Czekoladowa kopuła to po prostu sernik na zimno w nietypowym kształcie. Zamiast tradycyjniej blaszki użyłam okrągłej szklanej miski. Miskę wyłożyłam folią spożywczą dzięki temu sernik łatwiej wydobyć z miski a przy okazji na masie od folii odciska się wzorek. składniki: 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka Jogo 200 g czekolady białej 200 g czekolady ciemnej może(...)sera. Miskę wyłożoną folią wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę i odstawić na kilka minut aby napęczniała. Następnie mleko pogdrzać, nie gotować i rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Zmielony ser przełożyć do miski. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę. Masę serową podzielić na dwie równe części
Monia miesza i gotujeŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 połowy(...)Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać do wypasteryzowanych słoiczków
RAROSSAesencji migdałowej lub waniliowej 0,5 szklanki cukru kilka osączonych z syropu wiśni łyżeczka masła Frużelina wiśniowa: 400ml wiśni w syropie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Jogurt, jajka, cukier i ekstrakt wymieszać, wsypać obie mąki, jeszcze raz wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć makaron(...)łyżki syropu z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztą razem z wiśniami przelać do rondelka. Wiśnie zagotować, wlać mąkę i ciągle mieszając gotować, aż syrop zgęstnieje i powstanie frużelina (jak taki bardzo gęsty kisiel). Na ostudzony sernik wyłożyć lekko ciepłą frużelinę. Smacznego
Obiad gotowyWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu na frymuśne serniczki nie zamieszczę o czasie, ale na pewno będę musiała przetestować pomysł, który w pociągu na trasie Wrocław-Kraków wpadł mi do głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie
Kate's Kitchenpapierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy około 70 minut w 180 C. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. Źródło inspiracji: Program telewizyjny " Ewa gotuje"z drobnymi zmianami
Zainspirowana w kuchniZima za oknem, jutro rozpoczynamy zimowy miesiąc. Czas więc też na zimowe ciasto, przynajmniej z nazwy - śnieżny puch. Jest to kolejne proste i szybkie w wykonaniu
Pani domowanastępnie podgrzać ale nie gotować. Dokładnie rozpuścić i przestudzić. Potem dokładnie połączyć z masą czekoladową. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy, ładnie wyrównać i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Przygotować masę truskawkową. Ser zmiksować z cukrem waniliowym. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z serem. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać ale nie gotować. Dokładnie rozpuścić i przestudzić(...)wody i wystudzić. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Do sernika nie dodawałam dużo cukru, dosłodziłam jedynie masę truskawkową ale oczywiście jak każdy sernik na zimno można sobie dosłodzić wedle własnego smaku
Monia miesza i gotujejuż calkiem wystudzone. Umyte pomarańcze przecinamy na pół, pieczemy ok. 15 min/180C. Miąższ przekładamy do garnka, dodajemy ok. 3/ szklanki wody oraz cukier, gotujemy, wsypujemy galaretki i blendujemy na gładką masę. Studzimy. CAŁOŚĆ: W dużym serniku za pomocą małej szklanki/kieliszka lub ringu wycinamy delikatnie ( ale dokładnie ) otwory. ( ok.5-6 w całym serniku ) W małym serniku wycinamy 1 większy. Otwory wypełniamy musem
Ostra na Słodkosernik, to zdecydowanie jeden z największych faworytów na mojej stronie. Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych, z delikatną masą serową z dodatkiem białej czekolady, pokryty warstwą kremu crème brûlée, wykończonego słodką skorupką z karmelizowanego cukru. Ideał rozpływający się w ustach :) Składniki na spód: 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką 100 g obranych orzechów laskowych 2 łyżki(...)temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 45 minut. Czas na przygotowanie warstwy z crème brûlée, którą należy przygotować, kiedy piecze się sernik. W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. Żółtka przez pół minuty miksować mikserem na minimalnych obrotach (mają tylko połączyć się ze sobą, nie można ich ubić
Świat Ciastałyżkę cukru. Gotuję aż rabarbar zacznie się rozpadać. Blenduję. Dodaję 2 łyżeczki galaretki krystalicznej i 2 łyżeczki żelatyny. Szybko mieszam aż wszystko się rozpuści. Odstawiam do wystygnięcia. Do małego garnka wlewam syrop z puszki z brzoskwiń i dodaje brzoskwinie. Gotuję na małym ogniu. Dodaję 2 łyżeczki żelatyny, blenduję. Odstawiam do wystygnięcia. Gdy sernik stężeje, wylewam mus rabarbarowy, wstawiam
MojaQchnia.plProsty seromak – makowiec z sernikową warstwą Dziś zapraszam Was na ciasto dwa w jednym. Czyli połączenie makowca z sernikiem. Ukochane smaki moje i mojej rodziny. Do tego pyszna świeżo palona kawa z małej rodzinnej palarni Dolla znajdującej się na przedmieściach Szczecina. Polecam! Tak pyszną kawę można pić co dnia Przepis na mój seromak jest naprawdę prosty. Domowa(...)dzień. Korzystając z okazji życzę Wam moi drodzy zdrowych, radosnych, rodzinnych Świąt. Niech ten czas będzie wyjątkowy Składniki: Na warstwę serową: 500 g dobrej jakości sera na sernik 3 jajka klasy M 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 100 g masła waniliowe Domowa masa makowa: 500 g niebieskiego maku 100 g rodzynek lub mieszanki pół na pół
Słodkie okruszkilodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem. Wiecie już, że jakiekolwiek owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces(...)malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego ja robię lody (i serniki!) to serek składający się
Karo in the KitchenWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjny sernik kokosowy, który jest wilgotny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Według mnie, sernik jest wyjątkowo
Uwaga Babcia Gotuje18.07.2018 Super delikatny sernik o kawowym smaku. U mnie nie mógł dobrze wystygnąć, był zjedzony w błyskawicznym tempie:) Składniki 100 g mąki 60 g kakao
gotuj ze mną30.03.2018 Bardzo puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi, przynajmniej tak jest u mnie:) Bardzo szybko się robi, jeżeli chcemy coś upiec smacznego i szybko, szczerze
gotuj ze mną