długi skład, ale zdrowy skład. W składzie znajdziemy same zioła, musztardę, olej kujawski i ocet winny. Nadają się idealnie do marynowania mięs i warzyw, które potem możemy upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć. Ja upiekłam w piekarniku, bo pogoda niestety grillowaniu nie sprzyjała. Mięso musimy zamarynować w marynacie minimum dwie godziny przed pieczeniem. Ja zamarynowałam również warzywa, potem wszystko(...)stopniach około 60 minut. 4. Mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach (opcja góra - dól) 30 minut, potem na 10 minut zmieniamy na grill. Smacznego
kruche babeczkiSezamowe brioszki do hamburgerów…Rozpoczął się sezon na grilla, polecam więc łatwy przepis na smaczne bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru. Sezamowe brioszki Składniki: 8 bułek ½ kg pszennej mąki 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 35 g świeżych drożdży
codojedzeniaPOTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIĘSNE SZASZŁYKI Przedstawiam Wam przepis na szaszłyki mięsne ... bardzo kolorowe :) Szaszłyki te składają się z różnych rodzajów mięsa oraz warzyw, dlatego pamiętajcie, że, aby wszystkie składniki były jednocześnie gotowe do spożycia, powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Moi Drodzy, szaszłyki te pochodzą z mojego zbioru wypróbowanych przepisów, więc gorąco polecam. Możecie wprowadzać nowe(...)wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - marynujemy ok. 10h (najlepiej przez całą noc). Następnie szaszłyki wyjmujemy z marynaty, którą odstawiamy (będzie nam jeszcze potrzebna) Krok 6. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 10 minut, w tym czasie często je obracamy i polewamy marynatą. Smacznego :) * zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z FreeDigitalPhotos.net
Moja Książka Kucharskainteresujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Czas marynowania: około 12h (najlepiej całą noc) Czas przygotowania: około 50 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 rumsztyki po około 200g każdy(...)miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Krok 5. Gotowe steki pieczemy na grillu około 4 minuty z każdej strony. Smacznego
Moja Książka KucharskaKOTLETY MIELONE Z GRILLA Potrawa niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu - świetnie smakuje ze świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy. Polecam przepis na kotlety mielone z grilla. Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa
Moja Książka KucharskaSZASZŁYKI EGZOTYCZNE ...z ananasem i papają. Szaszłyki egzotyczne to kolejna moja propozycja potrawy na grill-party :) Szaszłyki te zaskakują nie tylko pięknymi kolorami, ale także i ciekawym smakiem - mamy tutaj słodycz ananasa, cebuli, wspaniały smak papai, a całości dopełnia kontrastowa ostrość chili. Moi Drodzy mam nadzieję, że przepis na te kolorowe, egzotyczne szaszłyki spodoba się Wam - wypróbujcie, polecam :) Czas(...)papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków. Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut. Smacznego :) *zdjęcia dzięki użytkownikowi KEKO64 z freedigitalphotos.net
Moja Książka Kucharskamedaliony z indyka w sosie szczypiorkowym Sezon grillowy już dawno za nami , teraz zima , ale co stoi na przeszkodzie ,żeby sobie po grillować ? Oczywiście ,że nic , jeśli tylko dysponujemy grillem elektrycznym ( świetna sprawa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) lub choćby zwykłą patelnią grillową , to już jest super . Wspaniały smak i lekkość tej potrawy to największa zachęta(...)height: 1em;" /> Wyłączamy gaz , doprawiamy solą , białym pieprzem i startym drobno parmezanem , częścią posiekanego szczypiorku ,mieszamy . Przygotowane medaliony , grillujemy z obu stron , na rozgrzanej patelni lub w grillu elektrycznym , do momentu aż będą ładnie prążkowane i gotowe ( około 3-4 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa ) . Wykładamy na talerz , polewamy sosem i obficie posypujemy , resztą szczypiorku . Gotowe
Ogrodnik w podróżykonsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na godzinę. W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu
Kulinarne przemysleniazamarynować 4. Pokroić cukinię i paprykę 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki Pobierz wersję do druku: POBIERZ Szaszłyki z kurczaka na grilla Artykuł Szaszłyki z kurczaka na grilla pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKurczak z grilla o smaku czarne porzeczki. Wyszło pyszne połączenie z sosem w tych samych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa
wesoła kuchniabardzo kolorowe, co powoduje, że chce się je jeść już samymi oczami. Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale i soczyste. Wystarczy chwila na grillu i szaszłyki gotowe. Wyczuwalna jest limonka i zioła, co nadaje orzeźwiającego i oryginalnego smaku. Składniki: filet drobiowy 4 szt. papryka żółta 1 szt. papryka czerwona 1 szt. papryka pomarańczowa(...)plastry. Limonki pokroić w plastry. 5. Na wykałaczki po nakłuwać filet ->cebula->pieczarka->papryka->filet-> limonka itd. 6. Grilla nagrzać a następnie ułożyć szaszłyki. Obracać co kilka minut, aby z każdej strony się upiekły. Szaszłyki można również upiec w piekarniku
Kuchnia PaulettesSezon grillowy trwa od wiosny do jesieni. Aby grill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk(...)wielkości cukini. • Na drewniane patyczki nabijać mięso kurczaka naprzemian z warzywami, do wykończenia składników. • Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. • Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i sos tzatziki. {jcomments
To co kochamweekend nadaje się do celebrowania go. Nam udało się w ostatnią niedzielę zaczarować pogodę i posiedzieć w bardzo miłym gronie w ogrodzie. Na grillu były między innymi szaszłyczki z polędwiczek wieprzowych, papryki i ananasa. Nie tylko pięknie się prezentują, ale też wybornie smakują. Przygotowuje się je dość szybko i łatwo(...)Polecam na grilla! Składniki na 10 sztuk: • 2 polędwiczki wieprzowe • 1 duża papryka czerwona • 1/2 świeżego ananasa • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz grubo mielony • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, majeranku, rozmarynu • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Polędwiczki pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm. Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawami
To co kochamTakie kolorowe szaszłyczki to alternatywa dla zwykłej kiełbasy pieczonej na grillu, kiedy to po zjedzeniu jednego kawałka nie mamy ochoty na nic więcej. Dwa rodzaje kiełbasy, pieczarka i cukinia z szalotką łatwo zaspokoją głód i znajdzie się miejsce jeszcze na inne przysmaki. Kiełbasę można pokroić w plastry różnej grubości(...)zalezności od apetytu biesiadników grilla. Składniki: • 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę
To co kocham