Pstrąg z grilla, pieczony w folii 238Maślany, delikatny, rozpływający się w ustach pstrąg z grilla, pieczony w folii. Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami oleju(...)Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii. Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut. Smacznego
Smak mojego domu
Satay z tempehu z sosem orzechowym 175całą noc w lodówce. Zamarynowany tempeh ponabijaj na patyczki do szaszłyków i przed samym podaniem grilluj po 2-3 minuty z obu stron do zarumienienia. Najlepiej zrobić to na grillu węglowym, ale możesz wykorzystać patelnię z rowkami lub grilla elektrycznego. Sos orzechowy Na patelnię wyłóż masło orzechowe i zacznij je powoli podgrzewać. Następnie wlewaj mleko kokosowe, cały czas energicznie mieszając
Food Square
Sałatka kalafiorowa 277składnikowa. Kalafior spełnia tutaj główna rolę, ogórek idealnie „zaostrza” całość, a koperek nadaje wspaniałego aromatu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, do dań z grilla czy też jako samodzielne danie. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Przygotowuję ją kilka razy w roku i zawsze tak samo zachwyca mnie ona swym smakiem i prostotą. Polecam
Smaki Na Talerzu
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 191Słońce świeci, czasem żar z nieba leje, a ja przy grillu dodatkowo się grzeję. Czasem deszczyk tylko mnie schłodzi, czasem podmuch wiatru ochłodzi. Lubię grillowanie, bo to na świeżym powietrzu jest gotowanie. Niektóre dania są bardzo banalne, ale z rożna z pewnością staja się oryginalne. Tak jak te francuskie poduszeczki, które można w piekarniku przygotować, ale ja postanowiłam je grillować(...)ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części. Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową do pieczenia, przekładamy na nią poduszeczki francuskie i grillujemy pod przykryciem ok. 20 min, do zrumienienia. Odpowiednia temp. to 200°C. Poduszeczki
Moniki Smakołyki
Grillowana ryba z przyprawami 209przygotowania: w domu i na świeżym powietrzu ;) Składniki: 3 duże filety miruny ze skórą, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka imbiru Przygotowanie: Rybę posypujemy przyprawami. Grillujemy: na grillu tradycyjnym w folii aluminiowej lub przez około 10 minut, na grillu elektrycznym około 3-4 minut po każdej ze stron - w zależności od grubości ryby). Podajemy z mieszanką warzyw
Lena Gotuje
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 188Letnia propozycja na grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy(...)grube. Każdą szparagę owijam trzema sztukami polędwicy i spinam wykałaczkami, będą lepiej się trzymać. Szparagi smaruję olejem. Plastry cukinii, bakłażana smaruje też olejem, posypuje solą, pieprzem. Układam na grillu, razem ze szparagami. Paprykę też smaruje olejem i grilluję, razem z pomidorkami. Plastry bakłażana i cukinii zgrillowane smaruję sosem czosnkowym , zwijam w rulony i nabijam na patyczki do szaszłyków, dodaję pomidorki
wesoła kuchnia
Szaszłyki wegetariańskie 261Szaszłyki wegetariańskie to fajna alternatywa do mięsnych dań bo przecież grill nie musi się kojarzyć tylko z grillowanym mięsem. Składniki na 8szt: 250 gr niedużych pieczarek 1 średnia cukinia pomidorki koktajowe 2 średnie cebule 1 papryka zioła prowansalskie olej rzepakowy sól oraz pieprz Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków wkładamy do pojemnika z wodą i w tym czasie przygotowujemy warzywa. Pieczarki płuczemy(...)odstawiamy na chwilę. Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki. Tak przygotowane warzywa nabijamy na mokre patyczki w dowolnej kolejności jednakże warto zacząć i zakończyć cebulą, przy obracaniu na grillu nic nam się nie zsunie z patyczków
Mechanik w kuchni
Kolorowe Szaszłyki Wegańskie #2 170jakiegoś czasu przylgnęło do mnie: "Mariusz to ten od szaszłyków wegańskich". Oczywiście to w kontekście robienia grilla, bo do bycia weganinem jeszcze mi daleko...😁 Na razie pracuje by dopracować mój status Wegetarianina... 💚 To taki mały cel: Wegetarianin na Diecie Rozdzielnej 😀❗ Jakiś czas temu przeczytałem kilka książek sportowców lub o sportowcach... To co mnie zaciekawiło to fakt(...)pożądanych rezultatów... ❗ Składniki: pieczarki papryka żólta papryka czerwona papryka zielona bakłażan cebula cebula czerwona olivki przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, bazylia, lub gotowa przyprawa do grilla... Przygotowanie: Przygotowanie szaszłyków nie jest chyba skomplikowane. Pokroić i nadziać! Jest jednak jedna uwaga wynikająca z doświadczenia😁. Produkty się kurczą, więc warto dawać DUŻE kawałki. Skraca się czas przygotowania, można
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Focaccia z pomidorkami i szparagami 194Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki do jakiegoś innego dania np grilla czy sałatki. Focaccie możemy jeść i na ciepło i na zimno, jak kto lubi. U nas tym razem połowa focacci została pochłonięta z oliwą, a drugiego dnia, odgrzaliśmy(...)grillu. Focaccia z pomidorkami i szparagami to trochę taki mój wymysł na upchanie szparagów. Miałam na nie ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się z jasnej mąki. Ja do mojej użyłam mąki chlebowej z Lidla 1050, a więc ciasto jest troszkę ciemnawe i cięższe w smaku, co nie znaczy gorsze Ja dodałam ciut
Mieszam w Garnku
Diabelskie żeberka 170Wyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu, słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla. Składniki: 1kg żeberek 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz ziarnisty sól Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku(...)drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. 3. Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60 minut. Po tym czasie układać żeberka na grillu i grillować do miękkości mięsa
Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym do grilla + film 278Pyszna, szybka i smaczna sałatka z ziemniakami, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym to proste a zarazem sycące danie idealne do potraw z grilla. I dealnie komponuje się z mięsem, kiełbasą lub kaszanką z rusztu, świetnie smakuje również w wersji solo. Dodatek szczypiorku nadaje sałatce bardziej wyrazistego smaku. składniki na 6 porcji 6 średnich ugotowanych ziemniaków duży pęczek rzodkiewek 2 ogórki(...)oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym do grilla + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania
GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA I SOSEM KAKAOWO-SEZAMOWYM 210warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru(...)wodzie przez 10 minut. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na papier yżowy dodajemy farsz warzywno-mięsny. Dodajemy pokruszoną fetę. Zwijamy każdą sajgonkę jak krokieta. Grillujemy sajgonki ppod zamkniętym grillem aż staną się złociste
Kuchnia w oparach
SZASZŁYKI Z ROLADKAMI INDYCZYMI 168Sezon grillowy w pełni! Szaszłyki to obowiązkowa pozycja w grillowym menu. Można je tak naprawdę zrobić prawie ze wszystkiego, co nam się nawinie pod rękę. Podczas ostatniego mojego grilla postanowiłam troszkę zaszaleć i przygotowałam niebanalne szaszłyki z cukinii oraz roladek indyczych nadziewanych szynką parmeńską oraz suszonymi pomidorami. I to był strzał w dziesiątkę! Goście byli zachwyceni i nie mogli(...)patyczki do szaszłyków nabijamy plasterek cukinii, następnie roladkę z indyka, plasterek cukinii, kolejną roladkę i kończymy plasterkiem cukinii. Powinno nam wyjść 10 takich szaszłyków. Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy około 20 minut, od czasu do czasu obracając
Kuchnia MagdaLeny
Domowa kiełbasa grillowa 184trzeba będzie gdzieś kiedyś w towarzystwie zabłysnąć. Ale ten dzień jest ważny z jeszcze jednego powodu. To dzień, w którym nauczymy Was robić kiełbasę! Tak, idealną kiełbasę na grilla. Oj dobra, wiem doskonale, że przecież łatwiej jest kupić w sklepie. Ale tak dobrej grillowej kiełbasy w sklepie nie kupicie. Podwińcie rękawy, weźcie się do roboty i na najbliższy weekend zaproście(...)znajomych na grilla. Zobaczycie jak będzie im smakowało (Was zresztą też). »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 186małe klopsiki. Gdyby masa była zbyt luźna dodać jeszcze łyżkę bułki tartej. Warzywa umyć i pokroić w plasterki. Nabijać warzywa i klopsiki na patyczki do szaszłyków. Piekarnik z opcją grill lub kombiwar nagrzać do 220 C i piec szaszłyki. Położyć szaszłyki na naczyniu tak żeby nie dotykały dna. Na dno wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec(...)minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora i ogórka oraz posikaną mięte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Musi być dosyć mocno doprawione. Idealnie pasują te szaszłyki serwowane z upieczonymi ziemniakami
Kuchnia Pokoleń