feta - 6903 przepisów (strona:278/461)

Pstrąg faszerowany z piekarnika 100

pstrągi 100 g sera sałatkowego lub feta świeże zioła (oregano, mięta, tymianek) sól pieprz sok z cytryny oliwa Pstrągi myjemy i skrobiemy z łusek, następnie otwieramy i ostrożnie przy pomocy widelca i nożyczek do drobiu pozbywamy się ości odcinając je od nasady głowy i ogona nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami

Gotowanie jest łatwe
Chłodząca zmysły sałatka z melona, szynki parmeńskiej, gorgonzoli i rukoli 207

melona z rukolą, szynką i gorgonzolą. Całość przełóż do miseczek z melona i polej sosem. Składniki 1/2 dojrzałego białego melona 1/2 dojrzałego zielonego melona 80 g gorgonzoli lub fety garść rukoli około 10 plasterków szynki parmeńskiej lub innej szynki długodojrzewającej Wykonanie Wymieszaj z sobą wszystkie składniki. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem. Składniki 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki miodu

Eat me! Fit me!
Szaszłyk z indyka w marynacie z curry 145

szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe tak przygotowane szaszłyki piecz w 220 stopniach przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami, ja proponuję ryż, sałatkę z rukoli i sera fety oraz domowy sos czosnkowy Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Roladki z grillowanej cukinii z serem 163

Pyszna przekąska z gillowanej cukinii. Trzeba tylko cukinię ugrillować i zawinąć w nią ser. Ser może być dowolny, ja wykorzystałam fetę i pleśniowy (lazur). Może być także mozzarella, ser żółty lub ser kozi. składniki: 2 młode cukinie po ok 500 g, u mnie żółta i zielona olej czubryca zielona ok 150 g sera, ja dałam pleśniowy i fetę szczypiorek Cukinię

Monia miesza i gotuje
Pizzeria Peperino i pizzeria Mamma Mia w Biograd na moru (Chorwacja) 139

samym końcu z owocami morza. Zamówiliśmy największą tzw. jumbo do meczu bardziej w ramach kolacji. Na cztery osoby jest idealna. Zwarci i gotowi kibice. Chorwacja wygrała, była feta! :) W drugiej pizzerii Mamma Mia byliśmy w dniu meczu Chorwacja: Anglia. Co prawda o wcześniejszej porze (obiadowej), ale już gotowi do dopingowania. Zamówiliśmy każdy po standardowej wielkości pizzy. Ja zamówiłam pizzę

Karola gotuje
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie 133

tych słoikach, ale go nie zdominować.  Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne

Moja Książka Kucharska
Rośną jak na drożdżach - domowe pizzerinki 189

dodatkiem ziół prowansalskich) filet z indyka kukurydza z puszki pieczarki cebula papryka czerwona ser mozzarella  Farsz II: sos pomidorowy filet z indyka kukurydza z puszki pomidor ser feta  ser mozarella (można dodać brokuła) Najpierw mieszamy mąkę z solą i cukrem, dodajemy olej. Następnie lekko podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże w celu ich rozpuszczenia. Kiedy drożdże będą już

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z fetą 117

Sałatka z fetą na każdą okazję! Jest super kolorowa, super smaczna i super prosta do zrobienia. Moja sałatka z fetą i sałatą lodową oraz pysznymi oliwkami i pomidorami jest również bardzo zdrowa i uniwersalna. Szykuję ją nie tylko na kolację, ale często również na przyjęcia i imprezy w plenerze. Szczególnie polecam ją na grilla oraz rodzinne spotkania

AniaGotuje.pl
5 pomysłów na orzeźwiające sałatki dobre na upały 102

botwinką Kozi ser lubi słodkie towarzystwo. Dlatego świetnie smakuje z owocami. Jeśli nie macie botwinki w tej sałatę świetnie sprawdzi się też rukola. Sałatka z arbuzem, miętą i serem feta Sałatka z arbuza jest prosta i pyszna! To najlepszy sposób, żeby orzeźwić się w upał, a zarazem zjeść coś pożywnego! Danie do przyrządzenia w 10 minut. Libańska sałatka fattoush

Niedzielny kucharz
10 przepisów na orzeźwiające sałatki 151

sałatek na gorące i słoneczne dni. Bardzo orzeźwiające zastępują tradycyjny obiad! 10 najlepszych przepisów czeka na wypróbowanie! Smacznego! Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami Sałatka z ciecierzycy z zielonym ogórkiem i rzodkiewką Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i oliwkami Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka

Moja smaczna kuchnia
KALMARY BABY nadziewane - jak wyczyścić kalmary 101

Dzisiaj pokażę Wam jak wyczyścić i zrobić faszerowane kalmary baby. SKŁADNIKI: 👌250gr. fety 👌1 kg. kalmarów baby 👌1 cebula 👌1 słodka cerwona papryka 👌2 zielone papryki 👌3 grube bulwy szczypiorku 👌1/2 łyżeczki soli 👌1/2 łyżeczki pieprzu 👌2 łyżeczki mięty 👌pół pęczka natki pietruszki WYKONANIE: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube   dla kreatywnych   🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny ✏ Blog kulinarny 📷 Instagram

RITA food channel
Jedzonko do pracy #65 136

się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam! Śniadanie: Sałatka fattoush - pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić soboro z indyka

Codzienne Gotowanie
Makaron z brokułem i serem pleśniowym 110

Dodatek jogurtu nadaje całości kremowej konsystencji, a przy tym danie pozostaje lekkie i zdrowe.  Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem sera pleśniowego można go z powodzeniem zastąpić serem feta.  Z kolei mięsożercy mogą spokojnie wzbogacić danie o kawałki indyka lub kurczaka ;) MAKARON Z BROKUŁEM I SEREM PLEŚNIOWYM Makaron pełnoziarnisty Pół brokułu Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią

HealthyCreations
Curry z cieciorką, szpinakiem i fasolką szparagową 145

mięsne i bezmięsne, gdyż zazwyczaj gotuję większe porcje na 2-3 dni. W wersji bez mięsa zawsze staram się, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci.  W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu

Fabryka pomysłów
Gazpaccio z arbuza z dietetycznym vinegretem - niebo w gębie 187

SKŁADNIKI na 1 porcję: 4 cienkie plastry z samego środka arbuza (u mnie trójkąty wykrojone z ćwiartki 2-3 łyżki sera feta kilka grudek sera pleśniowego (opcjonalnie) kilka listków roszponki (może być bazylia lub rukola) 1 mała cebula pokrojona w półkrążki 1 łyżka słodzika w proszku ze stewii lub miodu (ostatecznie cukru) 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw zatar (opcjonalnie

Sztuka gotowania w/g Samiry