Wspominałem ostatnio, że znowu (na szczęście) naszła mnie ochota na pieczenie chlebów. Dzisiaj więc kolejny zakwasowiec, tym razem z orzechami. Fajnie się te orzechy komponują z ciężką żytnią mąką, nadają chlebowi charakteru. Chleb ma nieco kwaskowy posmak, ale przy tego typu wypiekach to normalne. Ja zresztą bardzo taki smak lubię, miła odskocznia od przemysłowej, sklepowej tektury, tylko wyglądem przypominającej chleb(...)zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureIdealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca(...)zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz
Krakowskie smaki Animnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy – małe placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można(...)ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, żółtka, masło, sól, pozostałe mleko i czarnuszkę. Dodajemy zaczyn. Dokładnie mieszamy. Ma być gęste ciasto. Jak będzie rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy
ladykitchenręku. O nie, ja mam wolne do Nowego Roku i nie zamierzam tego zmieniać. Brakuję tylko trochę śniegu, żeby ulepić bałwana, albo pozjeżdżać na sankach. Ale można robić inne fajne rzeczy, jak spacer po starówce z ukochanym czy po prostu leniuchowanie przy kominku. Tak... mówiłam Wam już, że kocham ten zimowy czas? <3 Przed nami Sylwester i powoli zaczynam(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, przelewamy go do reszty mąki, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i skórkę otartą z jednej cytryny.Wyrabiamy, pod koniec dodając olej. Odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypaną mąką stolnicy i całość smarujemy miękkim masłem. Ciasto składamy w kopertę, a później rozwałkowujemy w prostokąt. Czynność powtarzamy 3 razy. Można lekko posypać mąką.Gotowe ciasto rozwałkowujemy
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj postanowiłam upiec dla odmiany coś na słodko, nie na zakwasie ani nie na drożdżach. Kilka lat temu znalazłam w internecie fajny przepis na ciastka owsiane. Bardzo często je piekłam. Są sycące, nie za słodkie i naprawdę bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna - ja wypróbowywałam je i z mąką razową pszenną i z żytnią. Nadszedł jednak dzień(...)pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni
apetytnapieczenieZapraszam na bardzo fajne ciacho , przełożony pysznymi jagodami , oraz serkiem homogenizowanym o niskiej zawartości tłuszczu , ciacho jest smaczne , bardzo fajne rozwiązanie dla tych co dbają o linię . Składniki 1 serek wiejski o niskiej zawartości tłuszczu 2,5 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu 4 jajka całe 4 kubeczki serka homogenizowanego 0 % tłuszczu(...)posypuję lekko mąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę . Po upływie godziny , ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia . Masa z serka Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny , do kubka dodaję 2 łyżeczki żelatyny i dodaję gorącą wodę tak nie całe pół kubka , bardzo
Mój Smakmyślę, że nie będzie źle. Tak więc nie przejmuję się tym, że moje filmiki są mało profesjonalne, ale najważniejsze, że pomogły już wielu osobom przełamać się i zrobić ciasto drożdżowe, które wyszło. W lato wielu z Was poznało nowy sposób na drylowanie wiśni, więc filmików będzie więcej, a ja z czasem się wyrobię i poprawię na jakości i pewności przed(...)się wynegocjować ceny w jednym sklepie. Postanowiłam negocjować produkty Tescoma, święta za pasem, a tam znajdziecie ogromny wybór blach do pieczenia, foremek na pierniczki i wielu wielu innych fajnych potrzebnych rzeczy i Tescoma jest jakościowo naprawdę dobra, a ceny ma przystępne, a dodatkowo robiąc zakupy we wskazanym sklepie jak wpiszecie hasło to na wszystkie artykuły Tescoma otrzymacie 10% obniżki, produkty
Blondynka Gotujebardziej, że butelki tak ładnie się do mnie uśmiechały, a raczej ich kolor. Taki słoneczny, żółciutki taki. Tak sobie stały butelki, a ja rozmyślałam co by tu wymyślić fajnego. Tym czasem w poniedziałek od jednej z czytelniczek dostałam w prezencie książkę Lidla, tą co napisał Małecki, jakiś Mistrz Cukiernictwa. No i się zaczęło. Wieczorem zaczęłam przeglądać, a takich książek(...)mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał
Blondynka Gotujewszystkim po weekendzie :) Dawno nie robiliśmy kotletów z fasoli i dzisiaj nas natchnęło, żeby jeden z pomysłów Wam zaproponować. Lubicie fasolowe pomysły ? Okres jest idealny, nam już właśnie tegoroczne fajnie wyschły i są idealne do takich kombinacji. Zaczynamy więc od namoczenia fasoli dzień wcześniej. Potrzebne będą 3 szklanki fasoli. To ważne, bo musi zmięknąć przed gotowaniem. Obiad musicie zatem zaplanować(...)Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta z obu stron. Smażymy
vegetanieZawsze z ochotą oglądałam program “Ewa gotuje”. Podłapałam z niego sporo fajnych patentów kulinarnych, przepisy były ciekawe i proste. Wiele z nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się nie udał(...)przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia
Cakes By Kejtbiałej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie(...)biszkopt Górę i boki smarujemy masa waniliową , teraz wkładamy do rękawa masę czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort. Masa czekoladowa się skończyła więc wkładamy waniliową i teraz dekorujemy( fajne jest to ze dekoracja jest biało czekoladowa to taki fajny właśnie trik
Różowa kuchniazrobię ci taki Dziki Gon, że nie będziesz wiedział, którędy do domu”. Podziałało! Pan wyskoczył z kasy, pani udała się do salonu piękności i błogosławiła w myślach twórców gry. Fajnie. Tylko tego gówna nie przechodzi się w jeden dzień? Posiadany przez nas osobnik z chromosomami XY będzie tkwił przed monitorem długo. Będzie niewyspany, marudny, rozkojarzony i będzie wydawał z siebie(...)boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około 1,5 szklanki ciepłego mleka ¼ kostki drożdży Piekarnik nagrzewam
ladykitchenKolejny pyszny pomysł na deser. Sorbet z rabarbaru. Z reguły rabarbaru używam do kompotu lub ciasta sezonowego , dziś miałam ochotę na lody. Bardzo lubię robić lody i sorbety, w zamrażarce zawsze mam kilka sztuk różnych lodowych smaków,a w sezonie wiosenno-letnim to już obowiązkowo. To świetna alternatywa dla niespodziewanych gości i dla dzieci, które chcą niespodziewanie "czegoś słodkiego(...)lodu. * Sok z cytryny nie jest konieczny w tym przepisie, ja jednak dodałam i nie żałuję, sorbet jest bardziej orzeźwiający. Do wyciśnięcia soku z cytryny bardzo polecam TEN-KLIK fajny gadżet, nie jest drogi, a jest bardzo elegancki. * A do robienia lodów polecam maszynkę tego TYPU-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesumie to nie wymyśliła go, bo są przepisy w necie na taki sos, ale Madzia twierdzi, że nigdy o nim nie słyszała i się jej przyśnił. W sumie fajnie, też chciałbym mieć kulinarne sny :) Albo chociaż gołe baby żeby mi się śniły. Ale nie, ani jedno, ani drugie. I co to człowiek ma z tego życia, nawet(...)mleka zagęszczonego niesłodzonego 75 g żółtego sera bazylia, czosnek, sporo słodkiej papryki Więc od makarony zacznijmy: wszystko na raz do jednej michy i gnieciemy. Musimy uzyskać idealnie elastyczne ciasto, które w ogóle nie będzie się kleiło do dłoni. Jeśliby okazało się (chociaż nie powinno), że trzeba dodać troszkę wody to się nie krępujcie. Jak już mamy takie ciasto jak trzeba
Marder&Marder Manufacture