grill - 12274 przepisów (strona:128/819)

Szaszłyki z wątróbki, gruszki i boczku 155

już pewnie ostatnie grillowanie , szczególnie w moim wykonaniu. Tylko sporadycznie mam okazje grillować, ale w tym roku kilka razy się udało. Jeśli ktoś ma ogródek czy taras z grillem to być może jeszcze coś wrzuci na ruszt, jeśli pogoda pozwoli. Ja zwykle wrzucam na grilla mało skomplikowane i mało pracochłonne dania bo to ma być przyjemność pod każdym względem

Smaczna Pyza
Ognista słodycz z grilla na lazurowym wybrzeżu 234

Czas przygotowania: 30 min Składniki: – ananas – brzoskwinie – gruszki – rukola – ser pleśniowy lazur – orzechy włoskie – przyprawa Grill ognisty Galeo Sos: – oliwa z oliwek lub ulubiony olej tłoczony na zimno – miód – ocet winny biały – sok z cytryny – przyprawa do sałatek Galeo – świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1. Ananas i brzoskwinie(...)obieramy, a gruszkę myjemy i pozostawiamy w skórce. 2. Wszystkie owoce kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Posypujemy je przyprawą Grill ognisty Galeo i grillujemy z obu stron do momentu pojawienia się charakterystycznych pasków. 3. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. 4. Rukolę myjemy, a ser kroimy w kosteczkę. 5. Na talerzu układamy rukolę, ogniste owoce, prażone orzechy oraz

Podwójnaporcja
Sałatka ziemniaczana z bobem i miętą 155

Uwielbiam ziemniaczane sałatki - chyba to już niedawno pisałam? No to powtórzę bo naprawdę bardzo je lubię, szczególnie do mięsa pieczonego na grillu. Kiedy więc jechaliśmy do przyjaciół na grillowe spotkanie taką właśnie sałatkę przygotowałam. Ziemniaki i bób, w towarzystwie chrupiącej cebulki, sosu jogurtowego i zieleniny to pyszne danie. Ale możecie je przygotować nawet bez perspektyw na grilla bo zawsze będzie

Smaczna Pyza
Grillowany camembert z brzoskwiniami na rukoli 143

Pyszny rozpływający się camembert w towarzystwie słodkich brzoskwiń i rukoli. Po prostu prawdziwa uczta. Serek i brzoskwinie można grillować na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej. składniki: 2 serki camembert 2-3 brzoskwinie 2 garście rukoli sos balsamiczny Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki. Jeśli grillujemy na tradycyjnym grillu zostawiamy całe połówki (bo będzie łatwiej grillować większe kawałki) natomiast jeśli

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki 213

prawda sezon grillowy dobiega końca, ale szaszłyki można przygotowywać i jeść cały rok wspominając letnie grille. Takie szaszłyki poza sezonem upieczemy w piekarniku lub na grillu elektrycznym w zaciszu własnej kuchni. Przepis można modyfikować i na patyczki nadziewać swoje ulubione warzywa- zimą mogą to być warzywa korzeniowe a latem pachnące pomidory. W ostatnie dni sierpnia warto rozpalić

wegetalerze
Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw 125

więcej ich damy i w różnych kolorach tym apetyczniej będą prezentowały się nasze szaszłyki. Warzywa i kiełbasę można doprawić własną ulubioną mieszanką przypraw albo wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do grilla, których jest duży wybór. Może być przyprawa uniwersalna do mięsa i warzyw, do szaszłyków lub do karkówki, każda będzie pasowała. składniki: 500 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 małe cukinie(...)mnie żółta i zielona 2-3 cebule, u mnie żółta i czerwona 2 papryki, u mnie czerwone 10 średnich pieczarek 2 łyżki przyprawy do grilla 5-6 łyżek oleju Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry. Wybrałam małe sztuki bo ładniej się prezentują ale można dać jedną większą i plasterki przekroić na pół lub w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion

Monia miesza i gotuje
Pieczony pstrąg – idealny na grilla i z piekarnika 235

Pierwotnie pstrągi z czosnkiem i koperkiem lądowały u nas tylko na grillu. Z czasem jednak tak rozkochaliśmy się w tym przepisie, że zaczęliśmy przygotowywać je także w domu. Pstrąg z piekarnika to szybkie i pyszne danie. Mięso po upieczeniu jest idealnie soczyste. Smak pstrąga doskonale komponuje się z przyprawami. Tak przygotowaną rybę możecie po dokładnym oczyszczeniu z ości podać(...)kładziemy kilka listków masła klarowanego. Rybę kładziemy na folii aluminiowej. Pod rybę i na wierzch kładziemy odrobinę masła klarowanego, by skóra nie przywarła nam do folii. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut. Jeśli przygotowujecie większą ilość na raz i ryby są ułożone ciasno obok siebie, możecie wydłużyć czas pieczenia

Dieta bez mleka
Szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla 140

Chociaż najchętniej sięgam po tradycyjne kiełbaski, to czasami lubię też zjeść coś innego - jak szaszłyki. Składniki: 2 piersi z kurczaka, 10 pieczarek, papryka czerwona, duża cebula, mieszanka przypraw do grilla (papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki, pieprz kolorowy świeżo zmielony - ilość zależy od tego jak bardzo pikantną przyprawę chce się uzyskać, sól-płaska łyżeczka, curry szczypta) Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy(...)kostkę. Mięso posypujemy obficie przyprawami. Na patyk nadziewamy kolejno: pieczarkę, cebulę, kurczaka, paprykę,pozostawiając po ok 2 cm z każdej strony patyczka. Posypujemy mieszanką przypraw cały szaszłyk już na grillu. Grilujemy po kilka minut z każdej ze stron

Lena Gotuje
Pikantny dip z grillowaną kukurydzą 167

posiekać. Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włókien. Dokładnie posmarować olejem (przy pomocy pędzelka) i oprószyć solą. Tak przygotowane kolby kukurydzy grillować na rozgrzanej patelni grillowej (lub na ruszcie grilla na świeżym powietrzu), często przewracając, przez około 10 minut, aż ładnie się podpieką (i nabiorą brązowych plamek) z każdej strony. Zestawić z patelni. Wystudzić. Ściąć ostrym nożem ziarna kukurydzy(...)przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddar (biały lub czerwony), ementaler, monterey jack czy gouda. Dip jest kremowy, pikantny i pyszny. Idealny na letnie spotkania przy grillu. Dip można podać z chipsami, nachosami, krakersami, słupkami marchewek czy laskami selera naciowego. 1 szklanka = 1cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem halloumi 152

Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na sałatkę, która może być zarówno osobną przekąską, jak i świetnym dodatkiem do mięs z grilla - np, piersi z kurczaka, bo główne składniki też są grillowane. Mając na podorędziu bakłażana i ser halloumi udało mi się wyczarować przepyszną sałatkę :) Baardzo Wam polecam! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 243 kcal) 220 g cypryjskiego sera

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka grillowa z ogórków i ziemniaków 173

Szybka sałatka, idealna do potraw z grilla ale nie tylko, jako samodzielne danie będzie znakomita. Mamy tutaj trzy rodzaje ogórków czyli zielone, małosolne bądź kiszone i konserwowe. Razem tworzą doskonałe trio. Zachęcam do wypróbowania przepisu nie tylko na grilla. Sałatka grillowa z ogórków i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
grillowana pierś na ostro z patelni grillowej... 132

Składniki: olej rzepakowy 3/4 szklanki, Grill - przyprawa pikantna 1/2 opakowania, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić

W Mojej Kuchni Lubię
Czarno – biała sałatka makaronowa 202

idealny przepis na letni obiad. Sałatka makaronowa, która jest szybka i sycąca, a jednocześnie nie jest ciężka. Świetnie smakuje na zimno, dlatego nadaje się również na imprezę lub grilla. Dodajcie swoje ulubione przyprawy, a stanie się ona waszym ulubionym daniem, które na pewno chętnie będziecie przygotowywać w upalne dni! Składniki: 1/2 paczki makaronu (ok. 250 g) 1 puszka czarnej fasoli(...)fasolą, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Można dodać również ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie, ostrą paprykę. Sałatka makaronowa świetnie smakuje na zimno, np. jako sałatka na imprezę lub do grilla. Można podawać ją również z domowym sosem czosnkowym. Artykuł Czarno – biała sałatka makaronowa pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Cukinia faszerowana z mięsem mielonym 131

lepszego, niż zdrowy i sycący obiad z sezonowych warzyw :)  Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta(...)pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec  na grillu lub  w piekarniku  w 200*C ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie posypać cukinię serem i piec jeszcze ok. 10 minut. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Grillowane francuskie paluchy z boczkiem 155

Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu ♨ układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia.  Jeśli w piekarniku 🍴 paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie 😍.  Składniki: 100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego, 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g, pieprz(...)szerokości.  Następnie zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przecinamy na połowę, dzięki temu otrzymamy 10 „rurek”.   Grill rozgrzewamy do 180°C, na górnym rożnie układamy ciasto, łączeniem do dołu i zamykamy pokrywę. Pieczemy ok. 15 min. Na pod koniec grillowania, ciasto odwracamy i posypujemy startym serem. Rada

Moniki Smakołyki