orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej: 1 kg dyni, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób(...)gorącym bulionem i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Miksuję zawartość garnka na jednolitą masę blenderem,doprawiam ewentualnie solą i pieprzem, dodaję odcedzoną fasolę i podgrzewam przez chwilę. Podaję z kleksem śmietany i natką zielonej pietruszki. Zupa dyniowa gotowa. Zupa dyniowa SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możetutaj wyznaję zasadę „hulaj dusza, piekła nie ma”. Co lubicie, to dawajcie. U mnie bardzo często gości taki zestaw smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy , którego używam również jako sosu(...)mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypania 125ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli *dodatki do pizzy: sos, oliwki, suszone pomidory, fasola, tofu, kapary... co kto lubi. Wykonanie: 1 W kubeczku wymieszaj 2 łyżki wody, łyżeczkę mąki, drożdże i cukier. Odstaw na 15 minut. 2 W misce umieść mąkę i wmieszaj
Blendmansię gotować coś wodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby(...)całego serca tym, którzy lubią od czasu do czasu pożywić się samymi warzywami. W tak rewelacyjnym zestawieniu nawet mój mięsożerny M. skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz
Przepysznik - BLW i nie tylkozrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki ryżowej** 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka mielonego(...)posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje. Następnie pokrój drobno pieczarki i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 3 minuty, do momentu, gdy pieczarki zmniejszą objętość. Fasole przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zmiksuj ją lub rozgnieć ją za pomocą tłuczka do ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie
wegujemyłyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku 1 długi ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut(...)curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka w plasterkach, paseczki czerwonej papryki. Dodajemy kurczaka z patelni, odsączone kiełki fasoli i posiekany szczypiorek. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjegdzieś na drugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych smaków! W większej ilości :) Składniki: 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie (200 g) kremowego serka 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietany 18% nieduży pęczek szczypiorku (posiekany) 4 łyżki startego cheddara 3 łyżeczki suszonej pietruszki
zadanie-gotowanieZupę fasolową zazwyczaj przyrządzam z fasoli suszonej, gdyż w takiej formie najbardziej mi smakuje. Po fasolę konserwową sięgam w dwóch przypadkach: jeśli mam problem z zakupem suszonej (zwłaszcza trudniej dostępnej fasoli czarnej lub czerwonej), albo gdy po prostu brak mi czasu na gotowanie. I akurat to ostatnie ma w przypadku dzisiejszego przepisu kluczowe znaczenie. Jest to bowiem propozycja(...)kostki!). Co oczywiście doda, a nie odejmie smaku, ale nie jest też konieczne. Ekspresowa zupa fasolowa 2020-10-01 21:43:09 Ekspresowa zupa fasolowa z białej fasoli konserwowej, czyli przepis na wyjątkowo szybki obiad. Do podania na kilka sposobów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g) Boczek wędzony (ok. 150g
Kulinarna PokusaSkładniki 230 g marchewki 150 g pietruszki 240 g pieczarek 200 g papryki zielonej,czerwonej 300 g młodej fasoli łuskanej -ziarno 1 puszka kukurydzy opcjonalnie 2 cebule białe 1 mała cebula czerwona 4 duże ząbki czosnku ulubione zioła świeże ,lub suszone sól ,pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka wody kostka szpikowa 2-3 pomidory(...)pusta rozgrzana patelnie włożyć marchewkę z pietruszką wymieszaną z ziołami,oraz 2 łyżkami oleju kokosowego,wszystko zarumienić na zloty kolor. Przygotować garnek wolnowaru . Układać warstwami ,na dno fasola,marchewka z pietruszka ,następnie pieczarki,cebula ,papryka,pomidory. Sol opcjonalnie ,oraz kukurydze z puszki. Dodać 1 szklankę wody i włączyć wolnowar na HIGH 4 godziny ,i smacznego
w mojej kuchnisię znakomicie. Składniki: 1 batat 1 - 2 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno (lub chili) 1 łyżka sosu barbecue 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (lub keczupu) 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli sok z 1/2 limonki sól kilka plasterków mozzarelli 4 tortille Wykonanie: Batata wysmarować oliwą i obficie posolić. Nakłuć skórkę widelcem, zawinąć dokładnie w folię aluminiową, umieścić w naczyniu
zadanie-gotowaniekrótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje. Fantastyczny efekt(...)łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki SOS 3 łyżki sosu sojowego 1 łyża cukru trzcinowego
cool and mintykawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól, pieprz. Warzywa drobno pokroić (np. w blenderze/na tarce/nożem w kostkę), poddusić
Qlinarnie i Qlinarniezalane sosem beszamelowo – serowym. Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z tortellini: Podstawa zapiekanki: 1 opakowanie dowolnego tortellini, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 czerwona papryka, 200g fasoli szparagowej (może być mrożona), sól, pieprz i przyprawa do kurczaka. Sos: szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 200g sera żółtego, gałka muszkatołowa
Gotuj Się Kto Możepietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej lub białej fasoli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Do gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę i selera naciowego pokrojone w plasterki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 kalarepka i cebula 4 ziemniaki, 2-3 ząbki czosnku 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera mały kawałek buraczka czerwonego garść żółtej fasoli sól, pieprz mielony i ziarnisty liść laurowy, papryka ostra mielona olej do smażenia , ewentualnie śmietana Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić, cebulę seler i buraczek pokroić w drobną kostkę Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce
Proste Potrawyktóre są charakterystyczne dla tego kontynentu. Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie ( jak zrobić masło orzechowe ). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan . Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej
Blendman