SEKRET UDANEGO SERNIKA 245ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych rodzajów ciast. Polskie serniki znane są i lubiane nie tylko w naszym kraju. Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Tak to prawda polskie serniki znane są i lubiane nie tylko w naszym kraju, ale z wielką(...)jego brakiem. Sernik podawany jest na zimno jak i na ciepło. Przygotowanie idealnego sernika wymaga nakładu pracy. W związku z tym przygotowałam mini poradnik jak uzyskać idealny sernik, dzięki temu twoje ciasto zachęci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków Rodzaje serników: Istnieje kilka podstawowych rodzajów serników, różnią się one przede wszystkim
Ciastka - domowe słodkości
Sernik karmelowy z musem truskawkowym. 395sera wiaderkowego na serniki ,u mnie ser z jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej masy do zatopienia w serniku 2 łyżki budyniu śmietankowego Jajka ubijamy krótko na jednolitą masę ,dodajemy resztę składników , poza 50 g kajmaku i ubijamy krótko mikserem do połączenia się(...)całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto w 175 stopniach około 50 minut .Sernik na środku ma pozostać lekko ścięty ,po przestudzeniu będzie idealnie kremowo karmelowy. Udekorować musem z truskawek przed podaniem.Smacznego
Ladylaura.
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 274sernik ok. 60 minut.Wyjąć, wystudzić.Polewa:Śliwki drobno pokroić.Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać.Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać.Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można
Moje pyszne gotowanie
Sernik marmurkowy 1646Dobry sernik nie jest zły, jak mawiał klasyk. A jeśli jeszcze ów sernik ma w sobie to coś, to i oko nacieszy, i podniebienie zaspokoi:) Co takiego ma w sobie ten marmurkowy sernik? A no przede wszystkim smak - kremowy, wyraźnie sernikowy z czekoladową nutą i chrupiącymi orzechami. Ale też jego przekrój, gdzie białe i ciemne warstwy tworzą(...)formy z sernikiem, żeby podczas pieczenia woda mocno parowała). Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC, piec przez godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez godzinę, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować polewę:cukier wymieszać z kakao, wsypać do śmietany, zagotować ciągle mieszając. Gotować kilka minut
Obiad gotowy
Kefirnik jaglany z malinami 199Ciasto, które z powodzeniem może zastąpić sernik. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Jest puszysty, delikatny i bardzo oryginalny w smaku. 200 g kaszy jaglanej 400 g kefiru 2 jajka maliny mrożone wedle uznania 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa Kaszę gotujemy w 300 ml wody. Gdy wchłonie całą wodę dodajemy kefir i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka(...)polewą to garść, dwie malin gotujemy z ok. 50 ml wody i łyżką erytrolu. Dodajemy łyżeczkę agaru lub żelatyny i rozpuszczamy. Z agarem gotujemy przez ok. 2 minuty. Przestudzoną frużeliną polewamy nasz prawie sernik :) Prawie sernik jest rewelacyjny w smaku i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny, jeśli ktoś ma taką ochotę :) Smacznego
Kucharzyca
Sernik z orzechami 194przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika. Sernik przestudzić. Przygotować masę toffi. Masło, cukier, śmietanę oraz miód wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęsty dodać do niego posiekane orzechy. Ostudzonym sosem polać sernik. Sernik wstawić
Bullio
Sernik z orzechami 224przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika. Sernik przestudzić. Przygotować masę toffi. Masło, cukier, śmietanę oraz miód wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęsty dodać do niego posiekane orzechy. Ostudzonym sosem polać sernik. Sernik wstawić
Bullio
Sernik z orzechami 460przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika. Sernik przestudzić. Przygotować masę toffi. Masło, cukier, śmietanę oraz miód wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos będzie gęsty dodać do niego posiekane orzechy. Ostudzonym sosem polać sernik. Sernik wstawić
Bullio
Czekoladowa kopuła - sernik na zimno 210Czekoladowa kopuła to po prostu sernik na zimno w nietypowym kształcie. Zamiast tradycyjniej blaszki użyłam okrągłej szklanej miski. Miskę wyłożyłam folią spożywczą dzięki temu sernik łatwiej wydobyć z miski a przy okazji na masie od folii odciska się wzorek. składniki: 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka Jogo 200 g czekolady białej 200 g czekolady ciemnej może(...)sera. Miskę wyłożoną folią wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę i odstawić na kilka minut aby napęczniała. Następnie mleko pogdrzać, nie gotować i rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Zmielony ser przełożyć do miski. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę. Masę serową podzielić na dwie równe części
Monia miesza i gotuje
FRUŻELINA WIŚNIOWA 223Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 połowy(...)Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać do wypasteryzowanych słoiczków
RAROSSA
Sernik z jogurtu pieczony na makaronowym spodzie 686esencji migdałowej lub waniliowej 0,5 szklanki cukru kilka osączonych z syropu wiśni łyżeczka masła Frużelina wiśniowa: 400ml wiśni w syropie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Makaron wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Jogurt, jajka, cukier i ekstrakt wymieszać, wsypać obie mąki, jeszcze raz wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć makaron(...)łyżki syropu z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztą razem z wiśniami przelać do rondelka. Wiśnie zagotować, wlać mąkę i ciągle mieszając gotować, aż syrop zgęstnieje i powstanie frużelina (jak taki bardzo gęsty kisiel). Na ostudzony sernik wyłożyć lekko ciepłą frużelinę. Smacznego
Obiad gotowy
Ekstra-serniczki na zimno 191Wiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu na frymuśne serniczki nie zamieszczę o czasie, ale na pewno będę musiała przetestować pomysł, który w pociągu na trasie Wrocław-Kraków wpadł mi do głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie
Kate's Kitchen
Sernik z żurawiną 182papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy około 70 minut w 180 C. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. Źródło inspiracji: Program telewizyjny " Ewa gotuje"z drobnymi zmianami
Zainspirowana w kuchni
Ciasto bez pieczenia śnieżny puch 242Zima za oknem, jutro rozpoczynamy zimowy miesiąc. Czas więc też na zimowe ciasto, przynajmniej z nazwy - śnieżny puch. Jest to kolejne proste i szybkie w wykonaniu
Pani domowa
Sernik czekoladowo-truskawkowy 227następnie podgrzać ale nie gotować. Dokładnie rozpuścić i przestudzić. Potem dokładnie połączyć z masą czekoladową. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy, ładnie wyrównać i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Przygotować masę truskawkową. Ser zmiksować z cukrem waniliowym. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z serem. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać ale nie gotować. Dokładnie rozpuścić i przestudzić(...)wody i wystudzić. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Do sernika nie dodawałam dużo cukru, dosłodziłam jedynie masę truskawkową ale oczywiście jak każdy sernik na zimno można sobie dosłodzić wedle własnego smaku
Monia miesza i gotuje