fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:93/256)

Zielone curry z kurczakiem 176

bardzo łatwe danie do przygotowania w jakieś 20-30 minut. 3 porcje 100 gramów ryżu ok 350 gramów fileta z kurczaka 1 mała puszka mleka kokosowego 200 gramów zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 4-5 łodyg selera naciowego mały kawałek cukinii pół średniej cebuli Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka soku z limonki/cytryny 3 łyżeczki zielonej pasty curry ( użyłam kupnej(...)pokrojonego na cienkie plasterki przypraw sosem sojowym i dodaj czosnek oraz pastę curry. Całość smaż chwilę aż mięso zmieni kolor, następnie wlej wymieszane mleko kokosowe zagotuj.  Następnie dodaj fasolkę szparagową oraz seler naciowy, cukinię pokrojone na mniejsze kawałki. dopraw sokiem z cytryny. Całość gotuj chwilę aż warzywa nieco zmiękną (dobrze aby się nie rozgotowały) a sos nieco zgęstnieje. Podawaj

Andzia Pichci
Zupa gulaszowa z klopsikami i fasolą 113

kawałek selera korzeń plaster 1/2 por biała część 1 szklanka fasoli fioletowej 2  łyżki pasty paprykowej ostrej 500 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki  1 garść świeżej fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy olej rzepakowy 1 ząbek czosnku Fasola: Fasolę użyłam świeżą bo taką miałam, i nie musiałam(...)czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową, sól, pieprz, papryki, kurkumę, około 400 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie. Na końcu dodaję cukinię

wesoła kuchnia
Kotlet z łososia i szpinaku 180

Zdrowsza a jak dla mnie nawet smaczniejsza wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka szparagowa masło sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, ulubione zioła Łososia umyć, usunąć skórkę i rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, dodać(...)Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20 minut, następnie przez kolejne 5 nastawić piekarnik na grill i zarumienić kotleciki z wierzchu. Podawać z jakiem sadzonym i fasolką szparagową. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z perliczką podane z pak choi i fasolką szparagową 83

niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się ciekawie wpisał w kompozycję talerza. No polecam.  Aha, bezwzględnie nie wolno zapomnieć o młotkowanym czerwonym pieprzu. Cały super zapach się jemu właśnie zawdzięcza. Niewątpliwie bliskie memu(...)plastry bakłażana  1 kawałek papryki  oliwa z oliwek  sól i pieprz  Do podania potrzebujesz: masło do smażenia pierogów  pach choi duszony z fasolką szparagową na maśle z solą i pieprzem  czerwony pieprz utarty w moździerzu  bliskie memu sercu - kiełki groszku    Gorącą wodę wymieszaj z masłem, mąką i solą na jednolitą masę

Mango Papaja
Leczo na koniec lata 157

składniki * 1 kg młodej cukinii * 40 dag fasolki szparagowej * 3 czerwone papryki + 1 żółta * 50 dag kiełbasy cienkiej * 1-2 średnie cebulki * 2 średnie dojrzałe pomidory * sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,  * można dać kostkę bulionową Sposób wykonania Kiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać(...)wielkości cukinii (młodej nie trzeba obierać ze skóry ani usuwać pestek, wystarczy tylko starannie umyć). Po ok. 15 min gotowania na delikatnym ogniu dodać paprykę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 3-4 cm kawałki, kostkę bulionową, sól oraz po trochu reszty przypraw, uzupełnić wodę tak aby sięgała do wysokości warzyw, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na delikatnym

Mix smaku
Schab w sosie musztardowym z ziemniakami i fasolką szparagową 207

oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce(...)powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia: 585,3 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana 138

łyżeczka curry madras* - 70g fasolki szparagowej                    - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ziemniak(...)kumin; smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy - Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki - Zagotować i dusić przez 10 minut - Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;) - Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 383

bardzo fajnie współgra z drobiem .  Znów jest zdrowo i pysznie :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 3-4 gałązki tymianku papryka ostra mielona sól, pieprz vegeta Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową około 200g. Wykonanie: Pierś myję, ale nie osuszam. Następnie jeśli pierś w różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około(...)tworząc " foliową miseczkę" z otwartą górą wkładam pierś do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 15-20 minut. Po tym czasie można podawać. Ja proponuję podać pierś z fasolką szparagową. Zimą można kupić takową zamrożoną. Jest ona również źródłem cennych witamin i składników. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4228

rozgrzewające, idealne na jesienne dni. Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe) - 2-3 cebule - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku konserwowego - puszka fasolki szparagowej - puszka pomidorów w zalewie (dałam 2) - papryka czerwona - 5-6 ząbków czosnku - fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską) - 4-5 ogórków kiszonych - sos tabasco, chili w proszku(...)puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny

Smaczne Zdrowe
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon 146

Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 30 min Ingredients 500 ml buliony drobiowego 200 g filetów z kurczaka 120 g fasolki szparagowej zielonej 180 ml mleka kokosowego 1/2 papryczki Komodo Dragon 1 dojrzałe mango 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej(...)się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym. Notes - przy krojeniu papryczki należy

Wędrówki po kuchni
Syta zupa jarzynowa z klopsikami 126

tartej 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Zupa: 2,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół średniej cebuli 150 g białej kapusty kilka różyczek kalafiora garść fasolki szparagowej 2 kostki rosołowe domowej roboty  groszek cukrowy 2 liście laurowe ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików.  Mięso mielone mieszamy(...)angielskie (możemy je rozgnieść w moździerzu) oraz liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. W tym czasie możemy poszatkować na kawałki o szerokości 0,5 cm kapustę, pokroić na kawałki fasolkę szparagową, rozdzielić różyczki kalafiora. Po 20 minutach gotowania, możemy wrzucić do wywaru warzywa. Gotujemy ok. 10-15 min. Wrzucamy klopsiki. Teraz możemy spokojnie podbić zupę. Mój sposób jest prosty: łyżkę

Kuchnia moimi oczami
Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową 134

chudego mięsa wieprzowego na gulasz 1,5-2   litry domowego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 2 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej 30 dag obranej dyni ½ małej cukinii 4 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)krótko obsmażyć 5-6 minut, pod przykryciem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać połową bulionu   i gotować 15 minut, po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki marchewkę, fasolkę szparagową , ziemniaki oraz cukinię i   dynię, wlać resztę bulionu i gotować do momentu aż mięso i warzywa będą   miękkie, doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne, dodać koncentrat

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 202

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor(...)Łyżkę mąki rozbełtać z zimną wodą i zagęścić gulasz, zagotować. Na końcu przyprawić w razie potrzeby, dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z marchewką i ugotowaną na chrupko fasolką szparagową ( we wrzątku ok 3-4 min). Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę.........z kluskami śląskimi i mizerią proszą o dokładkę :-) Smacznego

Gaździnka warzy
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 257

oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek cukrowy zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową jednak mamy teraz sezon na chrupiące, młode warzywa więc tym bardziej polecam podany przepis. Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte(...)tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone w słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku cukrowego (użyłam zielonej fasolki szparagowej) 4 łyżki sosu sojowego pęczek świeżej kolendry (pominęłam) sól, pieprz Wrzucamy do miski składniki marynaty, dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich polędwiczki. Odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce

sierotka maRysia w kuchni
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 187

bardzo lubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane niż wieprzowina Składniki:. 2 udzce indycze po ok.1kg każdy sól,pieprz,majeranek 4 marchwie 2 garście mrożonej fasolki szparagowej do wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegeta Wykonanie: Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę(...)godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła. Podajemy na marchewce i fasolce szparagowej

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania