fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:158/187)

Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 182

czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować(...)warto starać się być doskonałym, jeśli jest to kosztem nas samych. Pani domu zmęczona do granic wytrzymałości, niemal przysypiająca przy wigilijnym stole, bez apetytu i humoru, nie będzie niczym fajnym ani dla siebie, ani dla najbliższych. Czasami warto przygotować jedną potrawę mniej, nie umyć okien czy darować sobie szorowanie kuchennych szafek, ale z uśmiechem zasiąść z najbliższymi do kolacji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu – dietetyczna pasta 178

się okazało, w lodówce do przygotowania śniadania, niewiele było rzeczy. Zapaliła mi się w głowie żarówka, zupełnie jak u Pomysłowego Dobromira. Zrobię pastę jajeczną! Mąż będzie zadowolony. Wszystko fajnie, tylko w lodówce mieszkały jeszcze rzodkiewki, za to majonezu, nie uraczysz. Tak, mogłam kręcić w niedzielę o 5 rano majonez…tylko robiłam bułki i dziesięć innych rzeczy. A majonez(...)przepisu na dietetyczną pastę jajeczną bez majonezu , sprawdź również ten przepis.   Artykuł Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu – dietetyczna pasta pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szybkie maślankowe placuszki z czekoladą . 165

minut niech ciasto sobie dojrzeje. Czekoladę łamiemy na kostki. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy placuszki z dwóch łyżek ciasta. Na środek każdego placuszka wciskamy kostkę czekolady i przykrywamy odrobiną ciasta. Całość nakrywamy pokrywką i niech się wolno smażą. Gdy wierzch nam się lekko podsuszy, a spód zarumieni obracamy na drugą stronę i dopiekamy bez przykrycia. Na chwilę wykładamy aby ostygły, jeszcze ciepłe(...)muszą zjeść to co nagotuję. :D  A poważnie bardzo z tego miejsca chciałam podziękować Justynie. :) 7. Jakie blogi lubisz najbardziej? Nie mam takich bardzo bardzo lubianych. Jak fajnie, ciekawo pisany każdy fajny, to ludzie tworzą atmosferę, a nie sama tematyka. 8. Czy spotykasz się z osobami prowadzącymi różne blogi? Mam nadzieję, że te najlepsze spotkania jeszcze przede mną

Dieta moja pasja
Chleb orkiszowy na zakwasie II 122

też innych nieprzywieralnych. No i kierując się tym przyzwyczajeniem niczym tego naczynia nie natarłem. Po prostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem(...)wody 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dzień wcześniej dokarmiony. No i dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło. Potem przekładamy do foremki (jeśli mamy taką przywierającą to wykładamy ją papierem do pieczenia lub solidnie natłuszczamy

Marder&Marder Manufacture
Czas na śniadanie! #10 - Placuszki z bananami 337

jeszcze jadłam banany to robiłam często takie placuszki. Bardzo fajne, leciutkie i znakomite na śniadanie. Czasem warto postawić na coś słodszego. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić

Pasja Smaku
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 234

jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub kolację przybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja(...)smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie, smarujemy niewielką warstwą oliwy i odstawiamy na chwilę

Symfonia Smaków
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 148

Nie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także

Candy Pandas
Krokiety z kapustą i pieczarkami 149

miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając, tak, aby nie utworzyły się grudki. Na koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej oraz sól. Tak przygotowane ciasto wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron. Zwijanie i smażenie Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety. Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając(...)patelni jest to, że jest dosyć ciężka, a co za tym idzie wykonana naprawdę solidnie, z dbałością o najmniejsze szczegóły. Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem to na stronie Delimano.pl trwa fajna promocja – kupując patelnię Stone Legend 28 cm, drugą 24 cm dostaniesz w prezencie. Promocję możecie sprawdzić tutaj

Programista w kuchni
Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 192

Za oknem pada już od kilku dni więc jedyne co pozostanie to czekać na grudzień i może jakieś opady śniegu żeby zmienić trochę ten krajobraz. W

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lodowe pucharki Lusette 134

wiecie- świeżo "polakierowany" czekoladą i oprószony wafelkiem. A kolejny hmn... strzelił jak guma w majtkach ... Nie wiedzieć kiedy, nie wiedzieć czemu... Bach i już! Mimo wszystko jest to naprawdę fajny sposób spędzenia wolnego czasu, dzieci będą zachwycone kiedy podasz im różnego rodzaju dekoracje i ozdoby do przyklejenia. A kiedy już zanurzycie łyżeczkę w tych aksamitnych lodach... zatracicie się do końca(...)minut wcześniej z zamrażarki. Nakładamy moczoną w ciepłej wodzie gałkownicą. 3. Kruszonka: Masło siekamy z cukrem i mąką, a następnie dodajemy aromat i zagniatamy w całość. "Skubiemy" po odrobinie ciasta i rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy na rumiany kolor (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 170st C. Przestudzoną kruszonką oraz pestkami granatu posypujemy lody. Normal 0 21 false

Kuchnia w czekoladzie
Ulubieńcy czerwca 152

Dziś zapraszam na kolejnych ulubieńców. W czerwcu bardzo często jadłam truskawki, czereśnie i inne sezonowe owoce oraz warzywa. Odkryłam też sporo fajnych gotowych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo. Jeśli chodzi o pielęgnacje to w tym miesiącu jest jej trochę mniej niż zazwyczaj, ale są to produkty wartę uwagi. W tym miesiącu kupiłam również dwa urządzenia(...)Auchan  udało mi się znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna do robienia mleka sojowego. Do jej zakupu namówił mnie mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił mleko sojowe. Dzięki urządzeniu robienie

wegujemy
Chałwa lniana z czekoladą oraz chałwa czarna z chili – GJ - Gacjana 142

Już jakiś czas temu zrecenzowałyśmy trzy smaki chałw lnianych i wszystkie nam bardzo smakowały. Odkąd firma GJ-Gacjana  wypuściła na rynek nową serię chałw z

Candy Pandas
Bigos 162

początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było w nim mnóstwo dziczyzny i wszelkiego dobra, a rozrywka polegała na tym, że zalepiało się pokrywkę garnka ciastem. Wytwarzało się ciśnienie i po pewnym czasie pokrywka wybuchała. Według ówczesnych mistrzów kucharskich oznaczało to, że bigos jest gotowy. W dobrym tonie było zabieranie kociołka bigosu, jak szło się(...)koniec gotowania dodaję jabłka. Na drugi dzień stawiam na ogniu na około 3 godziny. Gdyby się okazało, że bigos jest za kwaśny, to stare kucharki nauczyły mnie jednego fajnego sposobu – moczymy szklankę rodzynek w wodzie, jak namiękną gotujemy je chwilę i taki syrop z rodzynkami dodajemy do bigosu. Wierzcie mi, działa. Można dosłodzić miodem, jak ktoś nie lubi rodzynek. Bigos

ladykitchen
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 157

dwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że ma wyjść szesnaście, Wy zostajecie z jedenastoma...? Bo ja tak mam. Stosunkowo często, choć czasem rozciągam ciasto siłą woli lub wpycham na siłę zupełnie fizyczną.  Ponieważ bardzo mi się spodobała idea babeczek z kremem (a C. wyjątkowo w małych słodkościach zasmakował) postanowiłam przygotować kolejne. Sięgnęłam(...)myślicie...? Żeby babeczkom dodać charakteru, wydrążyłam środek i napełniłam go przygotowanym wcześniej rabarbarowym curdem. Zniwelował słodycz i sprawił, że całość smakowała naprawdę wyśmienicie. Poza tym zawsze fajnie znaleźć niespodziankę w babeczce, prawda...? Waniliowe babeczki z rabarbarowym curdem i kremem na bazie bezy szwajcarskiej Składniki: (na 13 sztuk) babeczki: 80 g miękkiego masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1188

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)przesłuchać ;) 1. Niedziela czy poniedziałek? Który dzień bardziej lubisz i dlaczego? Nie ma dla mnie znaczenia dzień tygodnia. Trzeba cieszyć się każdym dniem, bo każdy ma w sobie coś fajnego.  2. Jak lubisz spędzać wolny czas? Wolny czas spędzam najchętniej z mężem, ale z racji jego pracy, zdarza się to niezbyt często. Jedziemy wtedy do naszego ukochanego Gdańska

Codzienna kuchnia niecodzienna