Przed nami grill, znając życie, z toną mięsa. Zajadam się teraz sałatką z kuskusem, warzywnymi resztkami z lodówki i fetą. Uwielbiam. A w misce, dochodzą do siebie ziemniaki z pesto. Znowu pesto. Tym razem z ziemniakami. Wiem, że jestem nudna z opisami, dotyczącymi dodatków do grilla, ale nic na to nie poradzę, że znowu coś do niego pasuje. Jeżeli chodzi
Kardamonovywspominałam wcześniej, w sobotę odwaliliśmy grilla. Miałam do pomocy dwie niewiasty, które chyba bardziej z grzeczności (przynajmniej jedna – Aga, pozdrawiam) niż z chęci, skrzętnie mi towarzyszyły w kuchni. Obiecałam również wrzucić tutaj nazwy koftów, które wymyśliła Mona – „mielone z kija” i „puloki” (tutaj polecam zasięgnąć do słownika gwary śląskiej). Wyszły przepysznie, polecam do nich(...)patyczki do szaszłyków. Grillujemy do zrumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste. Przed grillowaniem, kofty można skropić odrobiną oliwy. Artykuł Kofty z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywiem jak Wy, ale ja nie potrafię raczyć się jedynie mięsnym grillem. Mięso jest ok, ale nie korzystać z warzyw w sezonie, to najnormalniejsza zbrodnia. Ja, nie chcąc popełniać żadnych zbrodni, parę tygodni temu zgrillowałam bakłażana. Dodatek orzechów był trochę przypadkowy. Jedna z niewiast powiedziała, że bakłażana nie lubi i nie zje. Musiałam ją czymś zachęcić, chociaż do spróbowania. Posypałam(...)stron olejem i posypujemy za’atarem i solą. Grillujemy do zrumienienia. Na koniec posypujemy rozdrobnionymi i podprażonymi orzechami ziemnymi i liśćmi mięty. Artykuł Bakłażany z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPierwszą opcję tej sałatki, z innymi ziołami, zrobiłam jakieś dwa tygodnie temu do grilla. Były w niej majeranek i tymianek, podjadałam ją z opiekanym chlebem. Była super. Zdjęcie jednak wyszło tak do bani, że nie chciałam się nim z Wami dzielić. Poza tym użyłam nie tej fasoli, na której mi zależało. Uparłam się na flażoletkę. Dopiero dziś udało mi się(...)kupić. Poprawiłam więc przepis, zmieniłam zdjęcie i jest. Gotową sałatkę porządnie schłodźcie i podajcie do grilla. Czy wiecie, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Nie? No to już wiecie. Składniki: 1 puszka fasoli (ja użyłam flażoletki z Bonduelle) 1 łyżka poszatkowanej
KardamonovyWczoraj odbiliśmy sobie zaległe urodziny My i Bro. To była najlepsza impreza w tym roku. Grill, trochę basenu, pingpong i cała reszta klasycznej nudy. Na większą ilość ludu najwygodniej jest zrobić parę sałatek, jakieś sosy i „oczywiście” mięsiwo z grilla. Wszystko zostało zjedzone do ostatniej kostki pomidora, to cieszy. Sałatka z ziemniakami i fetą, która wczoraj była gwiazdą
KardamonovySałatka zrobiona pod grilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach
KardamonovyPodrzucam Wam komplet sosów, jakie mam na blogu, które nadają się na grilla. Sami wybierzcie na co macie ochotę. 1. Tzatziki z chrzanem: Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną(...)łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody. Artykuł Sosy do potraw z grilla pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyParę dni temu opublikowałam przepis na sos zielonej bogini . W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Szukałam przepisów na ciekawe sosy do grilla i wyszperałam właśnie te dwa. Raita to indyjski sos jogurtowy z ogórkami, który jest z jednej strony bardzo łagodny, ale z drugiej bardzo aromatyczny, jest dość dziwaczny. Plus dodatek kuminu i świeżej kolendry
Kardamonovyudało mi się zerwać młodą cukinię dosłownie tydzień temu. Nasze wakacje na Podlasiu obfitowały między innymi właśnie w takie cudawianki. Jak wakacje, chałupa dla siebie i piękna pogoda to grill. Jak grill to zawsze u mnie jakaś zielenina. Tym razem na stół wjechała sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą. W ogóle nigdy nie jadłam młodej cukinii, którą spokojnie
Kardamonovychyba ostatni wakacyjny post. Wakacyjny, czyli zrobiony na wakacjach, żeby nie było. Tę sałatkę wchłonęliśmy do grilla na Podlasiu. Rukola oczywiście własnoręcznie zebrana z pola. Do sałatki dodałam także młodego małego pora (także z pola), ale pewnie ciężko będzie Wam go teraz dostać, dlatego w składnikach jest dymka. Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną jest trochę za bardzo intensywna(...)smaki do takiego samodzielnego dziubania (przynajmniej dla mnie), ale jako dodatek jest super. Z tego co pamiętam, zjadłam ją z tostami z grilla i sałatką z młodej cukinii . Nic więcej do szczęścia nie potrzebowałam. Nawet piwo przemyciłam. Składniki: 2 spore garści rukoli 8 suszonych pomidorów z zalewy garść suszonej żurawiny zielona część dymki 2 łyżki obranych ziaren słonecznika
KardamonovyDziś kolejna propozycja na wykorzystanie wątróbki drobiowej a mianowicie szaszłyki z dodatkiem jabłka i cebuli. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smaczne i aromatyczne, swoim smakiem zachwycą każdego amatora podrobów. Ja przyznam, że wątróbkę drobiową uwielbiam i lubią z nią kombinować, aby się nie znudziła :) Składniki: * około 500 g wątróbki drobiowej(...)zmianę mięso, jabłko i cebulę. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki około 25- 30 minut. Po upieczeniu posypać mięso solą, majerankiem i papryką mieloną. W przypadku grillowania na grillu postępować tak samo jak podczas pieczenia w piekarniku. Najpierw upiec a na końcu przyprawić
Zrób to smacznierozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąłem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla
R'n'G KitchenDodaje je do sałatek, sosów lub łazanek . Polecam Wam je też jako samodzielną przekąskę – chrupiące pieczarki w panierce Dziś kolejna wersja takiej przekąski, ale tym razem z grilla. Grillowane pieczarki są bardzo proste do przygotowania. Najlepiej wybrać małe pieczarki, wówczas wystarczy je dobrze umyć i pozbawić ogonków. Potem wymieszać w mieszance przypraw i oleju lub oliwy i już(...)przygotowaną mieszankę dodajemy do naszych pieczarek. Dokładnie mieszamy składniki. Tak przygotowane pieczarki z papryką grillujemy na patelni grillowej lub układamy na specjalnej jednorazowej tacce i wkładamy na grill. W trakcie grillowania pieczarki należy 1-2 razu obrócić. Podajemy od razu jako dodatek do innych dań lub przekąskę. Smacznego The post Grillowane pieczarki - prosta przekąska first appeared
Słodkie okruszkivotes ) Grillowa surówka z kapusty pekińskiej Grillowa surówka z kapusty pekińskiej, to idealny dodatek do mięs. Ostatnio upały spowodowały że chętniej i częściej używam grilla na tarasie. Zawsze chłodniej niż w kuchni no i garów mniej do zmywania, a efekt ..wszyscy zadowoleni, każdy coś dla siebie znajdzie na ruszcie Polecam tą surówkę, jest szybka i prosta , a do tego smaczna(...)soku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W miseczce wymieszaj składniki z listy sos i dodaj go do warzyw. Ponownie zamieszaj do połączenia składników i możesz serwować Idealna przystawka do dań z grilla i nie tylko . Smacznego ! Artykuł Grillowa surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda jest jak kobieta… Grill udał się znakomicie ale nie tylko za sprawą pogody a @pataks polska , dzięki któremu zasmakowaliśmy w kuchni indyjskiej. Było smacznie, kolorowo i orientalnie W trakcie majówka więc jeśli lubicie(...)grillować do odpowiedniego poziomu wypieczenia mięsa. Szaszłyki podałam z Mango Chutney oraz świeżo upieczonymi chlebkami naan ryżem basmati oraz kaszą jaglaną do wyboru. To był bardzo udany i pyszny grill, który z pewnością powtórzymy
W garach u Gosi