fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:148/187)

Różany mazurek z whisky 161

Kolejnym zadaniem, które przed sobą postawiłam, było zatem stworzenie mazurka, który i mi by pasował i smakował - takiego, o którym mogłabym śmiało napisać na blogu, podzielić się z Wami fajnym przepisem i odpowiadać za niego całą sobą.  I wiecie co? Wymyśliłam dwa. :) O jednym mogę tylko wspomnieć, przepis na niego na pewno znajdzie się i w Waszych rękach(...)wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa  Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę.  Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką.  Ułóż je w formie wysmarowanej

Garniec Magalie
Chleb orkiszowy z sezamem 119

artykułów higienicznych, środków czystości, czy kosmetyków. Jeżeli kogoś kręci ekologia to jest właśnie doskonałe miejsce dla niego. Zresztą jak kogoś nie kręci to też, bo sklep jest naprawdę fajny. Ale o co chodzi z tą współpracą? Otóż dostałem od nich "paczkę żywnościową" w ramach testów. No i właśnie mamy pierwszy test. Zaliczony pomyślnie :) Baaaardzo pomyślnie :) Po prostu czuć w smaku(...)posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto pewnie będzie trochę klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Ma być tak jak jest. Od razu po wyrobieniu ciasto przenieść do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Kebab z kurczaka w wersji domowej 197

Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych(...)miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi

Smakowy Raj
Sałatka owocowa 153

nerwy na wodzy, mam nadzieję, że moje łobuzy docenią to i nie będą "dolewać oliwy do ognia".  Jako pełnoetatowa Mama chciałabym, by ten dzisiejszy dzień był pełen radości, fajnej (wspólnej!) zabawy, uśmiechu zamiast łez i samych pyszności na stole.  Nie zabraniam im słodyczy, aczkolwiek od ich udzielania jest Mąż i Dziadkowie. Gdybym jeszcze ja ich częstowała cukrem(...)oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast

Kuchnia w czekoladzie
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 215

przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze(...)twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku księgarni internetowych (ale nie tych "dużych i znanych") za ledwie paręnaście złotych - cena śmieszna, jak na taką fajną publikację. Nawiasem mówiąc wiele książek autorstwa Claudii Roden nie jest dostępnych w Polsce, nie zostało również przetłumaczonych na język polski i trzeba je sobie sprowadzić z zagranicy- wielka szkoda.  Podsumowując

Chilli Czosnek i Oliwa
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 203

mówić o modzie, bo oprócz tego, że przybywa tych, którzy na marnowanie jedzenia nie mogą sobie pozwolić, przybywa również tych, którzy mogliby marnować ogromne ilości jedzenia, ale uznali, że fajnie jednak tego nie robić. Z modami bywa tak, że lubią przemijać, w każdym razie w tym roku będą na topie przepisy z takich części warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku(...)pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą i ugniatamy. Kiedy woda zabarwi

Kryzysowa Książka Kucharska
Sezamki z amarantusem / canihua / chia – Bio Naura 163

Witajcie! Dziś wracamy z recenzją produktu, ponieważ ostatnio nasz blog głównie skupił się na świątecznych przepisach. Sezamki zawsze raczej lubiłyśmy ale niespecjalnie sięgałyśmy po nie na

Candy Pandas
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 290

błonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy się ze słodkim i wytrawnym smakiem czekolady. Kto raz je upiecze - ten więcej po sklepowy baton typu musli nie sięgnie . Bo czyż nie jest fajnie zjeść coś naprawdę dobrego i nie mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego(...)połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 181

Lazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa(...)Płaty makaronowe gryczano pszenne. Składniki; 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. ciepłej wody odrobina soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na trzy płaty wielkości naczynia żaroodpornego ( w moim przypadku było to ; 18/28 cm.) o grubości około 3 mm. Płaty można pociąć oczywiście na mniejsze wielkości takiej jakie można kupić w sklepie

Radość kipiąca uśmiechem.
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 199

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu - przepis tradycyjny 208

Krem do tiramisu to nie galaretka. On nie ma zastygać powoli. On od razu ma być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała nasza czwórka z przepastnego kosza, w którym były i jakieś laleczki, autka, wybrała lizaki! Lizaki w kształcie zajączków... co dało do myślenia mojemu(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 166

Wypiekanie na śniadanie...to fajna sprawa..spotykamy się razem z innymi blogerami w kuchni -wirtualnie oczywiście i zawsze coś tam "pitrasimy"..tym razem specjalnie na potrzeby tego wydarzenia Paweł  opracował przepis na biscotti..ja nie piekłam ich nigdy wcześniej i nie jadłam [ a przepis na nie czekał w kolejce do wypróbowania od dawna] , a teraz akurat była okazja(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Day Up z jogurtem – Arteta #2 288

W końcu mamy długo wyczekiwane i poszukiwane przez nas nowe smaki Day Up <3 Poprzednia recenzja dwóch podstawowych wersji ( tutaj ) cieszy się na blogu dość

Candy Pandas
Pączki 142

Zostałam postawiona, a poniekąd sama własnoręcznie też się postawiłam, przed trudnym zadaniem nauczenia małego, ufnego zwierzątka podstaw życia w jednym mieszkaniu. Szczeniak to niesamowicie fajna sprawa, ale też, parafrazując słynne słowa Spidermana, wielka odpowiedzialność. Szczeniak to słodycz w najczystszej postaci, szczeniak to mnóstwo radości w całym domu, szczeniak to poszczekiwanie i zabawa, szczeniak to niegasnąca iskra dzikiego, nieokiełznanego życia. Niesamowicie(...)ciepłym melku, dosypać 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jest dość zwarte, choć z początku mocno lepi się do rąk. Uformować z ciasta kulę i pozostawić je w misce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Po tym czasie rwać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort wiśniowo owocowy 191

letni z kremem wiśniowym i galaretką przezroczystą Winiary . Zaletą tej galaretki jest to, że można zalać ją przeróżnymi owocami które będą fajnie się prezentować. Uzyskamy efekt przezroczystości którego nie będzie w przypadku galaretki tradycyjnej. Torcik jest lekki, można dodać do niego takie owoce które lubimy. biszkopt ciemny: 3 jajka duże 3 łyżki maki pszennej typ 450 1 łyżka kakao(...)już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam  go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze

wesoła kuchnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję