Zwykle filety z ryb przyrządzamy w tradycyjny sposób, czyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach Składniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny
Mania Gotowaniakręgosłupa. No, ale przecież bez tego ryba byłaby lżejsza. Panierka też nieciekawa, pachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony
Pełny talerzpanierce, która jest chrupiąca i złocista. Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki tartej. SKŁADNIKI: Panierka: bułka tarta 1/2 szkl. mąka kukurydziana 1/2 szkl. zmielone siemię lniane 5 łyżek Dodatkowo: jaja 2 szt. filety dorsza 2 szt. przyprawa do ryb 3 łyżki koper suszony 1 i 1/2 łyżki olej do smażenia pieprz(...)pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę tartą. Filety dorsza najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku. Następnie obtoczyć w panierce z bułki tartej i lnu. Układać na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na złocisty kolor
Kuchnia Paulettesprzy dużej zawartości białka. Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb sól majeranek sok z cytryny olej 2 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filety(...)tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać. Składniki na sos: 1/2 szkl śmietany - u mnie 12 % 2 łyżki masła 3/4 szkl bulionu 1 łyżka
Walijskie Pichceniez kurczaka 4-5 liści sałaty lodowej 4 łyżeczki zielonego pesto 1 kulka sera mozzarella sól morska do smaku pieprz zielony ziarnisty Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka myjemy dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy aby nie porozrywać mięsa, oprószamy solą i posypujemy utartym w moździerzu
Wanilia i KardamonPrzy piątku na obiad u mnie będzie rybka. Często przyrządzam filety, najbardziej ze względu na dzieciaki, które taką ,,rybę" lubią najbardziej. Panierka kukurydziana fajnie zmienia smak tradycyjnej rybki, spróbujcie Składniki: 500 g filetu z mintaja lub miruny- może być inna sól, pieprz cytrynowy 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka Wykonanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą
Z Majeczką w kuchniużywałam do przygotowania tego dania. A mowa tu o goździkach, cynamonie i miodzie. Nadają one potrawie wyjątkowego aromatu i smaku. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z dorsza sól pieprz sok z cytryny Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta Do smażenia: 2 łyżki oleju 2 łyżki klarowanego masła 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela
Smakowity Blog Kulinarnyroladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka. Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPopularne kąski, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Popularna, oryginalna ich wersja jest oczywiście tworzona z kurczaka, jednak dlaczego nie zrobić jej w wersji rybnej
Słodka StronaKurczaczki goujons, to nic innego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się
Smaki Edytypierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze.Składniki:filet z dorszapół cytrynykoperek suszonypieprzkilka różyczek brokułów i kalafiorasos do rybyjogurt naturalny lub śmietanaWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości
Pasja Smakukurczaka pieprz czarny sól Nadzienie 100 g chorizo 2 średnie pory 1 szalotka 4 plasterki sera cheddar 2-3 łyżki masła pieprz biały Panierka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej Dodatkowo oliwa do smażenia Instrukcje Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nadzienie Pory kroimy
Wędrówki po kuchniszklanki czerwonej fasoli z puszki kilka plastrów ananasa z puszki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia ryby masło klarowane panierka do ryby: 2 jaja + bułka tarta "na oko" Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki, około 5 x 5 cm; roztrzepujemy w misce jajka, solimy i pieprzymy, na płaskim talerzu wykładamy bułkę tartą
Zasmakuj Kuchnipomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami Sól i pieprz do smaku Panierka: Jajka Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z indyka dzielimy na dwie porcje, delikatnie rozbijamy na cienkie płaty przez woreczek foliowy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni
Wanilia i KardamonZamiast zwykłego kotleta z piersi kurczaka, możemy wyczarować smaczną i kolorową roladkę na obiad, podaną z ziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania
Kuchnia Danusi