grill - 12274 przepisów (strona:277/819)

GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ 275

Zaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiu Składniki:  70 dag piersi z kurczaka soł morska, pieprz mielony Kamis marynata: duzy kubek jogurtu greckiego ok.10 gałązek tymianku sok z połowy cytryny skórka otarta z jednej

Z Majeczką w kuchni
GRILLOWANA KARKÓWKA 195

Karkówkę z grilla,wręcz uwielbiamy, wszyscy i ja i mąż i dzieciaki również...szczególnie jak jest soczysta, aromatyczna a przy tym mieciutka. Taka jest ta karkówka, zasmakuje każdemu Składniki: 10 plastrów karkówki musztarda dijon Kamis 1/2 keczupu Kamis włoskiego 4 łyżki oleju po 1 łyżce: majeranku, soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej, rozmarynu, kolendry Wykonanie: Karkówkę obsuszamy. Wszystkie przyprawy dobrze

Z Majeczką w kuchni
Grillowane morele w syropie z fiołków z lodami Almette. 171

szkl mrożonych truskawek syrop z fiołkami (można zastąpić miodem) Wykonanie: Morele przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i każdą z połówek posypujemy delikatnie cukrem (miejsce po pestce). Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy po kilka min z każdej ze stron. Truskawki wkładamy do blendera dodajemy serek i miksujemy. Kiedy uzyskamy gładką i lodową konsystencję układamy w naczyniach morele i nakładamy gotowe

Malinowe Pocałunki
Sezon grillowy - czas START! Szaszłyki z kurczaka 295

czasie myjemy i przygotowujemy warzywa, potrzebne do przyrządzenia szaszłyków. Paprykę kroimy w spore kawałki, cukinię w plastry grubości ok 1 cm, a pieczarki na pół. Ale skoro robimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek i pomidor, doprawiony solą, pieprzem i świeżym koperkiem :) Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i mięso. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy

Taste Of My Day
Papryka opiekana. 158

komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka. Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie nie jest gorsza. Jest delikatna i aksamitna

Kulinarny karnet Christophera
Grillowana karkówka z wędzoną szynką. 202

przesmażyć na patelni, doprawić przyprawą do dań i majerankiem. Kotlety z szynką  przesmażyć na patelni grillowej i położyć na cebuli. Zapiec w piekarniku około 10 minut pod grillem

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi 278

odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi. Posypać pestkami granatu

Kulinarny karnet Christophera
Grillowana nektarynka z wiejską szynką i pianką wasabi 200

posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 364

się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń, jakimi są patelnie grillowe czy grille elektryczne- dla nich sezon trwa cały rok. A dzisiaj ja, jako osoba należąca do tego grona, postawiłam skorzystać z dobrodziejstw techniki i postawiłam na aromatycznego, grillowanego kurczaka w towarzystwie grillowanych pomidorków

peanutbuttermonster
Grillowe dopełnienie 261

czwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy mięsnego wypełnienia grillowego menu na stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo na serduchu. Z racji, że pomysł wyszedł spontanicznie w przepisie brak jest konkretnych ilości. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Owocowe szaszłyki z paluszkami krabowymi (surimi) 190

pokroić na trzy części, nadziewać naprzemiennie z plastrami kiwi, nektarynek, ananasa i cząstkami mandarynek. Wymieszać przyprawy z olejem i posmarować szaszłyki.  Piec krótko na wysokim ruszcie lub obrzeżu grilla

głodny alergik
Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami 162

soli, papryki czerwonej, kolendry, rozmarynu oraz oliwy z oliwek. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy, smarujemy marynatą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W rozgrzane węgielki grilla wkładamy umyte ziemniaki w mundurkach, owinięte folią aluminiową. Karkówkę grillujemy na kratce ok. 30 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny już być upieczone

Aga w kuchni
Paratha z zielonym nadzieniem 167

Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny

Moniki Smakołyki
Souvlaki z grillowanymi warzywami 289

Zainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak  postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano(...)innej miseczk), i dodajemy do niej mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla

Kulinarne przygody Gatity