lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera
ladykitchenskładniki, a szkoda... W oryginalnym przepisie użyte zostały kotlety schabowe, ja miałam piersi z kurczaka i było super. Jako dodatek sałatka ziemniaczana, pycha... Dla 4 osób Potrzebujemy: Kotlety: 4 filety z piersi kurczaka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka(...)pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się spieką. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przez woreczek śniadaniowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/oliwę i dodajemyprzeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu. Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą"smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiowąi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniprzez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi na parze
Moje Kuchenne Rewelacjetemperaturze Próbowaliśmy różnych sposobów pieczenia filetów z kurczaka z różnym efektem, bo upieczenie piersi, żeby nie była sucha, albo spieczona to nie lada sztuka. Wreszcie trafiliśmy na przepis doskonały: filety trzeba najpierw pomoczyć w solance, później polać masłem i zapiec w wysokiej temperaturze. Efekt? Przypieczone z wierchu mięso, soczyste w środku. Środa: Pieczone burgery z indyka Doskonały patent(...)cukru. (Przepisy na poszczególne dania wrzucamy na bloga codziennie rano) Jak gotowaliśmy Gotowanie, jak wspomnieliśmy, zajęło nam raptem 1.45 godziny. 1. Najpierw nagrzewaliśmy w piekarniku patelnię przez 20 minut. W tym czasie do solanki trafiły filety z kurczaka. Nastawiliśmy też do powolnego gotowania krem pomidorowy, który cicho pyrkał na kuchence 45 minut. 2. W międzyczasie przygotowaliśmy warzywa, które pokrojone
Niedzielny kucharzpotrzebuje mąki, ani panierki, a do smaku wystarczy jej tylko pieprz i sól, oraz ewentualnie świeże zioła. Polecam też przepis na pieczonego pstrąga . Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki): składniki: Morszczuk (filety) sól i pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Przygotowanie: Morszczuk był mrożony, ale każdy filet zapakowano w osobną torebkę, więc wody w jego składzie(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i kładziemy rybę skórą do dołu, podsmażamy ją tylko 2 minuty. Przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia (niczym go nie smarujemy). Nastawiamy w piekarniku funkcję grilla (lub włączamy grzałkę górną) i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni (warto zerknąć do piekarnika aby sprawdzić czy ryby za bardzo się nie przypiekają). Jeśli chcemy wykorzystać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstopni. Oliwę wymieszać z solą i pieprzem (ilość wg uznania;), doprawić sokiem z połowy cytryny. Filety natrzeć przygotowaną oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startą skórką z cytryny, przykryć, włożyć do piekarnika na 20 minut. Wsypać makaron do wrzącej już zapewne wody i gotować w wersji al dente.Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać ziarna słonecznika i prażyć kilka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamłodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego(...)całe oblepią się oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 (cienkie i średnie filety ryb) do 20 minut (grube filety
Poezja smakuKolejny prosty i smaczny obiad w niecałą godzinkę...Filety z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą zapiekane w piekarniku to pomysł jak urozmaicić tradycyjne kotlety z kurczaka. Danie ładnie się prezentuje i pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta - nie powstydzimy się podając je gościom. Kurczak tak przygotowany jest kruchy, soczysty i aromatyczny bo pesto nie tylko(...)każdej strony. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch każdego z nich smarujemy pesto. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Na pesto układamy plasterki pomidorów, a na pomidory plasterki mozzarelli. Wierzch posypujemy suszoną bazylią. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenydorsza 1/2 małej cukini 1/2 papryki czerwonej sól, pieprz cayenne papryka słodka rozmaryn czarnuszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC w funkcji termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzewa umyj warzywa i je pokrój: paprykę w paski, cukinię w grubą kostkę. Filet w zależności od wielkości może pozostać w całości lub można przeciąć go na pół. W naczyniu żaroodpornym(...)bardziej doprawione). Teraz wystarczy już tylko wlać do naczynia trochę wody – tak, by przykryć spód naczynia, przykryć naczynie pokrywką bądź folią aluminiową i koniec roboty, danie wędruje do piekarnika ;) Piec w 200ºC około 15-20 minut, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 5 minut bez przykrycia. Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćpotrawę z rybą szybko i nadal zdrowo. Początkowo miała wyjść zapiekanka, ale chyba końcowy efekt wizualny nie współgrał z moimi założeniami 😂 Filety z dorsza połączyłam z ryżem, warzywami oraz serem mozzarella. Całość zapiekłam w piekarniku i wyszło coś obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje(...)powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku. Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą i przyprawami. Całość polej oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Zapiekaj w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie ułóż pokrojoną
Zdrowie na języku :Ppieczenia blaszce *** *** Rybę przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ( zamiennie można użyć zwykłego pieprzu i skropić rybę delikatnie cytryną ) *** *** Na filetach układamy wiórki zimnego masła. Wokół ryby rozsypujemy mrożone warzywa *** *** Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 20 minut *** *** Po upieczeniu na filetach układamy cienkie plasterki cytryny
Blog z ApetytemZapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około(...)wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 30-40 min. Papier do pieczenia odrywamy kiedy nasza rolada ostygnie
Gotowanie...to proste !olej koperek Wykonanie: Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego dnia wieczorem przekładam je z zamrażarki do lodówki, wtedy odmrażają się z delikatny sposób. Jeśli dysponujemy świeżymi - czynność tę pomijamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem
Walijskie PichcenieJako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol , 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet
Aga w kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek(...)wstawiamy do piekarnika na 20--30minut, temp. 180 stopni. Opakowanie szpinaku podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką. Na maśle na patelni zeszklić cebulę
w mojej kuchni