Polecamy podawać banany z lodami waniliowymi polane jakimś aromatycznym alkoholem. Składniki: 6 bananów 1 ¼ szklanki brązowego cukru (około 300 ml) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Banany przeciąż wzdłuż na pół. Każdą przeciętą połówkę banana skroić sokiem z cytryny. W małej misce połączyć brązowy cukier i cynamon. Przeciętą stroną banany natrzeć mieszanką
naRuszciePrzepis mam od koleżanki Lonii, która przygotowała taką sałatkę na grilla. Sałatka została zjedzona w mgnieniu oka:-) Składniki: duży pęczek rzodkiewek 4 jajka pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie drobno kroimy szczypiorek i dodajemy do reszty składników. Wszystkie składniki razem
IMPRESJA SMAKUDługi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę
IMPRESJA SMAKUMarnier Składniki: Świeży ananas pokroić wzdłuż w ćwiartki, usunąć rdzeń, pokroić w 11 cm plastry i odciąć je wzdłuż łupiny. Pozostawiając plastry na łupinie, położyć ćwiartki ananasa na rozgrzanym grillu, łupiną do dołu. Grillować przez 15 minut na MEDIUM lub aż miąższ będzie rozgrzany wewnątrz. W małej misce wymieszać pozostałe składniki i polewać nimi ananasa co 5 minut. Grand Marnier
naRuszciesmakołyków zjadanym na świeżym powietrzu - tak miedzy nami uważam, że wtedy smakują dużo lepiej! A jeżeli mowa o owocach - dziś przygotowałam dla Was właśnie coś owocowego! Przekąska owocowa na grilla, posiadówkę ze znajomymi czy też samotne spędzanie czasu z dobrą książką na powietrzu, o czym mowa? A o tym!" Składniki na 3-4 miseczki: 2 banany 3 kiwi 1 grejpfrut
Słodkie Przyjemnościmogła na spokojnie pojechać na zakupy, spakować się i wyjechać wieczorem z Em. na Mazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się
Słodkie Przyjemnościurodziny bratowej przygotowałam tort arbuzowy. Zdjęcie znalezione jakiś czas temu na Pinterest, zainspirowało mnie do jego przygotowania. Tort nadaje się właściwie na każdą okazję w czasie letnich spotkań. Grill, urodziny, niedzielny deser. Zapraszam na Tort arbuzowy" Składniki : 5 kg okrągłego arbuza ostry duży nóż łyżeczka do melona Sposób przygotowania: Z okrągłego arbuza odkrawamy równo końcówki, tak aby pozostawić
Słodkie Przyjemnościzaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem
Słodkie PrzyjemnościSezon letni to zdecydowanie sezon zwiększonej częstotliwości spotkań ze znajomymi, prawda? Spotkania na świeżym powietrzu, wypady nad wodę, grill czy campingi. Wszystko zazwyczaj się sprowadza do jednego (przynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju
Słodkie Przyjemnościjakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :) Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka szklanka malin pół szklanki wydrylowanych czereśni
Słodkie Przyjemnościpowietrzu. Inną propozycją jest przygotowanie stołu w stylu otwartego bufetu - każdy może podejść, wziąć to czego akurat potrzebuje i wrócić do zabawy. Bardzo wygodny i popularny sposób podczas przygotowania grilla lub serwowania gotowych, wcześniej przygotowanych potrawach. I choć każdy sposób jest dobry, ważne aby podkreślić klimat, pamiętać o dodatkach - wakacje, świeże powietrze, spotkanie z najbliższymi - to wszystko może zyskać
Słodkie PrzyjemnościMięso drobiowe jest jednym z najbardziej wszechstronnych mięs, które możemy umieścić na grillu lub w wędzarni. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest łatwe do przyrządzenia i ma dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej
naRuszcieminut. Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu, ten smak… i nie tylko. Podczas grillowania, na tę potrawę, składa się cała atmosfera przygotowania, pieczenia i oczywiście jedzenia. Tak więc, wypatrujmy pogody, do dzieła i … smacznego
mojewypiekiinietylkoPotrawa z grilla lub z piekarnika. Jak kto lubi, jak kto woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona
mojewypiekiinietylkocałą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez ok. 30 minut. W połowie tego czasu szaszłyki obracamy. Słowo szaszłyk wywodzi się z kultury tatarskiej i oznacza „coś na rożnie”. Najpopularniejsza
mojewypiekiinietylko