fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:149/187)

Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 166

które mieści się pod Warszawą słyszałam już jakiś czas temu. Tym razem udało mi się na nie załapać i wraz z przyjaciółką wybrałyśmy się smakować wietnamską kuchnię. To bardzo fajny sposób na poznanie prawdziwej wietnamskiej kuchni, a nie tej viet-pol, czyli przygotowywanej specjalnie dla naszych polskich podniebień. Pyza, czyli Wiktoria porusza się po Wólce, jak po własnym(...)Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi mặn - ryż kleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson Cháo lòng - kleik z podrobami Wietnamska zielona herbata Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem i lodem - cà phê sữa đá

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 122

też chciałbym mieć taką pracę żeby móc sobie pozwolić na 15 prywatnych telefonów w ciągu dnia :) Zresztą dajmy spokój z żeberkami, w mig o nich zapomni jak zobaczy jakie fajne paluchy na nią czekają. Nie samymi żeberkami człowiek żyje :) A faktycznie paluchy wyszły cudne. Naprawdę polecam zrobienie tym bardziej, że robi się naprawdę łatwo, a efekt może zaskoczyć. A dodam(...)chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez moment wyrabiać, żeby je odpowietrzyć. Potem podzielić

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 138

powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom na dobre. Nie dość, że zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 206

się w warzywniaku, bez zastanowienia biorę kilogram lub dwa. Zawsze mam na niego pomysł. I ochotę. Cierpki, kruchy i soczysty – rabarbar. Więcej o rabarbarze na pewno będzie przy okazji ciasta, a teraz od razu przechodzimy do meritum. Ten syrop jest obłędny. Jeszcze dobrze nie wystygł a już zniknęło pół butelki – a uwierzcie, jest naprawdę wydajny i mocno aromatyczny. Jeśli macie(...)tygodnie. Mógłby postać dłużej i bez lodówki, ale wymagałoby to pasteryzowania i wygotowanych butelek. Nie tym razem. Tak przygotowany syrop możecie rozcieńczyć wodą mineralną lub sodową z lodem. Fajny jest też w mojito z jasnego rumu z miętą, limoną i truskawkami. Do drinka nie używam już wtedy cukru, a proporcje ustalam według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody

Karo in the Kitchen
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 209

sztuki tajemne. Pomyślałam w końcu, że takie a nie inne zestawienie składników czyni to danie  idealnym makaronem na zimę . Zimą ciężko o dobre świeże warzywa, szczególnie pomidory, dlatego fajnie jest wykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem(...)ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej ( aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem ). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie

Chilli Czosnek i Oliwa
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 205

wygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie

Plate of Joy
Krakersy/chlebki pomidorowe BIO - Raw & Happy 170

Bardzo lubimy chleb, ale nie jemy go zbyt często. Głównie ze względu na to, że na taki z glutenem nie możemy pozwolić sobie codziennie a ten

Candy Pandas
Chleb na żurku 152

Weź, Prezydent jest tylko jeden jedyny! - Ale wiesz, to rzeczywiście ekstra pomysł... Moglibyście mi we trzech co roku znosić dary! W tym roku powiedzmy mogłoby być złoto, jakieś fajne ubrania i... Termomix?!                     Mój pierwszy chlebek w tym roku. Bardzo chciałam , żeby(...)oleju słonecznikowego 1/2 białka jaja  odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką w misce, następnie wysypujemy stolnicę lub blat pozostałą mąką pszenną i wyrabiamy chleb rękami, posypując mąką, gdyby się kleił. Wyrabiamy 5-7 minut. 2. Wysypujemy mąką koszyk

Kuchnia Prezydentowej
Majówka w Budapeszcie #1 195

którym wszyscy się zachwycają... Ciasto smażone na głębokim tłuszczu polane śmietaną i serem, nie rozumiem tej fascynacji ;). Jeśli jednak smakuje wam to ciasto, zapraszam serdecznie do Szczecina na paszteciki. Ciasto mam wrażenie, że jest takie samo, ale farsz znacznie lepszy. Jeśli chodzi o normalne posiłki, trafiliśmy na pierwszy obiad do Frici Papa . Najlepsze były ceny i klimat restauracji. Duszone mięsko(...)szczęście część pokoi usytuowana jest od wewnątrz. Warto dopytać się wcześniej i wybrać taki pokój, wtedy będzie idealnie :) W następnym odcinku widoki z Góry Gellerta, Baszta Rybacka i inne fajne miejsca w Budapeszcie

Corner With Recipes
Jogurt ryżowy z karobem i jaglany bananowo-daktylowy- Provita (UrbanVegan) 170

Na naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś

Candy Pandas
Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia 190

Oczywiście nie musicie dodawać dokładnie takich owoców. Sprawdzą się tutaj każde, jakie akurat zagoszczą w Waszej kuchni/lodówce/domu. My lubimy takie śniadanka latem. Robi się je w chwilę, fajnie sycą i są orzeźwiające. Jeśli nie macie nasion chia nic strasznego. Zamiast nich dodajcie otrębów owsianych czy też płatków. Jeśli je chwilę namoczycie i całość zblendujecie, koktajl będzie zawiesisty, gęsty(...)szałwiową i na nią masę owocową. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/koktajl-bananem-brzoskwiniami-ananasem-nasionami-chia/ MieszamWGarnku     Artykuł Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chlebki lniane suszone - Papagrin 147

Wreszcie natrafiłyśmy na dość starą recenzję, która już dawno powinna się tutaj pojawić więc nadrabiamy to :) Na te chlebki trafiłyśmy zupełnie przypadkiem kiedy to w TK

Candy Pandas
Zdrowe słodkości - domowe sezamki z dwóch składników 1154

jakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty . Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić(...)zbyt twarda do formowania kulek, ale wtedy wystarczy, że włożysz naczynie na chwilę do wrzącej wody. Po tym bez problemu możesz tworzyć swoje sezamki. A może Wy macie jakieś fajne przepisy na szybkie słodkie przekąski? Chętnie je poznam i przetestuję ;)  Będzie nam także bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku /zaobserwujesz na Instagramie / Google+ ;) Trzymajcie się! Paulina

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Eger - miasto winem płynące 191

zawsze jakieś smaki, wspomnienia, zapach winnic. I tak też było tym razem - nigdy jeszcze nie byłem z tak dużą ekipą gdziekolwiek, tym bardziej w Egerze (zgrała się fajna reprezentacja naszego narodu - łącznie 20 osób, które pozdrawiam :) Ze wspomnieniami jest tak, że niektóre przykrywa wyimaginowany kurz. Aby do tego nie dopuścić, warto minimum raz do roku(...)wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam

Right Behind The Kitchen
Moja Historia 212

Była niesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje mi jej. O tyle rzeczy chciałabym ją zapytać. Chciałabym się przytulić kiedy jest mi ciężko. Chciałabym(...)mnie oczywiste). Więc zaczęłam tworzyć i pisać. Znajomi pytali, po co to robisz? Ja mówiłam "Nie wiem. Nie mam pojęcia do czego zaprowadzi mnie ten blog, ale jest fajnie i jestem ciekawa co będzie dalej".  Zaczęło się dziać. Pierwsze komentarze, kolejne osoby dołączające do grona czytelników. Kurcze jak ja się cieszyłam. Nagle firmy zaczęły podsyłać propozycje współpracy. O kurcze

Blondynka Gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję