fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:30/215)

Mini pizze z ciasta francuskiego z pomidorem, ogórkiem i fasolą 270

smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego! Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g potartego sera mozzarella 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz(...)kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego oraz odsączoną czerwoną fasolę z puszki. Na koniec posypujemy wszystko potartą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem) przez około 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni

Programista w kuchni
Sałatka z kurczakiem 180

gustu:) Składniki: dwie średniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo; pół białej części pora; kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu(...)ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać.  Składniki sosu wymieszać, zalać nimi sałatkę i wszystko delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na dwie, trzy godziny. Sałatkę przed podaniem można udekorować

In my kitchen
Chili con carne 223

policzki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów bez skóry lub 1 kg świeżych 2 papryczki chili przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra, jeśli ktoś wszedł w posiadanie, może być także(...)oliwie z oliwek, następnie przerzucić do garnka i na tej samej patelni podsmażyć mięso. Następnie dodać sprasowany czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki, przy czym zawartość drugiej puszki czerwonej fasoli rozgnieść na papkę, żeby zagęściła sos. Pomidory można przecisnąć przez sitko, jeśli ktoś nie przepada za pestkami/szypułkami.  Papryczki chili należy przed dodaniem posiekać na drobno i dodać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Z MUSZELKAMI, BEZ KOLANEK 153

czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli  1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu muszelki W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej(...)minut nie dopuszczając do przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego

KUCHARNIA
Minestrone z czerstwym chlebem 132

zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który(...)też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku

Trzeci talerz
Zupa z fioletowych warzyw – a la barszcz ukraiński 193

Super food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore(...)ilości folianów, witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń

wysmienity
Pyszne Burrito 180

Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat(...)Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Pyszne Burrito 144

Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat(...)Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 624

Koszt przygotowania: ok. 25,00 zł SKŁADNIKI: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 350 g marynowanej białej fasolki 5 ogórków konserwowych 1 cebula 400 ml majonezu 150 ml śmietany 18% 250 g makaronu (kolanka) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki. Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę. Dorzucamy kukurydzę, czerwoną  fasolę i białą fasolkę. Następnie dodajemy ostudzony makaron i kurczaka. Wszystko zalewamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy kurkumą, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki

kulinarnyJa
ZUPA ZIMOWA 139

niech mu będzie, że jest jego. Do dzieła :-)  Składniki:  1/2 opakowania mieszanki chińskiej - ok.450 g ( u mnie z biedronki)  5-6 ziemniaków  2 puszki czerwonej fasoli  4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów  2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku  przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra(...)Gotować do miękkości warzyw - ok. 25 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do zupy, dołożyć czerwoną fasolę. Gotować jeszcze przez 5 min. doprawić do smaku. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać wody,natomiast kiedy jest za rzadka - odlać 2 szklanki, zblenderować i zaprawić :-) Bez mąki!!! Pycha

pieprzny smaczek
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 317

osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 300 g makaronu muszelki 150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 jajka na twardo 250 g czerwonej fasoli 250 g kukurydzy 250 g zielonego groszku 2 ogórki konserwowe 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sól(...)Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Wystudzony makaron przekładamy do miski. Dodajemy tuńczyka, jajka, ogórki, cebulę, groszek, czerwoną fasolę, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprze. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przed podaniem skrapiamy sałatkę świeżym sokiem z cytryny. Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami 2152

kurczaka – do smaku Cebula dymka – 3 sztuki Papryka zielona – 1 duża sztuka Papryka żołta – 1 duża sztuka Papryka czerwona – duża 1 sztuka Czerwona fasola w puszce – 400 gramów Chilli w młynku – do smaku Zioła do sałatek w młynku – do smaku Pomidory – 2 sztuki Tacos (lub upieczone trójkąty tortilli(...)kurczaka pokroić w paski i oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie usmażyć na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia przykrywając pokrywką patelnię, by mięso się nie wysuszyło. Odstawić do ostudzenia. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Papryki pokroić w paski, pomidory w cząstki, cebule w piórka. Wszystkie składniki (poza kurczakiem i tortillą) wrzucić do jednej miski. Oliwę wymieszać z octem

Kulinarne Przeboje
Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami 160

Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula 4 suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii sos: 1,5 łyżki musztardy 1,5 łyżki dowolnego miodu 1,5 łyżki(...)przyrządzić? Do dużej miski układaj: pokrojone na pół pomidorki, jajka w ćwiartki, cebulę pokrojoną w drobne piórka, suszone pomidory w kostkę oraz całe oliwki. Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki makreli. Zrób sos: do miseczki wlej musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek, połącz trzepaczką

Zasmakuj Kuchni
Paprykarz wegetariański w naleśniku 138

Zobaczcie jak to wymyśliliśmy.   Paprykarz z kiełkami stir fry w naleśniku (4-5 osób) Składniki: 3 duże papryki (żółta, czerwona, zielona) 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 8 średnich pieczarek 1/2 opakowania kiełków stir fry 1 duża cebula 250 ml passaty oliwa z oliwek słodka papryka, ostra papryka, estragon, bazylia, sos sojowy, pieprz 10 naleśników doprawionych(...)wrzucamy warzywa, kiełki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Lekko przesmażamy i dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę

vegetanie
Sałatka meksykańska 259

smakowała i z ostatniej impezy rodzinnej „wyszła” jako pierwsza. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 sałaty lodowej • 4 pomidory duże lub kilkanaście koktajlowych • 1 puszka fasoli czerwonej • 5-6 ogórków konserwowych • 1 duży jogurt grecki • 3 czubate łyżki majonezu • sól, pieprz • 3 łyżki keczupu • przyprawa do burritos • 1 paczka czipsów – tortilla kukurydziana Wykonanie: • Filet(...)solą i pieprzem. • Sałatkę układać w kolejności od dołu: 1. Pokrojona sałata lodowa 2. Pokrojone pomidory posypane pieprzem 3. Filet z kurczaka polany keczupem 4. Fasola czerwona 5. Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 6. Sos jogurtowy 7. Pokruszone tortille w środku a wokół naczynia korona z trójkątów. Sałatkę trzymamy

To co kocham