość na grillu rozgrzanym do 170 stopni. Grillować pod przykryciem. Po pół godzinie, co jakiś czas smarować kaczkę przygotowanym sosem. Kaczkę grillować około 3 – 3,5 godziny. zastawa
królestwo garówCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Proponuję stek t-bone z grilla. Wystarczy kawałek mięsa i trochę przypraw. T – bone to ulubiony stek Ameryki. Powoli i u nas znajduje wielbicieli. Każdy kto spróbuje go raz, zakocha się w nim. Nazwę swoją zawdzięcza kości w kształcie litery „T”. Kość ta dzieli stek na dwie części, z każdej strony kości jest inny rodzaj
królestwo garówFolię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na środku dwa plastry cytryny, na nich położyć rybę. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry cytryny, skropić oliwą. Rybę zawinąć w folię i ułożyć na grillu. ( nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza). Grillować pod przykryciem około 20 minut. Podałam rybę z sałatką z ogórków i pomidorów (pomidorki koktajlowe i ogóreczki meksykańskie). Aby sprawdzić czy ryba jest
królestwo garówosiągnie 58 - 60 stopnie w środku. Mięso grillować na jednej stronie, dopiero pod koniec odwrócić na chwilę aby nabrało ładnego koloru z wierzchniej strony. Po zdjęciu z grilla odłożyć na 5 minut aby odpoczęło. zastawa
królestwo garówfolią aluminiową. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone, w plasterki figi. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim figi, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Postawić na grillu rozgrzanym do 240 stopni. Grillować pod przykryciem 20 minut. Tartę można również przygotować w piekarniku. Należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Ciasto powinno się
królestwo garów