Choć tradycyjna grecka sałatka nie może się obyć bez autentycznej fety, to zainspirowani śródziemnomorskimi smakami możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie
Even Better FoodPodobno weekend ma być ładny i ciepły, więc może się wam przydać. Sałatka jest prosta, wystarczy kilka składników i gotowe. Składa się z pomidorów, salaty, fety jakiejkolwiek i pestek granatu. I jest pyszna. Sama czy z mięsem, obojętnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmłodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku 100 gram wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych Papagrin Buraki i migdały z czosnkiem umieść w malakserze, dolej oliwy i zmiksuj na gładką
AZgotuj!śniadanie. ✔ Propozycja na pudełko na II śniadania to: JAGLANKA Z OWOCAMI - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na szybki obiad w pracy lub kolację (jeżeli długo pracujesz): SAŁATKA Z SEREM FETA - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na słodki podwieczorek lub II śniadanie - DIETETYCZNY BATONIK - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na pyszne II śniadanie - KOKTAJL BORÓWKOWY - przepis TUTAJ . A Wy jakie lubicie zabierać ze sobą posiłki
MintTastemiłośnikom sałatki greckiej, która jest nieco podobna. Zapraszam! Składniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 130 g sera bałkańskiego (lub twardej fety, ewentualnie bryndzy) 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego pieprz sól 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki Sposób wykonania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki. 2. Cebulę
Kuchnia domowa Anigustu. Szczerze polecam świetny zdrowy dodatek lub jako danie samodzielne. Składniki 1/2 kalafiora średniego 1/2 brokuła średniego 1/2 małej paczki płatków migdałowych 1 mały jogurt naturalny 1 kostka sera feta sok z 1/2 cytryny sól,pieprz do smaku … Czytaj dalej Sałatka z brokuła i kalafiora
gotuj ze mnązmiksować. Dodać sok z cytryny, miód, miętę i ponownie całość zmiksować. 3. Gotową zupę odstawić do lodówki na około 60 minut, schłodzoną zupę podawać z pokruszonymi kawałkami sera fety
Szalona Kuchnia Ewelinyugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe! Naturalnie i zdrowo Autorka: Sarah Britton Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2018 Liczba stron
Ugotowane pozamiataneJest to bardzo prosty pomysł na makaron , a przy tym smaczny i szybki. W przepisie użyłam halloumi ale jeśli nie lubicie tego sera to możecie użyć innego sera jak feta lub zwykłego twarogu. Oczywiście smak dania będzie trochę inny ale idea ta sama czyli tani obiad na lato. Spaghetti pomidory halloumi Składniki: na 4 porcje 250 g spaghetti, waga
codojedzeniatego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Cóż jeśli redakcji „Polityki” zdarzają się takie gafy to czujemy się odrobinę lepiej z naszym niezgulstwem:) Po tuningu powstało bardzo smakowite, sycące ciasto, które śmiało
Niedzielny kucharzdrodze osoby, która by za nimi nie przepadała. Doskonale komponują się zarówno w wersji słodkiej (np. w deserach, ciastach czy dżemach), ale także wytrawnej (w formie sałatek z dodatkiem fety czy zup (chłodników)). Arbuzy (podobnie jak ja ;)) kochają wysokie temperatury. Nie bez powodu więc najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są właśnie w miesiącach letnich. Warto wspomnieć, że występują
Pogotujmy.plskładników wyszły dwie porcje Kostka twarogu półtłustego 250g Jajko 7-8 łyżek mąki gryczanej Łyżeczka siemienia lnianego Łyżeczka oregano Dodatki Pasta paprykowa ajvar Czerwone i żółte pomidory Oliwki Ser feta Czerwona cebula Natka pietruszki Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, zmielone siemię lniane oraz oregano i wyrobić na ciasto, z którego będziemy w stanie uformować
HealthyCreationsnożnej, ale i dobrego, domowego jedzenia! PS. Mój faworyt to ogórki małosolne z koperkiem :) Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą Sałatka ziemniaczana z jajkiem Grillowana cukinia z fetą Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z cukinią i pomidorem Proziaki Sałatka Cezar z kurczakiem Bruschetta z pieczarkami i grana padano Hummus Cukinia zapiekana
Moja smaczna kuchniaSałatka z brokułami, fetą i sosem czosnkowym. Całość posypana płatkami migdałowymi. Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Fetę pokroić w kostkę. Płatki migdałowe lekko podprażyć
BullioSkładniki: 6 pieczarek do faszerowania 400 g mięsa mielonego ok. 70 g fety (1/3 opakowania) 3-4 suszone pomidory ulubiona mieszanka ziołowa pieprz masło natka pietruszki Przygotowanie: Z pieczarek wyciąć ogonki … Czytaj dalej Grillowane pieczarki z mięsem mielonym
czarrna od kuchni