fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:32/215)

Pierożki w meksykańskim stylu :) 120

Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to smaki i zawsze kojarzą nam się z wspaniałym klimatem i super wybrzeżem zatoki meksykańskiej. A Wy lubicie kuchnię meksykańską ? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcamy do wypróbowania. Co prawda pierożki, które dzisiaj proponujemy(...)mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł.     Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz

vegetanie
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 141

innego warzywa? Spisał się całkiem  nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy złocistej i czerwonej fasoli z tej samej firmy. Tak powstała bezglutenowa pizza meksykańska.  Czy wiecie, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy(...)gram mąki z sorgo 3 szklanki mrożonego groszku Bonduelle już przygotowanego na parze 100 gram wołowiny 1/4 smaczliwki 2 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle bez GMO 2 łyżki czerwonej fasoli Bonduelle 1 mozzarella pół papryczki chilli 2 pomidorki koktajlowe 2 małe pomidory malinowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki klarowanego masła 1 ząbek czosnku pół łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki

Quinoa Raz!
Kolorowa sałatka meksykańska 617

cieszy oko i podniebienie. Idealna na co dzień jak i do przygotowania na wieczorną imprezę ze znajomymi. Składniki: * filet z kurczaka 0,5 kg * ryż 200 g * puszka czerwonej fasoli * puszka kukurydzy * szklanka mrożonego zielonego groszku * papryka * 2 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurty naturalnego * 2 łyżeczki przyprawy gyros * łyżeczka ostrej papryki * sól * garść natki pietruszki. * 2 łyżki oleju Przygotowanie(...)możemy odstawić na godzinę do lodówki jeśli nie smażymy od razu- również będzie pyszne.). Dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć na patelni. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie. Przygotować duża miskę do której dodajemy wszystkie składniki: ryż, kurczak, kukurydzę, fasolę, groszek, paprykę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny

Kulinarne przygody
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 165

być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie: Ugotować makaron(...)razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego

W kuchni u Moniki
Burrito 143

przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie 500g mielonej wołowiny 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chili (lub więcej, zależnie od upodobań) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) 500ml bulionu wołowego (może być z kostki) 200g ryżu 800g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego 3 czubate łyżeczki słodkiej(...)potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy

Kulinarna Pokusa
Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie 155

brownie. Sama masa serowa jest delikatna i puszysta. Takiego kawałka zdrowego sernika nie można ominąć obojętnie! Spód: 10  daktyli  Radix-bis 5 suszonych fig 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła kokosowego ¾ szklanki mąki owsianej 2 łyżki rozpuszczonej kawy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-jogurtowa(...)kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, proszek do pieczenia, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blend ujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Masa będzie bardzo zwarta (taka ma być). ¾ masy wykładamy

VioletoweKucharzenie
Brownie z fasoli (bez cukru, tłuszczu i mąki) 146

dawno temu.  Zresztą to jedno z popularniejszych dietetycznych ciast i naprawdę jest ono rewelacyjne. Na blogu znajdziecie też pyszne brownie z fasoli w formie muffinek - doskonałe na słodką przekąskę do pracy czy szkoły.  Ciasto z fasoli uwielbiam nie tylko za smak, ale też za szybkość przygotowanie. Wystarczy wszystkie składniki zblendować, wsadzić do piekarnika i po 40 minutach ciasto(...)słodkości, będzie idealne też jako przekąska do pracy. Ja lubię je też jeść na śniadanie, oczywiście posmarowanie masłem orzechowym :) Składniki (forma 24 x 13 cm): 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 4 łyżki kakao 1 dojrzały banan 4 łyżki ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Healthy food explorer
Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 150

zimnej wody dodatkowo: olej do obsmażenia mąka pszenna do obtoczenia zupa: około 300 g gęstego przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 3 duże ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli (około 400 g) sól i pieprz do smaku 1 łyżka słodkiej papryki Mięso zmielić. Dodać przyprawy i wodę, dobrze wyrobić. Formować niewielkie kulki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego(...)zagotować. Przelać do garnka z kulkami.  Do garnka dolać tyle wody, aby zakryła mięso. Całość gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dołożyć odsączoną czerwona fasolę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem. Czy wiesz, że pomidor to owoc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 167

kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia.  Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie(...)delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron.  FARSZ DO TORTILLI: Składniki (4 duże porcje, 8 małych): 400 g mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży 2 cebule średnie sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie 4 łyżki sera Corregio sałata olej Przygotowanie: Skrój

Gotowanie to kochanie
Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 239

marzy się coś na rozgrzewkę. Nie jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy(...)chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną) czerwoną fasolę. Wymieszać i doprawić całość do smaku. Podawać z dobrym makaronem lub kluskami. Macie swoje ulubione wersje zupy gulaszowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kukurydziane arepy z awokado, masłem orzechowym i kozim serem. 158

czerwonej fasoli, od razu skradły moje serce. Tradycyjne arepy przygotowuje się z białej mąki kukurydzianej (masarepa), ale możecie także przygotować ze zwykłej. KUKURYDZIANE AREPY Z AWOKADO, MASŁEM ORZECHOWYM I KOZIM SEREM. Składniki: Arepy 230g mąki kukurydzianej 310ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oleju (olej kokosowy lub masło ghee) Farsz 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki(...)czerwonej cebuli 1 duże (i dojrzałe) awokado masło orzechowe 4 małe plastry koziego sera* (lub 2 duże przedzielone w pół) 1/3 limonki 4 pomidorki koktajlowe wędzona papryka (słodka) parę listków kolędry (można pominąć) sól *można zastąpić innym serem, także wegańskim Sposób przygotowania AREPA Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się formować. Dzielimy masę

Fill The Bowl
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 133

jarzynową ?   Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka(...)ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt i zagotowujemy. Wyłączamy i kiedy przestanie się gotować dodajemy 2 łyżki

vegetanie
sałatka meksykańska król imprezy 405

składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy(...)dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy pomidory (możemy delikatnie posolić i popieprzyć). Na pomidory rozkładamy wystudzone mięso i pieczarki. Następnie wykładamy kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę. Całość polewamy sosem jogurtowo majonezowym. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na sos. Nachosy układamy przy krawędzi salaterki tworząc „koronę”, pozostałe kruszymy i posypujemy wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Policzki wieprzowe na szpinaku 132

zjadliwy. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha!  Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli(...)razu wrzucać do garnka.  Doprawiamy odrobiną cukru  (1 łyżeczka) oraz solą do smaku. Zagotowujemy i dodajemy, odcedzoną z zalewy i przepłukaną wodą bieżącą czy wrzątkiem, fasolę czerwoną. Chyba, że nie mamy nic przeciwko takim dodatkom, to śmiało można pominąć krok opłukiwania. Teraz przejdźmy do czynności bardziej czasochłonnej, jeśli używamy świeżego szpinaku, zakupionego w warzywniaku. Jego umycie

Karczma Honorietty
Eintopf warzywny z kurczakiem 136

pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 4 pomidory lub puszka pelatti sos sojowy sos słodko-kwaśny czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania : W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą

Pyry na Gaz