fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:156/187)

Sałatka owocowa 125

nerwy na wodzy, mam nadzieję, że moje łobuzy docenią to i nie będą "dolewać oliwy do ognia".  Jako pełnoetatowa Mama chciałabym, by ten dzisiejszy dzień był pełen radości, fajnej (wspólnej!) zabawy, uśmiechu zamiast łez i samych pyszności na stole.  Nie zabraniam im słodyczy, aczkolwiek od ich udzielania jest Mąż i Dziadkowie. Gdybym jeszcze ja ich częstowała cukrem(...)oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast

Kuchnia w czekoladzie
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 181

przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze(...)twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku księgarni internetowych (ale nie tych "dużych i znanych") za ledwie paręnaście złotych - cena śmieszna, jak na taką fajną publikację. Nawiasem mówiąc wiele książek autorstwa Claudii Roden nie jest dostępnych w Polsce, nie zostało również przetłumaczonych na język polski i trzeba je sobie sprowadzić z zagranicy- wielka szkoda.  Podsumowując

Chilli Czosnek i Oliwa
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 174

mówić o modzie, bo oprócz tego, że przybywa tych, którzy na marnowanie jedzenia nie mogą sobie pozwolić, przybywa również tych, którzy mogliby marnować ogromne ilości jedzenia, ale uznali, że fajnie jednak tego nie robić. Z modami bywa tak, że lubią przemijać, w każdym razie w tym roku będą na topie przepisy z takich części warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku(...)pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą i ugniatamy. Kiedy woda zabarwi

Kryzysowa Książka Kucharska
Sezamki z amarantusem / canihua / chia – Bio Naura 137

Witajcie! Dziś wracamy z recenzją produktu, ponieważ ostatnio nasz blog głównie skupił się na świątecznych przepisach. Sezamki zawsze raczej lubiłyśmy ale niespecjalnie sięgałyśmy po nie na

Candy Pandas
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 264

błonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy się ze słodkim i wytrawnym smakiem czekolady. Kto raz je upiecze - ten więcej po sklepowy baton typu musli nie sięgnie . Bo czyż nie jest fajnie zjeść coś naprawdę dobrego i nie mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego(...)połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 154

Lazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa(...)Płaty makaronowe gryczano pszenne. Składniki; 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. ciepłej wody odrobina soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na trzy płaty wielkości naczynia żaroodpornego ( w moim przypadku było to ; 18/28 cm.) o grubości około 3 mm. Płaty można pociąć oczywiście na mniejsze wielkości takiej jakie można kupić w sklepie

Radość kipiąca uśmiechem.
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 179

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu - przepis tradycyjny 173

Krem do tiramisu to nie galaretka. On nie ma zastygać powoli. On od razu ma być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała nasza czwórka z przepastnego kosza, w którym były i jakieś laleczki, autka, wybrała lizaki! Lizaki w kształcie zajączków... co dało do myślenia mojemu(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 146

Wypiekanie na śniadanie...to fajna sprawa..spotykamy się razem z innymi blogerami w kuchni -wirtualnie oczywiście i zawsze coś tam "pitrasimy"..tym razem specjalnie na potrzeby tego wydarzenia Paweł  opracował przepis na biscotti..ja nie piekłam ich nigdy wcześniej i nie jadłam [ a przepis na nie czekał w kolejce do wypróbowania od dawna] , a teraz akurat była okazja(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Day Up z jogurtem – Arteta #2 263

W końcu mamy długo wyczekiwane i poszukiwane przez nas nowe smaki Day Up <3 Poprzednia recenzja dwóch podstawowych wersji ( tutaj ) cieszy się na blogu dość

Candy Pandas
Pączki 117

Zostałam postawiona, a poniekąd sama własnoręcznie też się postawiłam, przed trudnym zadaniem nauczenia małego, ufnego zwierzątka podstaw życia w jednym mieszkaniu. Szczeniak to niesamowicie fajna sprawa, ale też, parafrazując słynne słowa Spidermana, wielka odpowiedzialność. Szczeniak to słodycz w najczystszej postaci, szczeniak to mnóstwo radości w całym domu, szczeniak to poszczekiwanie i zabawa, szczeniak to niegasnąca iskra dzikiego, nieokiełznanego życia. Niesamowicie(...)ciepłym melku, dosypać 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jest dość zwarte, choć z początku mocno lepi się do rąk. Uformować z ciasta kulę i pozostawić je w misce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Po tym czasie rwać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort wiśniowo owocowy 163

letni z kremem wiśniowym i galaretką przezroczystą Winiary . Zaletą tej galaretki jest to, że można zalać ją przeróżnymi owocami które będą fajnie się prezentować. Uzyskamy efekt przezroczystości którego nie będzie w przypadku galaretki tradycyjnej. Torcik jest lekki, można dodać do niego takie owoce które lubimy. biszkopt ciemny: 3 jajka duże 3 łyżki maki pszennej typ 450 1 łyżka kakao(...)już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam  go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze

wesoła kuchnia
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 144

które mieści się pod Warszawą słyszałam już jakiś czas temu. Tym razem udało mi się na nie załapać i wraz z przyjaciółką wybrałyśmy się smakować wietnamską kuchnię. To bardzo fajny sposób na poznanie prawdziwej wietnamskiej kuchni, a nie tej viet-pol, czyli przygotowywanej specjalnie dla naszych polskich podniebień. Pyza, czyli Wiktoria porusza się po Wólce, jak po własnym(...)Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi mặn - ryż kleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson Cháo lòng - kleik z podrobami Wietnamska zielona herbata Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem i lodem - cà phê sữa đá

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 83

też chciałbym mieć taką pracę żeby móc sobie pozwolić na 15 prywatnych telefonów w ciągu dnia :) Zresztą dajmy spokój z żeberkami, w mig o nich zapomni jak zobaczy jakie fajne paluchy na nią czekają. Nie samymi żeberkami człowiek żyje :) A faktycznie paluchy wyszły cudne. Naprawdę polecam zrobienie tym bardziej, że robi się naprawdę łatwo, a efekt może zaskoczyć. A dodam(...)chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez moment wyrabiać, żeby je odpowietrzyć. Potem podzielić

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 112

powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom na dobre. Nie dość, że zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania