golonkę opalamy nad gazem (tylko skórę) dokładnie myjemy. Robimy nastrzyk 60 mil na kg, nastrzykujemy każdy mięsio i topimy w solance na 5-7 dni. Po tym czasie wieszamy na haku lub na sznurku do ociekania w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie. OSUSZANIE BEZ DYMU(...)PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min. WĘDZENIE Czas 4 godz. w temperaturze 55 stopni PODPIEKANIE W WĘDZARNI LUB PIEKARNIKU Temperatura 85 stopni czas godzina Dla pewności żeby nasza golonka była miękka przeprowadziłem jeszcze parzenie. PARZENIE Woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi(...)osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka
Buniabaje w kuchniłyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach. Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru. (Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek
Di gotujeGolonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy go a gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele angielskie(...)pieprz kolorowy, liść laurowy, suszone warzywa (mieszanka)trzy łyżki, czosnek granulowany czubata łyżeczka. Gotujemy do miękkości około 2,5-3 godz , wyjmujemy próbujemy czy na słoność jest ok, skórę nacinamy w kratkę i posypujemy pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz solą ziołową jeżeli jest za mało słona. Zapiekanie -30 min w temperaturze 170-180 stopni do momentu aż , skóra będzie delikatnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szczelnym pojemniku długo zachowają aromat i swoje właściwości zdrowotne. Składniki: Golonka 2 golonki z prosiaka, 2,5 l wody, 50 g soli morskiej, 2,5 l wywaru cielęcego, 7 suszonych borowików, 7 suszonych śliwek (polecam: Suska Sechlońska, śliwka suszona tradycyjnie bez pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru(...)włożyć golonki, wstawić do lodówki na 24 godziny. Do wywaru cielęcego dodać borowiki, śliwki, czosnek, liście laurowe i tymianek, zagotować. Golonki opłukać pod strumieniem zimnej wody, włożyć do wywaru, gotować 1,5 - 2 godziny. Glazura Wszystkie składniki zagotować i zredukować o połowę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Golonki wyjąć z wywaru. Wersja degustacyjna: usunąć skórę
SzczyptaSmaQobijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety Tak obstukane, kroimy w grubą kostkę ( 2 x 2 cm ) . Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach . Golonkę pozbawiamy skóry , ale odcinamy z niej tłuszcz , zdejmujemy mięso z kości . Mielimy mięso i tłuszcz maszynką na najmniejszych oczkach . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą w misce , dodajemy zmielone , suszone habanero , ostrą(...)utworzy zwartą masę , to bardzo ważny proces . Ostawiamy na noc w chłodne miejsce . Drugiego dnia ponownie , solidnie wyrabiamy . Następnie, ciasno , nabijamy masą kiełbasianą, wypłukane w zimnej wodzie , jelita . Bez nadziewarki , nie ma co zaczynać , jest niezbędna . Wykręcamy , dowolnej długości kiełbaski . Wieszamy w pokojowej temperaturze , na około dwa tygodnie ( 19 – 25 C ) . Kiełbasa musi mieć luz wokół siebie
Ogrodnik w podróżypieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Czosnek pokrojony w plasterki(...)marchewkę odstawiamy na talerz, a wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie wlewamy do wywaru i mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny
e-PrzepisyKulinarneskórą Tu jednak jest całkowicie inaczej, jest pysznie Składniki na golonkę: 3 golonki z indyka 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżka papryki słodkiej, wędzonej łyżka ziół prowansalskich łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy po łyżeczce soli i pieprzu Przygotowanie golonek: Golonki myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ). Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny ( godzinę pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia, by miały szansę się przypiec ). Artykuł Pieczona golonka z indyka pochodzi z serwisu
NiePieprz.plKaszanka słoikowa Uwielbiam kaszankę , pod warunkiem że jest domowa i wiem co w niej wylądowało . Nie zawsze pod ręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć
Ogrodnik w podróżySmacznego! Składniki: 2 golonki z indyka 1/2 dużego seler 2 średnie marchwie 4 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 makaronu orzo 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego) łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu(...)obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitabsolutnie nie przeładowana … * ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! ) * oprawiona w elegancką ciemną skórę ) ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki(...)bardzo ogromne! I to takie, z którymi nie poradziłyśmy sobie ;) Są to porcje dla bardzo głodnych osób – z całą pewnością nasycą na długie godziny! _____________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWUJĄC : Bez ściemy! Po raz kolejny jesteśmy bardzo zadowolone ( i objedzone)! Absolutnie nie żałuję , że ponownie do degustacji wybrałam C.K Browar . Wręcz przeciwnie – jest to miejsce, do którego będą wracać z ogromną przyjemnością
Ostra na Słodkopieprzem. Golonkę umieścić w żaroodpornym naczyniu oblać piwem z sosem sojowym tak by płyn dostał się pomiędzy nacięcia. Wstawić golonkę do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec w tej tmp. przez ok. 1/2 godziny od czasu do czasu oblewając golonkę piwem z sosem sojowym. Po tym czasie zmniejszyć tmp do 160* C i piec dalej przez(...)sosem, który zebrał się w naczyniu z golonką. Na koniec dla ekstremalnie spieczonej chrupiącej skórki jak u mnie, zmienić funkcję pieczenia na funkcje grilla i spiec golonkę od góry Golonkę podałam na gotowych ziemniaczanych chipsach (ma być prosto) i podsmażanej czerwonej kapuście z wiśniówką i całymi wiśniami (mogą być mrożone bez pestek
Sztuka gotowania w/g Samirywarkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną bez żadnych wypełniaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków ? Nie znam osoby, która by powiedziała(...)pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić o taką ze skórą i tłuszczem. Tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku, nie musimy go później jeść, ale w trakcie pieczenia nada on mięsu cudownego posmaku i aromatu. Pyszna po upieczeniu będzie też karkówka albo
Kulinarne przygody Gatitywyszła wzorowo, to nawet największy kulinarny laik sobie poradzi. Panie i Panowie! Towarzysze i Towarzyszki! Do dzieła! ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 6 osób. 2 przednie nogi wieprzowe bez pazurów 1 przednie golonko wieprzowe 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula opalona na gazie 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 - 6 ziarenek ziela(...)łatwo będzie odchodzić od kości. Na koniec doprawiamy wywar solą i pieprzem. 4. Wyciągamy z wywaru golonkę, nogi wieprzowe i marchewkę - odstawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. 5. Ostudzone mięso z nóg i golonki oddzielamy od kości, skóry i chrząstek. Przekładamy do kokilek lub większego naczynia, w którym będziemy chłodzić galaretę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki
W kuchni Katietaka kojąca przyjemność... Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką(...)bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka. Krok 2. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę bez
Moja Książka KucharskaSprawdź inne wyszukiwania: