polka_w_toskanii 🙂 Ja przygotowałam moją focaccię z połowy porcji, użyłam też świeżych drożdży, bo nie miałam suszonych 🙂 Składniki: 150 g mąki pszennej150 g mąki żytniej15 … Czytaj dalej Focaccia z mąką pełnoziarnistą
czarrna od kuchniDodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość porcji: 1 bardzo duża lub 2 mniejsze chałki Przygotowanie: 3 h Składniki: – 500 g mąki
nietylkopasta.plkoszyka Deska Gąska Adrianna – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – Chleb na maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki
nietylkopasta.plszczęście, że jeszcze przed zamknięciem granic zdążyłem odwiedzić włoską Apulię i nieco zainspirować się tamtejszą kuchnią. Południowe Włochy słyną z prostych przepisów. Kilka podstawowych składników […] The post Focaccia z ziemniakami i rozmarynem first appeared on jedzeniowy
Vegan TasteFormy dla panettone basso, veneziana, focaccia veneta, fugassa veneta (niskie): średnica [cm] wysokość [cm] Waga (orientacyjna) panettone po wypieku [g] Waga ciasta [g] do włożenia, do każdej formy, przyjmując ubytek wypiekowy
Przepisy na domowy ser i chlebZUPY: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki do zup: Paszteciki z mięsem z rosołu Rożki ze szpinakiem i fetą Domowe pieczywo czosnkowe Paluszki z ciasta francuskiego Focaccia – włoskie pieczywo
Kulinarny S.O.S.wykorzystanie dyni w ciastach: Sernik dyniowy Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Klasyczne dyniowe bułeczki Ciasto dyniowe z gruszkami Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych
Kulinarne przygody Gatityupieczeniu podane ze szklanką mleka. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość porcji: 25-27 rogalików Przygotowanie: 2 h Składniki: – 375 g mąki pszennej
nietylkopasta.plrodzaju posiłków, także z produktów niższej jakości, m.in. tłustszych gatunków mięsa. Przygotujesz w nim zupy, potrawki, gulasze mięsne i warzywne, dżemy i powidła, a nawet upieczesz focaccię. (przepis na focaccia z wolnowaru ) Nie wymaga przy tym nadzorowania. Najczęściej uruchamiam wolnowar przed wyjściem z domu albo włączam go na noc, a rano budzi mnie zapach gotowej potrawy. Z wolnowaru
Cztery Fajerymąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej
Moja Delicjarzeczy, ale nie tyle co teraz. Kiedyś nowością dla mnie też było pieczywo. Płaskie pieczywo to jeden z najstarszych i najpopularniejszych pokarmów, istnieje wiele rodzajów płaskich chlebków: chaczapuri, czapati, focaccia, fougasse, paratha, pizza, pita, podpłomyk, proziaki, tortilla, czy też właśnie chlebek naan . Potem zaczęłam to wszystko odtwarzać w domowym zaciszu, myślę, że z dobrym skutkiem. Bywam codziennie w pobliskim tureckim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazu podawać. Są przepyszne! Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – proziaki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość: 5-6 sztuk Przygotowanie: 2 h Składniki: – 195 g mąki pszennej
nietylkopasta.plJeśli nie możecie jeść sera, szukacie mniej tłustej opcji albo po prostu brakło Wam składników na pizzę to focaccia jest dla Was idealna ;) Słone ciasto drożdżowe z warzywami i ziołami. Proste a jakie pyszne ;) Przepis pochodzi ze strony - Apetyt na Kuchnię Składniki: - 300 g mąki typ 00 lub zwykłej pszennej - 7g suchych drożdży - 200 ml ciepłej wody - 15 sztuk
W kuchni bez szafekinnej porze dnia, dla „kaprysu”. Ja pierwszy raz spróbowałam jej w Polignano e Mare, malowniczej miejscowości położonej blisko Bari. I przepadłam. Była przepyszna. Trudno opisać doznanie smakowe, jakie niesie focaccia, myślę, że jedynym sposobem, aby zrozumieć, o czym mówię, jest wejście do piekarni w Bari i kupienie jej, gdy tylko zostanie upieczona. No tak, ale teraz jest to dość trudne
365 dni dookoła kuchniFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Z wierzchu chrupiąca, w środku puszysta, pokrojoną na mniejsze kawałki można podawać do grilla. Dodatki możemy modyfikować według uznania. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody Łyżeczka cukru Łyżka mąki pszennej Ciasto: 270 g mąki pszennej 230 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Wierzch: pomidorki koktajlowe 1/2 średniej czerwonej
Niespełnione zdolności kulinarnebędę do nich wracała nie raz! Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość: 6-7 sztuk Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 250-290 g mąki pszennej
nietylkopasta.pldobry, że naprawdę uzależnia i później inne chleby już nie są takie dobre ;D . Dodatkowo w swojej ofercie proponują kilka włoskich dań z wykorzystaniem swoich produktów, m.in. panino, focaccia, makarony. Każda potrawa, którą tam jadłam była pyszna i przygotowana wprost idealnie. Natomiast niewątpliwie najpyszniejszym daniem jest pizza neapolitańska przygotowana przez Maestro Łukasza Harbię , która gości w menu tylko od czasu
PatiGotujepięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto z owocami przystało. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bardzo aromatyczne 😋 Składniki : Ciasto 550 g mąki pszennej chlebowej
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania ciasta - chlebek focaccia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i masę wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Zachęcam do pieczenia chlebka. Składniki na 1 chlebek: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (0,5 kg) 1,5 szklanki wody (375 ml) 1 opakowanie suchych drożdży
UgotowaćPyszna drożdżowa focaccia z dużą ilością oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano
Izabelawkuchniszparagami i chili Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem Sałatka ze szparagami i burratą Pizza ze szparagami i jajkiem Focaccia ze szparagami Pieczone szparagi z cytryna i parmezanem Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Zielone spaghetti ze szparagami Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka
Kulinarne przygody GatityPierwsze kilka tygodni siedzenia w domu spędziliśmy pożerając focaccię z rozmarynem, aż focaccia nam się lekko znudziła i pokusiliśmy się o zrobienie libańskiego chlebka z za'atarem. W zasadzie można powiedzieć, że manoush b za'atar jest dalekim kuzynem focacci z rozmarynem. Można powiedzieć, że jest to w pewnym sensie połączenie konceptu focacci z pizzą. Manoush jest w zasadzie cieniutką
Roślinożerni urlopowiczemiękkie i świeże przez kilka dni, co jest ich ogromną zaletą. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów CIABATTA Ilość porcji: 10 bułek Przygotowanie : 3 h + 12 h wyrastanie zaczynu (noc) Składniki zaczyn: – 100 g mąki pszennej Manitoba (W powyżej
nietylkopasta.plpodawaj do jeszcze lekko ciepłych precli. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość: 5 sztuk Przygotowanie: 3 h minut Składniki: – 340 g mąki pszennej
nietylkopasta.plwypieki na sodzie. Jest z czego wybierać. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów Ilość porcji: 10 bułek Przygotowanie: 2 h 20 minut Składniki: – 3 szklanki mąki pszennej – 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych – 3/4 szklanki
nietylkopasta.plFocaccia to taka biedna pizza, co nie znaczy, że nie może być smaczna. Jest najlepszym przykładem na to, że to nie przesyt składników, czy też kazomorfin, świadczą o tym, czy danie jest dobre, czy nie. Niektórzy twierdzą, że jej nazwa pochodzi od słowa focus , co może wiązać się ze sposobem jej przygotowywania. W każdym razie jest tak poważnym daniem
Kryzysowa Książka Kucharskamnie bardzo pomogła książka kucharska Williama Davisa, kuchnia bez pszenicy 150 przepisów. Co prawda są w niej amerykańskie miary, czyli najczęściej cups, i często trudniej dostępne i drogie... Bezpszenna focaccia – podstawowy przepis is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłoodpowiedzi. Pizza Mastunicola Na przełomie lat 500 i 600 w Królestwie Neapolu powstaje danie, które możemy uznać za włoski pierwowzór pizzy. Mastunicola – termin, pochodzący od „vasunicola” (bazylia), oznaczał focaccia doprawioną czosnkiem, smalcem i grubą solą. Innym przepisem, który rozpowszechnił się w Królestwie Neapolu, była pizza Cecinelli był to placek z rybą. Pizza współczesna – pizza Margherita Aby mówić (wreszcie
365 dni dookoła kuchnikawiarence Al Posto Giusto to właśnie bastion kuchni włoskiej. Podobno wszystkie makarony robią sami... My wybraliśmy njoki z gorgonzolą i szpinakiem. Wyborne! Co jemy: makarony, njoki, risotto, focaccia... Koszt: njoki z gorgonzolą i szpinakiem 11 € Tivat to jednak o wiele więcej niż luksusowe osiedle. Znajdziemy tu również prawdziwą, autentyczną Czarnogórę! Nie ma tu zabytków, więc nie oczekujmy drugiego
Roślinożerni urlopowiczejakości ziarniste pieczywo, oraz dla tych którzy muszą ograniczać gluten. Ten chlebek jest niesamowicie prosty, potrzebuje tylko czasu Zajrzyj też do: – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – foccacia z rozmarynem – cebularze – chlebek pszenny – przepis podstawowy CHLEB Z SAMYCH ZIAREN Przygotowanie : około 1,5 h, oraz
nietylkopasta.plMuhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem
Be Fit Be Strongogłoszę w tym wpisie. Pełen Regulamin konkursu znajdziecie w załączniku - wystarczy kliknąć, aby otworzyć. Chcecie zerknąć jak wyglądają warsztaty w AKW? Zapraszam do relacji: 👉 Ser i wino 👉 Pizza i focaccia 👉 Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech
Codzienna kuchnia niecodziennapiasku. Równomiernie rozsyp kruszonkę na wszystkie muffinki. Piecz w 190 stopniach C przez ok. 15 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce. Schiacciata all'uva - toskańska focaccia z ciemnymi winogronami Schiacciata all'uva to rodzaj focacci, słodkiego chlebka drożdżowego, które piecze się z dodatkiem oliwy i ciemnych winogron z okazji winobrania. Przygotowuje się go głównie w Toskanii
Chilli Czosnek i OliwaFocaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej
Vegan Tasteczęść 12 część 13 część 14 część 15 część 16 część 17 część 18 część 19 część 20 część 21 Dzień 1: kanapka z focacci ( przepis na Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą ) z żółtym serem i ogórkiem pomidorki sezamki Dzień 2: Bułeczka drożdżowa pomidorki koktajlowe żółte, różyczka brokuła (tylko sparzona wrzątkiem), plaster papryki Zapraszam po inspiracje na bułeczki domowe: Słodkie bułeczki
Dorota Smakujeblogu pojawił się przepis na focaccię ze szparagami. Wówczas bardzo nam zasmakowała i postanowiłam przygotować kolejną wariację na jej temat. Dodałam pomidorki, czarne oliwki, rozmaryn i troszkę cebulki. Taka focaccia okazała się u nas hitem! Piekłam ją już kilkanaście razy na grilla (zamiast chleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy
My simple kitchencoś na pierwszy głód. Taka sałatka w połączeniu z kiełbaską z ogniska i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. Całkiem dobre pieczywo pasujące na grilla jak focaccia czy rustykalna bagietka Paja ma Putka. Składniki: 400 g fasoli (ugotowanej lub z puszki) – u mnie fasola czarne oczko słoik ogórków kiszonych – ok. 300 g po odsączeniu słoik
Ugotowane pozamiataneFocaccia jest rodzajem pieczywa, które zazwyczaj podawane jest we Włoszech jako przystawka. Serwowana jest w towarzystwie dobrej jakości oliwy z oliwek, w której się ją macza. Foccacia - w przeciwieństwie do pizzy - charakteryzuje się przede wszystkim minimalną ilością dodatków - czasami wystarczą same przyprawy i zioła lub kilka oliwek. Może być świetnym urozmaiceniem zamiast chleba do kanapek jak i oryginalną przekąską
My simple kitchenOliwa czosnkowa, domowa, aromatyczna, idealna do sałatek, pieczonych warzyw, pizz czy innych wytrawnych wypieków typu focaccia czy nadziewane bułeczki. Dla mnie idealna. Na bazie oliwy czosnkowej przygotujecie aromatyczne warzywa czy spaghetti pomidorowe. Tak prosta, że jak zrobicie sami, nie kupicie gotowców. W zależności od potrzeb zwiększcie ilość składników. Dla mnie szklanka oliwy i 4- 5 ząbków czosnku (w zależności
Zasmakuj Kuchninaczynia 15x15 cm otrzymałam trzy malutkie focaccie. Zawsze używam tylko świeżych drożdży, ciasto pięknie wyrasta, a smak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach. Focaccia z czarnym sezamem / 3 małe placki 15x15 cm Składniki: na ciasto: 2 1/2 szklanki maki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki
Moja smaczna kuchniaDąbrowskiej Kasza jaglana z pokrzywą i jarmużem Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną i pokrzywą Placki z kaszy jęczmiennej Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami – przepis i film Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą Bułki pszenne z pokrzywą Paluszki Grissini z topinamburem i pokrzywą Artykuł Co zrobić z pokrzywy – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeOrganizujesz imprezę? Nie wiesz co przygotować? Podaję propozycję na szybkie przekąski, które przygotujesz bez problemu sam w domu. Zapraszam Pasta z ciecierzycy Focaccia z suszonymi pomidorami Pasta z zielonego groszku Praliny daktylowo -orzechowe Bruschetta z kozim serem Nuggetsy w sezamie Czesterki francuskie z salami Artykuł Sylwestrowe przekąski 2018/2019 pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa
Kulinarne przygody Gatitydyni ciasto ma nie tylko bardzo fajny smak, ale także przepiękny kolor. Na blogu znajdziecie na to kilka smakowitych przykładów: Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem A dziś zapraszam na klasyczne dyniowe bułeczki bez żadnych dodatków. Zjedzcie je tak, jak najbardziej lubicie. Ja lubię je z masłem i jakąś pyszną konfiturą
Kulinarne przygody GatityFocaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis
Vegan TasteOliva nadaje się do tego idealnie, nie nadaje ona potrawom nietypowego posmaku. Jest też świetna do produkcji domowego majonezu. Kupicie ją w sklepach sieci Biedronka. ➤ Zobacz także - Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii Włoska piadina - z czym ją podać? Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami, wędlinami i warzywami, a nawet z nutellą. Za najbardziej tradycyjne dodatki
Chilli Czosnek i Oliwabyło, to niedopuszczalne. Jakiś czas temu na spotkanie ze znajomymi zrobiłam focaccię właśnie z wolnowaru, którą zobaczyłam u Cztery fajery. Eksperyment był to nader udany. Focaccia wyszła fajna, delikatna, pachnąca ziołami, wręcz idealna. Jeśli lubicie takie włoskie wytrawne ciasta to zapraszam na spróbowanie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikFocaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie
Vegan Tastewskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane
Z Kuchni Do Kuchniwczoraj dwa pęczki rzodkiewki, a dzisiaj już zostało niewiele, ale w sam raz do sałatki. Ogórek, rzodkiewki, cieciorka świetnie połączyły się z posiekanym koperkiem. Do tego focaccia , którą upiekłam dzisiaj rano i pyszne duet polsko-włoski gotowy. Jak ja lubię takie połączenia! Sałatka z ciecierzycy orzeźwia lepiej w upalny dzień niż wszystkie chłodzące napoje! Sałatka
Moja smaczna kuchniaJAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI! SAŁATKA TABBOULEH! FOCACCIA Z ROZMARYNEM I KABANOSAMI! GRILLOWANE BIAŁE KIEŁBASKI Z ROZMARYNEM I JABŁKIEM PIECZONE NA GRILLU BIAŁE KIEŁBASKI PO WŁOS KU PRZEPIS NA SZASZŁYKI NA GRILLA WYTRAWNE MINI TARTY Z ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ
SMYKWKUCHNIpuszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Nie wszyscy wiedzą, lecz włoska focaccia to po prostu ciasto na pizzę bez sera i sosu pomidorowego. Włoski chleb występuje w wielu odmianach – sucha, z solą
Vegan Tastewykonaniu i bardzo tanie! Idealne dla dorosłych i dzieci! Bez nich po prostu nie ma imprezy! Każdy je lubi, są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. ROLOWANE NADZIEWANE TORTILLE FOCACCIA Z ROZMARYNEM I KABANOSAMI! Sprawdzi się, jako dodatek do wszelakich przekąsek, dipów, kremowych smarowideł lub jako dodatek do dań głównych. Prosta i szybka przystawka, sprawdzi się idealnie wtedy, kiedy
SMYKWKUCHNIduża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę dodaję więcej drożdży oraz skracam czas wyrabiania ciasta
AniaGotuje.plBROKUŁEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I PESTO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ SAŁATKA CAPRESE PODPŁOMYK Z KONFITURĄ Z CEBULI BRUSCHETTA Z POMIDORAMI FOCACCIA Z ROZMARYNEM PIZZA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PALUSZKI CHLEBOWE PRZEKĄSKA DO PIWA LUB WINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI TRADYCYJNY
nietylkopasta.plpizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa
Kulinarne przygody GatityQuesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą Tordu z zielonym groszkiem i szynką Chleb z oliwkami i słonym serem Focaccia z oliwkami
Passions hobbies lifeFocaccia to tradycyjne włoskie danie trochę przypominające pizzę, choć od pizzy jest o wiele grubsze
Przepisy KulinarneDyniowe bułki na żytnim zakwasie i drożdżach są bardzo smaczne i mają fajny pomarańczowy kolor. Piekliście kiedyś bułki z dynią? Ja piekłam już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni
codojedzeniaFocaccia to świetna alternatywa do typowej pizzy. Prawie nie zawiera dodatków, dlatego też sprawdza się jako przekąska dla Dzieci. Pokrojona w paski jest idealna do przegryzania z sosami, serami, warzywami, hummusem , czy inną pastą . To również idealna przekąska na przyjęcia. Łączny czas przygotowywania: 1,5 h z wyrastaniem Ilość porcji: blaszka 20/30
AniaGotuje.plkulinarnie :) Kilka dni temu, wróciłam z podróży włosko-francusko-hiszpańskiej, która natchnęła mnie do napisania postów z daniami właśnie z tych krajów. Dziś zaczynam od Włoch i pysznej Focacci. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, taka trochę siostra pizzy lecz bez sosu pomidorowego. Bardzo popularna, zazwyczaj podawana na ciepło przed głównym posiłkiem, w celu zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją przygotowywać
Kuchnia w opałachgorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta na pizzę 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka oliwa
Chilli Czosnek i OliwaFocaccia z rozmarynem i kabanosami! Lato w pełni! Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny pomysł na focaccie z rozmarynem i kabanosami o smaku chilli marki Maestro. Danie jest dość lekkie ale sycące za razem. Może służyć jako danie główne lub jako dodatek do wielu sałatek, gulaszów czy jako dodatek do grilla. Polecam Wam bo przepis jest bardzo prosty i pyszny! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNImoim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej kratce i grilluj po kilka minut, odwracając co jakiś czas. Grillowane roladki z kurczaka świetnie pasują z focaccia , warzywną sałatką i sosem na zimno . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniamąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty, to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej
Moja Delicjasypie bezustannie od dwóch dni, przykrywając wszystko białym puchem. I jak tu się oprzeć świątecznym połączeniom smaków...? Czyżbym aż tak wcześnie w tym roku miała zacząć z pierniczkami...? Pomarańczowa focaccia z cebulą, żurawiną i rozmarynem Składniki: (na 1 focaccię) 170 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy
Pożeraczka, czyli raz adobrzebloga Kucharnia , i po tym jak pięknie ją opisała po prostu nie mogłam się powstrzymać. Do czego i Was serdecznie namawiam, bo warto ! Schacciata, czyli focaccia z winogronami Proporcje na 2 placki Czas przygotowania: 200 minut Składniki: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki letniego mleka 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/4 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki soli
Kulinarne przygody GatityFocaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolisię jednak na pozostałe regiony, zmieniejąc tm samym nieco swój kształt. Pierwsze chleby powstawały w starożytnym Rzymie i były pieczone w popiele z ogniska, wtedy najprawdopodobniej powstały pierwsze: focaccia we Włoszech, hiszpańskia hogaza , fogassa w Katalonii, fugàssa w Ligurii , pogača na Bałkanach, pogácsa na Węgrzech, oraz fougasse w Prowansji (oryginalnie pisane fogatza ), fouace lub fouée w innych regionach
Słodki Kompromismascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro) Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) Spaghetti z pesto z buraków (Spaghetti con pesto di barbabietole) Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone (Torta al cioccolato con crema di ricotta
La grande e la piccola cuocawszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Razowa focaccia z czarnuszką 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki 1 płaska łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki
My Chcemy Jeśćpizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką
Kulinarne przygody Gatitykilka propozycji na łatwe i smaczne przekąski. Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej Pulled beef w czekoladzie na grzankach "Szarpana wołowina" Focaccia z parmezanem i pomidorami Bagietka z serem pleśniowym i grillowaną morelą Idealnie przyrządzona pierś kaczki Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera Roladki ze schabu z suszonymi pomidorami, anchois
Mango Papajadawna miałam ochotę na zrobienie tego włoskiego pieczywa. Znalazłam w końcu przepis, który wydał mi się przystępny i spróbowałam swoich sił. Tak powstała w mojej kuchni pierwsza Focaccia z pomidorkami koktajlowymi . Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej zaczyn: 15g drożdży świeżych 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka
Kuchnia co dniamodyfikować i dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto. Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim, a bardzo amerykańskim stylu, typu focaccia- podobnym do znanego z Pizzy Hut ciasta Pan. Ten typ ciasta uwielbiają w szczególności młodsi (i najmłodsi) smakosze:) JAK ZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE? CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI
Aromatyczne Podróżesmaku, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Długo zachowuje świeżość, pizza była pyszna nawet następnego dnia, po odgrzaniu. Przepis z książeczki z serii "Smacznie i zdrowo" pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g serka wiejskiego 300 ml piwa 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli nadzienie: sos pomidorowy cebula pieczarki boczek
6niebopostacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;) Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe", pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada". No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest! Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna
6niebododałam kilka wspaniałych i wyrazistych składników. Nie zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy , ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia . Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką Składniki: 1 brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała, czerwona papryka 1/3 jasnej części pora 4 - 5 łyzek majonezu sól himalajska
Moja smaczna kuchniasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Focaccia z ziemniakami Składniki – 2 duże blachy: Mąka pszenna typ 00 – 500g Woda ciepła – 250ml Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Drożdże – 40g Sól – 1.5 łyżeczki Cukier – szczypta Ziemniaki
Kuchnia Bon AppetitZnów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą
Nastoletnie Wypiekaniefocaccię wymaga kilku godzin fermentacji, ale jeśli nie macie na to czasu, możecie ten proces pominąć i przygotować ciasto wyrastając je prze 60 - 90 minut w temperaturze pokojowej. Bazyliowa focaccia Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej
Kulinarne przygody Gatitystrzelającej posypce Chłodnik jogurtowy z wiśniami Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety
Codzienna kuchnia niecodziennaFocaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis pochodzi z książka "Cebula", wystarcza na blaszkę 25x40cm. 25 gram świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 500 gram cebuli 1 papryka 60 ml oliwy
Czerwony GupikTajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem orzechowym i dżemem A jakie Wy macie plany, nie tylko
Cooking Monsterutrzymującego ciepło Pan Korneliusz w akcji Mój faworyt - bulgocząca kafeteria (co tam kafeteria - Sam Szef!) Niby zwykły dzbanek do zaparzania - a nieprawda! Ma wagę i minutnik. Focaccia "się robi" Kawa w saszetkach!! Gotowa do zalania
Stare Garymnie chlebek z papryk ą i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać moje danie :) jedno jest pewne, bardzo nam smakuje i szybko znika z talerza. Smacznego :) SKŁADNIKI 450 gr mąki pszennej 200 gr ricotty 100 gr suszonych pomidorów
La grande e la piccola cuocaznajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie. Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne aromatu z południa
królestwo garówsmakuje najlepiej. Wy jedzcie jak Wam pasuje, ja zjadłam jeszcze ciepły kawałek sam bez dodatków, wszak już czosnek i zioła były w chlebku. Polecam gorąco, pachnący włoski chleb. Focaccia z czosnkiem i ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotują. Tym razem niczego nie gotowaliśmy. To był dzień degustacji serów i win. Oprócz półmiska z kawałkami serów i kieliszków do wina, stały na stole gigantyczne oliwki, bagietka i focaccia. Nie było obawy, że wyjdziemy stamtąd głodni. Marco opowiadał nam o serach, których próbowaliśmy. Do serów podawano nam odpowiednie gatunki wina. Z każdym kawałkiem sera i każdym kieliszkiem wina, atmosfera
Codzienna kuchnia niecodziennanajczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli i słonecznika ZOBACZ Tarta z truskawkami ZOBACZ Tarta z rabarbarem ZOBACZ Bezy z lemon curd ZOBACZ
Pink Envelopenadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy
Moja smaczna kuchniafocaccia z suszonymi pomidorami Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo
Miód i pieprzPizza Focaccia to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam
potrawyregionalneokoło 15 minut do uzyskania złotego koloru. Polecam również inny przysmak podobny do naszego cebularza. Pochodzi z Włoch i jak na Włocha przystało ma w sobie trochę więcej egzotyki ;-) Focaccia jest pyszna i jeśli zasmakował Wam nasz rodzimy specjał, to wypróbujcie chlebek z Włoch. Napiszcie który lepszy! Smacznego
potrawyregionalnenadaje im wyjątkowy smak, kolor, a przede wszystkim wilgotność. Zawsze, gdy tylko mam dobrą oliwę z oliwek, korzystam i robię coś na słodko lub na słono. W kolejce czeka focaccia, ale póki co jest jeszcze ciasto, niedziela i świetna okazja do pieczenia. Wykorzystajcie ten wolny czas na realks przy pysznym ciachu. Pomarańczowa babka z czekoladą Składniki: 250 ml mleka
Moja smaczna kuchniamenu. Do dań podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni chleb focaccia wraz z szynką parmeńską i oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty. W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy
królestwo garówdrożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody GatityFocaccia to d rożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, pochodzący z kuchni włoskiej. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci. Polecam! SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki cukru 25g drożdży świeżych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 100g koziego sera
https:KKuchniaMniamWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku
Kraina Miodem Płynącaczym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka soli - 360 ml ciepłej wody - 2 duże bakłażany - słoik suszonych pomidorów z ziołami - 2 mozzarelle - ketchup
Pan i Pani Smith w kuchnidrodze i będzie wieczorem, za to dla mnie rozpoczął się cały dzień w kuchni. Dopiero teraz zrobiłam sobie małą przerwę na opublikowanie postu, ale zaraz wracam do roboty. Pełnoziarnista focaccia z cebulą już w piekarniku, a jeżeli przepis wyjdzie pyszny to na pewno podzielę się nim z Wami! W całym mieszkanku już nią pachnie :) Ponadto dziś po 16 idę odebrać
Be Fit Be Strongstary album ze wspomnieniami. Każdy przepis zawiera krótki komentarz i wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu
noteskulinarnyfiganiej 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco luźniejsze, niż to oryginalne, z którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Jeśli mamy zamiar piec bułkę na kamieniu, w tym samym
Kuchenna KontrrewolucyaBlueberry Corner by "jagodzianka" Ciasto na focaccię jest podobne do ciasta na pizzę, ale nie wymaga tak długiego wyrabiania i wyrastania. Rozmaryn cudownie wyostrza … Przeczytaj cały artykuł Post Focaccia – włoskie pieczywo pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki: 75dag mąki pszennej, 1/2 l letniej przegotowanej wody, 40 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 50ml oleju rzepakowego, łyżeczka rozmarynu, świeżo
Z miłości do słodkościdesery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety nie. Focaccia, podawana jako przystawka Spaghetti vegetariare (z papryką, bakłażanem i cukinią) Spaghetti z oliwą, masłem i chili Coconut dessert with blueberries I once ate this very simple and tasty dessert with Ania
Qlinarnie i QlinarnieGiraldi) toczy się prawie w całości w nowojorskiej restauracji. Wśród zaproszonych gości są m. in.: detektyw, gangsterzy i znany krytyk kulinarny. W rzeczywistości właścicielem lokalu jest… reżyser filmu. Focaccia – white pizza, Dinner rush We prepare the same dough as for a pizza (but without a tomato sauce). You can experiment with the filling as much as you want
Qlinarnie i Qlinarnieużywam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika) 400 g mąki pszennej 1/3 kostki drożdży
Jadło i czytadłoZiołowa focaccia to ostatnio moje ulubione pieczywo (przepis tutaj). Cenie ją sobie ze względu na to, że można ją zrobić na zapas, przechowywać szczelnie zapakowany nawet do 3-4 dni, przed podaniem podgrzać i mieć świeże pieczywko. Daje nam też szereg możliwości przyrządzenia i podania, jedną z nich jest sadzone jajko na bogato z ulubionymi dodatkami
Jadło i czytadłołamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło
ClauditteMissCookingimię dobrych intencji przyjmie moją propozycję:) A zatem dołączmy do Różowego Tygodnia, przełamujmy fale i walczmy o siebie i swoje spełnienie! SCHIACCIATTA CON L'UVA FOCACCIA Z CZERWONYMI WINOGRONAMI I ROZMARYNEM 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki letniego mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 1/4 łyżeczki drożdży instant 250 g mąki 1/2 łyżeczki soli 6 łyżek oliwy
KUCHARNIApamiętam! A zatem wróciły smaki i ja wracam do kuchni. Nareszcie! Jeśli macie ochotę na inne focaccie, zapraszam na tą (klik) lub na tą (klik) . FOCACCIA Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ ( przepis na ciasto cytuję za Asią z Kwestii Smaku ) 20g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 500 g mąki 2 łyżeczki soli
KUCHARNIAchleb żytni na własnym zakwasie żytnim. Niestety, zakwas musi jeszcze troszkę poleżeć i cała sprawa musi poczekać do jutra. Chlebak jednak jest pusty, więc wymyśliłem, że zrobię podobne do Focaccia - Fougasse - według mojej zmienionej receptury z dodatkiem mąki kukurydzianej i delikatną nutą bazylii. Czego użyłem? -300 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki kukurydzianej -350 ml ciepłej wody, temperatura około
BaRepaszaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem
Słodkie Przyjemnościkwasów omega-3 i dlatego oprócz wykorzystywania go do smażenia, pieczenia, dresingów staram się również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju . Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)! Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym Składniki (na ok. 20 szt.): 1 szklanka
UgotujmyTo.plużycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark. Grissini z pieprzem Składniki: (na 15-20 sztuk) 12 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml letniej wody 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblasze, nacięte żyletką. Pkt 10. Biove w piekarniku. Pkt 11. Upieczone Biove. Pkt 12. Biove gotowe. Biove gotowe. Biove gotowe. Biove gotowe. Biove gotowe. inspirowała strona Viva La Focaccia
Grahamka, weka i kajzerkadynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone
Kulinarne przygody Gatityświeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniabędą raczej mini - w sam raz na małe kanapeczki, czy miniburgery. Jeszcze mała uwaga dotycząca nazwy dania. Zdecydowałam się nie nazywać tych bułeczek mini focacciami, gdyż uważam, że focaccia to zupełnie inny rodzaj wypieku i taka nazwa byłaby myląca. Mi te bułeczki bardziej kojarzą się z brytyjskimi słodkimi bułeczkami o nazwie scones , ponieważ w podobny sposób wykrawa się
Chilli Czosnek i Oliwableu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, bo jest to naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało! Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko
Kraina Tysiąca SmakówPissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę
Smaczna PyzaSchiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPizza z cukinią z dodatkiem pieczarek i oliwek na paście paprykowo-warzywnej ajwar to typowo wegetariańska wersja pizzy. Możesz dodać do niej posiekane pomidorki lub kosteczki
Zasmakuj KuchniPizza z boczkiem i oliwkami na cienkim cieście z tradycyjnym, ziołowym sosem pomidorowym to idealna propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis, ekspresowe wykonanie. Polecam Ci
Zasmakuj KuchniGrecka Pizza czyli Ladenia – Λαδένια, starsza niż Włoska tradycyjna Pizza Grecka Pizza – Λαδένια chociaż może się to wydawać dziwne, ale w rzeczywistość Ladenia –
RafalCookZapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad
Zasmakuj KuchniWłoska kuchnia, to w większości proste przepisy składające się z kilku składników. Włosi stawiają przede wszystkim na sezonowość produktów, jakość oraz regionalne receptury. Przykładem jest Ponti
W garach u GosiPizza z patelni, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko kilka podstawowych składników. To pizza bez drożdży, którą możecie dodatkowo podpiec w piekarniku. Tytanowa patelnia, na
Zasmakuj KuchniWłoska kuchnia, to w większości proste przepisy składające się z kilku składników. Włosi stawiają przede wszystkim na sezonowość produktów, jakość oraz regionalne receptury. Przykładem jest Ponti
W garach u GosiCalzone przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i
Zasmakuj KuchniDomowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo . Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania. Wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowy chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wymaga od nas jedynie czasu potrzebnego do tego, aby chleb nam wyrósł. Najlepiej aby odczekać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio zacząłem bawić się trochę w domowego piekarza :) Postanowiłem sprawdzić, jak będą smakowały domowe wypieki pieczywa. Jakiś czas temu nabyłem w jednym z dyskontów mąkę pełnoziarnistą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś przepis na dwie cienkie, domowe, duże pizze dla całej rodziny. Możecie dodać do ciasta aromatycznych ziół, np. roztartą w dłoniach mieloną bazylię, oregano lub zioła
Zasmakuj KuchniZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem meksykańskim, pomidorami, aromatyczną papryką i sosem serowo-śmietanowym dziś na obiad. Lubię przygotowywać zapiekanki, bo jest na nie masa możliwości
Zasmakuj KuchniScroll down for recipe in English. Składniki: (14 mini foccacii) 140 ml. ciepłego mleka 20 g. świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 450 g. mąki pszennej + do
Delicious PlaceDziś idealny dzień na zrobienie weekendowej przekąski, do której możemy zaserwować wszelkie różności z naszej spiżarni i lodówki. Chrupiące mini focaccie z oliwkami to rewelacyjna podstawa
KulinarneImpresje.plMój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, niezawodny, idealny, prosty. Sięgam po niego zawsze gdy chcę ugościć przyjaciół lub rodzinę. Pizza salami z mozzarellą i pomidorkami
Zasmakuj KuchniJeśli jesteście mięsożercami i szukacie ciekawego przepisu na obiad to mam dla Was smaczną propozycję Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i oliwkami. Wszystko
Zasmakuj KuchniSprawdzony przepis na ciasto, na kompletną pizzę, która cieszy oko i smakuje obłędnie. Przygotowuję ją z mąki włoskiej typu 00, dzięki czemu ciasto jest puszyste, lekkie
Zasmakuj KuchniDobrze wszyscy wiedzą, że jestem ogromną, ale o ogromna miłośniczką wszystkich, drożdżowych wypieków. Nie tylko tych na słodko, ale tych na słono, czy wytrawnie również! Dziś
Ostra na SłodkoPropozycja na weekend, majówkę, imprezę, domowy obiad – nic jej nie przebije! Domowa pizza smakuje najlepiej, z dodatkami rozmaitymi, ulubionymi składnikami lub przyprawami. Ciasto na pizzę
Zasmakuj KuchniZapraszam Was na "eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):) Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i
La grande e la piccola cuocaBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: (blaszka o wymiarach 21 cm. x 25 cm.) 10 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml. lekko ciepłego mleka 1/4 łyżeczka soli 280 g
Delicious PlaceJuż wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam
Ostra na SłodkoDrożdżowy placek z czerwona cebulką, doskonale nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie do pracy. Przepis: drożdże suszone w paczuszce ok.7 g 500g mąki
dolcevitainmykitchenTen drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami
dolcevitainmykitchenCiasto uniwersalne sprawdza się w wielu wypiekach. Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego
Stare GarySam przepis na focaccię pojawił się u mnie już na blogu. W tym przepisie dodane zostały oliwki, zaś świeże drożdże zastąpione są suszonymi. Osobiście muszę jednak
Passions hobbies lifeBezglutenowe mini focaccie w bardzo letnim wydaniu - z czerwoną porzeczką i rozmarynem. Puszyste, delikatne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Pizza Nutrifree
Kuchnia bezglutenowaWypiek idealny na środek lata - mini focaccie z kurkami i rozmarynem. Bardzo smaczne i aromatyczne. Spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Pizza Nutrifree 370
Kuchnia bezglutenowaCzy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka
Szybko Tanio SmacznieZapach ziół prowansalskich, pieczonych pomidorów i rozpływający się ser. Mimo, że za oknami już ciemno, jesienno to ja czuję się już jak na włoskich wakacjach.
Gotowanie i blogowanieF ocaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy! Porcje: forma o średnicy
SzczyptaSmaQW tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i
Ostra na SłodkoZainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w
Spektrum SmakuDużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis
Spektrum SmakuOd miesiąca moja kuchnia pełna jest wielkich cukinii :) Dlaczego pełna i dlaczego wielkich? Ah, znajomi znajomych (...) mojej mamy mają swój ogródek - i uwielbiają uprawiać warzywa - olbrzymy
Spektrum SmakuJak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do
Spektrum SmakuPyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje
Spektrum SmakuDziś nareszcie publikuję przepis, na który niektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :)) Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z
Spektrum SmakuMoja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i
Mia Cucina Sofieta