słoneczny weekend to koniecznie spotkanie z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie...Zazwyczaj raczymy się wówczas pysznościami z grilla... Dzisiaj u nas proste szaszłyki podane z warzywami i oscypkiem. Szaszłyki te są drobiowe w prostej marynacie z teriyaki. Całość godna jest uwagi. Polecamy :) Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki SKŁADNIKI : 500 g filetu z kurczaka sos-marynata teriyaki do podania: pomidory oscypek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki są soczyste a owoce orzeźwiają The post Szaszłyki z egzotyczną nutą appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaMieszanka musztardy Dijon, czarnego i czerwonego pieprzu z miodem i solą czosnkową pozwoli nam uzyskać lekko słodki a zarazem ostry smak. Czas przygotowanie: 5 minut, czas
naRuszcieSałatka grecka to element który od kilku lat pojawia się na każdym ogórkowym grillu, Polacy ją pokochali. Tyko czy te sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej zamarynować już rano. 2. Kurczaka wyciągamy z marynaty. 18 kawałków owijamy plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak
My Culinary Artprzykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i nabijamy ciasno na patyczki do szaszłyków. Układamy na mocno rozgrzanym grillu i zrumieniamy z każdej strony. Podajemy np sosem czosnkowym
Domowy Smak JedzeniaFilet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam olejem i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję po około 4 minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka grecka to element który od kilku lat pojawia się na każdym ogórkowym grillu, Polacy ją pokochali. Tyko czy te sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni p opularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla. Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako piling do ciała :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 szklanki soli gruboziarnista, igły sosny, 3 męskie kwiatostany sosny
SzczyptaSmaQbulgur (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia ich niedobory. Nasiona komosy są źródłem białka bezglutenowego, dlatego mogą być
Smakowity Blog Kulinarnygrillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu co się wytopi można odsmażyć młode ziemniaki Smacznego! Post 50 twarzy żeberek z grilla pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenSezon grillowy uważam za otwarty! Jako, że mam wege-siostrę to klasyczne mięsne szaszłyki zmodyfikowałam o bio tofu z ziołami , aby kochana siostrzyczka nie obgryzała samych
upichconaZe wszystkich grillowych pomysłów dla mnie klasyką, bez której nie wyobrażam sobie biesiady na powietrzu - są właśnie szaszłyki. W każdej postaci ;) mięsne, wegetariańskie, owocowe i serowe
upichconasałatka wygląda jak nasza mizeria ale zdecydowanie ma inny smak. Przez dodatek jogurtu, mięty, czosnku jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i idealnie nadaje się by podkreślić smak mięsa z grilla czy greckich koft czy tureckiego kebapu. I szczerze wolę ja niż naszą polską, delikatną mizerie. Przepis od mojej znajomej Turczynki Zorki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam białą surową kiełbaskę podaną z grilla która smakuje wybornie Składniki: białe surowe kiełbaski cienkie bulion 3 szklanki rozmaryn 2 łyżki tymianek 2 łyżki sól, pieprz Wykonanie: Kiełbaski wrzucamy do gorącego buliony, dodajemy zioła, sól
Z Majeczką w kuchni