tutaj wyznaję zasadę „hulaj dusza, piekła nie ma”. Co lubicie, to dawajcie. U mnie bardzo często gości taki zestaw smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy , którego używam również jako sosu
Blendmanzapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest ona stosunkowo niskokalorycznym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika
Kuchnia Elliewersji solo oraz jako dodatek obiadowy - razem z mięsem. 100g makaronu chińskiego (nie z zupek, użyłam "Mie") 450g mieszanki warzywnej (brokuł, marchew, zielona fasolka szparagowa, kukurydza, czerwona papryka, kiełki fasoli mung) imbir papryka słodka i ostra czosnek granulowany suszona cebulka kolendra bazylia, natka pietruszki sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić warzywa. Dodać przyprawy
Di gotujemiał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala liście eukaliptusa kwiaty lawendy figi suszone śliwki suszone pyłek pszczeli komosa ryżowa czerwona anyż gwiazdki fasola mung chipsy kokosowe trawa żubrówka ziarno kakaowca kruszone Część z tych produktów można znaleźć również w stacjonarnych sklepach, niektóre są nawet w podobnej cenie, aczkolwiek online najczęściej jest
Gotowanie i blogowaniepierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałki puszka krojonych pomidorów 150-200ml przecieru pomidorowego puszka mieszanych fasolek (u mnie była to fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka) słodka i ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonej oliwa do smażenia do przybrania - czerwona cebula, świeża kolendra, kwaśna śmietanka Przygotowanie : Na głębokiej patelni
Codzienne GotowanieSkładniki: czerwona fasolka (1 puszka) sól pieprz ziołowy majeranek Czas przygotowania: 5 min Przygotowanie: Odcedzamy fasolkę. Dodajemy przyprawy. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę
Weganka gotujeSkładniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z
Weganka gotujesoczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie
e-PrzepisyKulinarnebyć też w bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w oleju) 1 puszkę kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora
Ratunku obiadkurczaczkiem curry, ryżem,a to wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej, 1 czerwona papryka, 10 pieczarek, 6 marchewek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka curry indyjskie
Aga w kuchniłyżeczka oregano łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 60 g boczku wędzonego 430 ml passaty pomidorowej 2 kostki gorzkiej czekolady papryka czerwona papryczka chili puszka czarnej fasoli konserwowej ( 240 g po odsączeniu ) puszka kukurydzy konserwowej ( 235 g po odsączeniu ) WYKONANIE: 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojony(...)Przecier pomidorowy - Passata Eko 123 430 5.72 1.12 22.36 Czekolada gorzka (70- 85% zawartości kakao) 60 10 0.78 4.26 4.59 Papryka czerwona 64 230 2.99 1.15 15.18 Papryka chili 8 20 0.37 0.09 1.76 Fasola czarna (konserwa) 218 240 14.47 0.7 39.74 Kukurydza (konserwa) 143 235 4.58 1.81 32.57 Podsumowanie
Atlas Smakówrównież nam odpowiada, za to konsystencja jest dokładnie taka jak lubię - chyba ten właśnie majonez na dłużej zagości w naszym domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu
chwile dla mnieBardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę(...)przełożyć do miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić
Monia miesza i gotujePrawda, że proste? Sałatce dobrze zrobi 30 minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami
ladykitchenPrawda, że proste? Sałatce dobrze zrobi 30 minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami
ladykitchen