Zmieniając dowolne warzywa w przepisie na inne ulubione lub sezonowe nie traci się nic z jego wspaniałego smaku . Na zdjęciach poniżej widać kalafior, ale ja ostatnio używałam też brokuła, fasolki szparagowej, szpinaku, jarmużu no i oczywiście cukiniii! Krótko mówiąc, sos ten powstaje z tego, co jest pod ręką Podany z makaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym jest niezwykle smakowitym(...)brokuła lub 1/2 małego kalafiora 2 szklanki passaty z pomidorów (lub więcej w zależności od ilości warzyw) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 szklanki kukurydzy lub fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarki również obieramy i kroimy na cienkie paski. Obieramy
Lamarida.plktórych nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki(...)Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano
Fabryka pomysłówwołowiny marchew, 2 cebule 4 łyżki oleju 100ml piwa 1l bulionu wołowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego 2 ząbki czosnku szczypta tymianku, papryki, soli ( do smaku ) 300g fasolki szparagowej ( może być mrożona ) Przygotowanie : Mięso opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabierze mocnego brązowego koloru. Marchew i cebulę posiekać, czosnek zgnieść wszystko dodać(...)piwa i smażyć tak długo, aż się zredukuje. Przełożyć wszystko do szybkowara wlać bulion wołowy i gotować do miękkości z 30 - 40min. Bez szybkowara w garnku będzie dużo dłużej. Fasolkę szparagową ugotować na parze lub w małej ilości wrzątku. Dodać do mięsa , wymieszać i.... Smacznego z ryżem czy ziemniakami ... ale + kufelek
Gaździnka warzyDania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 100 g fasoli 100 g zielonego groszku 100 g fasolki szparagowej 300 g karkówki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki szklanka czerwonego wina wytrawnego kilka kropli tabasco liść laurowy(...)wody i wina. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową i groszek gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem możemy doprawić do smaku. Smacznego
Niezły Młyneknajważniejsze. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 10 kawałków kurczaka np. pałki, udka przyprawa gyros sól 1 cebula 2 marchewki kawałek czerwonej papryki ok. 1szkl. zielonej fasolki szparagowej mrożonej 2 łyżki kukurydzy konserwowej ok. 300ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami ze słoika lub domowej roboty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do dużej prostokątnej blachy do pieczenia włożyłam rękaw foliowy(...)przyprawą gyros, a następnie ułożyłam je obok siebie w rękawie do pieczenia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki. Paprykę czerwoną pokroiłam w kostkę. Fasolkę szparagową wyjęłam z zamrażalki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa umieściłam w jednej misce i wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taką mieszanką warzywną obsypałam kawałki kurczaka, starając się rozłożyć je dość
Waniliowe Improwizacjeskładniki na 3 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 por ( biała część ) 1/4 główki białej kapusty 1 szklanka wywaru z kostki warzywnej DIETESSE-3 300 g fasolki szparagowej ( świeżej lub mrożonej ) 2 łyżeczki mąki pszennej lub żytniej 2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Umytą białą część pora oraz obraną marchewkę kroimy w talarki. Białą kapustę siekamy na mniejsze części. Do dużego garnka wrzucamy fasolkę szparagową, pokrojoną marchew, pora oraz kapustę i kurczaka. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę warzywną, dokładnie mieszając. Gorący wywar wlewamy do garnka z warzywami i mięsem. Całość dusimy pod przykryciem
Smakowite Daniapomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią(...)cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż
Moja smaczna kuchniaindycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek(...)obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną z 4 łyżkami mąki
W Mojej Kuchni Lubiępieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 ml bulionu drobiowego sok z cytryny olej do smażenia 125 ml śmietany 18% 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól(...)talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie. Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min. Następnie
R'n'G KitchenCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona(...)semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona(...)semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniałyżeczka, woda 3 litry olej rzepakowy 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, marchew 3 sztuki średnie, seler 1 sztuka średnia, pietruszka 1 sztuka korzeń, groszek zielony 25 dag strączki, fasolka szparagowa 25 dag, papryka czerwona 3 sztuki średnie, kalarepka 1 sztuka duża, seler nać 2 sztuki, zielona część pora 1 sztuka, przyprawa kebab-gyros 1/2 opakowania, przyprawa do wieprzowiny(...)warzywne dodawać wg podanej kolejności: na oleju zeszklić cebule pokrojone z cukrem, wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszka korzeń, podsmażać z 10 minut. Wsypać pokrojoną kalarepkę, papryki, wyłuskany groszek, kawałki fasolki szparagowej, natkę selera, liście zielone pora, podsmażać z 10 minut. Wsypać przyprawę kebab-gyros, przyprawę do wieprzowiny, wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 15 minut, wody nie dolewać
W Mojej Kuchni Lubiękucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku(...)wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. Dodaj brokuła, groszek, fasolkę szparagową, szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Odcedź. Krok 3 Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Obierz i pokrój w cienkie plastry boczniaki lub pieczarki. Smaż krótko na intensywnym
Niedzielny kucharzkucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku(...)wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. Dodaj brokuła, groszek, fasolkę szparagową, szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Odcedź. Krok 3 Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Obierz i pokrój w cienkie plastry boczniaki lub pieczarki. Smaż krótko na intensywnym
Niedzielny kucharztakie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz(...)rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu
O kuchni z uczuciemjęzyk :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego. Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną i żółtą), z dodatkiem marchewki, selera naciowego i ziemniaczków. Zupę przyprawiam tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii(...)mówię jej, że na obiad jest „zupa pomidorowa” (bo wtedy byłby wielki bunt), ale że będziemy jeść „zupkę z fasolki” :) The post Zupa pomidorowa z fasolką szparagową appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki: 350g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 pomidory 100g kurek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 70g fasolki szparagowej 2 łyżeczki śmietanki 22% pieprz cayenne, sól, 1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Po chwili dodajemy przekrojony, duży ząbek czosnku. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, posypujemy(...)podlewając odrobinką wody od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną wcześniej w lekko osolonej wodzie fasolkę. Mieszamy, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem. Gotowe! Artykuł Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem) 2 filety z kurczaka po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce pół puszki kukurydzy z puszki pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej) 1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę opakowanie mozzarelli w kulkach pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, słodka papryka(...)sodu olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić ostrą papryką i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę
Czerwień i błękitcoraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni(...)bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę
Smaki Ewy