fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:141/187)

Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 147

mogłam na ten temat nic znaleźć (niby można wszystko?), a pytając innych, ciągle była odpowiedź: "nie wiem, nie mam pojęcia". Ale już wiem! Ciastka dzięki niej posiadają bardzo fajną "skórkę", strukturę i niepowtarzalny efekt smakowy. Podobno jej dodatek (wiążąc wodę) sprawia też brak zakalca (przetestuję) w chlebach i innych cudeńkach cukierniczych. A ogólnie zawiera dużo białka i protein, które(...)puszystości, a następnie wbić jajko i dodać resztę składników. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z płatkami kukurydzianymi. (Masa będzie dość lepka, ale taka powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba

Di gotuje
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 167

Bułeczki przygotowałam na konkurs, ale żeby było śmieszniej- w końcu ich nie dodałam :) Co nie znaczy, że z Wami się przepisem nie podzielę, bo są naprawdę fajnym rozwiązaniem na słodkie śniadanie dla naszych dzieci i nas samych.  Śmiało możemy podać je z dżemem lub miodem, a przepić kubkiem mleka lub kakaa. Składniki na 5-6 bułek: 300g mąki pszennej(...)dodajemy po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.   2. Kolejnego dnia roztapiamy 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, studzimy. Połowę ciasta zostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 138

chyba, że robimy coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe(...)przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie

vegetanie
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 152

kilka dni ) pojeździmy i posmakujemy trochę regionalnych potraw - a to wcale nie jest takie łatwe. Jeżeli nie macie wcześniej jakiś informacji o tym gdzie zjeść, trudno odnaleźć fajną knajpkę w gąszczu naganiaczy, ulotek i knajpek w samym centrum. Mając trochę więcej czasu, mogąc połazić po odwiedzanym mieście jest trochę łatwiej, trochę.Pierwszym odwiedzanym miastem był Kazimierz Dolny.Małe miasteczko(...)poszukiwaniu czegoś mniej zatłoczonego - tego dnia wcale nie było to łatwe. Ostatecznie wybraliśmy wcześniej zareklamowaną pizzę z pieca. Tradycyjna Hawajska i Pepperoni 50 cm szerokości na cienkim, kruchym cieście. Muszę przyznać, że naprawdę smaczna. Choć po powrocie do domu zrobiłam własną z której byłam bardziej zadowolona ;) Cały dzień spędziliśmy na zwiedzaniu krajobrazów i zabytków Kazimierza, a następnie udaliśmy się

Słodkie Przyjemności
Tarta z karmelizowanymi gruszkami 191

Zalegające gruszki w zalewie,które od kilku lat proszą się o wykorzystanie wreszcie znalazły swoje miejsce w kuchni.W poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na bardzo fajny przepis.Odrobinę go zmodyfikowałam i wyszło pysznie.Tarta wychodzi mała i znika w oka mgnieniu ale można przygotować z podwójnej porcji. Spód tarty 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżeczki cukru(...)wlewamy miód i gotujemy do czasu aż zmieni kolor.Wrzucamy gruszki i karmelizujemy kilka minut.Na koniec dodajemy cynamon i sok z cytryny.Gruszki przerzucamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (35x12 cm),przekładamy i wylepiamy.Na wierzch rozkładamy gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami.Z reszty ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy na  gruszkach.Tarte pieczemy

Anielskie wypieki
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 213

aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki : sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci: na formę o średnicy 22-24cm 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej 1/2 szklanki cukru(...)plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na  kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną  grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno

Symfonia Smaków
Naleśniki drożdżowe z twarożkiem, jogurtem i dżemem wiśniowym. 145

Witajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka(...)dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia.Następnie dodać resztę mleka, jajka i resztę mąki, dobrze wymieszać ciasto.Patelnię rozgrzać posmarować olejem kokosowym i nalewać chochelką porcję ciasta. Piec z obydwu stron na rumiano. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i małym kubeczkiem jogurtu.Nakładać na naleśnik i zwijać w dowolny sposób. Naleśniki można polać gęstym jogurtem owocowym

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 177

dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych na patelni,, czyli tradycyjnie. Takie muffinki fajnie pasują jak każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa(...)przykrywam reszta mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni z termoobiegiem. Stan upieczenia sprawdzam przy pomocy patyczka... jak w przypadku ciasta. Wierzch ma być rumiany i chrupiący, wnętrze suche i miękkie. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Waniliowo-korzenne owieczki 127

Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam w najnowszym wydaniu Tina poleca. Smacznego! Od razu, gdy tylko je zobaczyłam, wiedziałam,że będą kolejną fajną okazją by do kuchni włączyć najmłodszego członka rodziny:) Nie myliłam się! Zabawę przy lepieniu owieczek mieliśmy przednią. Razem z dzieckiem zrobiliśmy całe stado – małe i duże, owce i barany. Synek zrobił dużo więcej różnych kształtów: serduszko, ślimaka(...)proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany – u mnie nie było takiej potrzeby). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego

Smaki Na Talerzu
Bułki ” codzienne „ 153

Bułki „codzienne” Fajne , szybkie do wykonania bułeczki z chrupiąca skórką . Nie trzeba być piekarzem ,żeby cieszyć się zdrowym , pachnącym pieczywem codziennie . Bułki mają domieszkę mąki pełnoziarnistej ,żeby podnieść ich walory zdrowotne , nie jest to duży dodatek , gdyż moi chłopcy wola bułki jasne . Cóż nigdy nie jest perfekcyjnie , a dzieciaki nie chcą jeść tylko tych najzdrowszych rzeczy Składniki(...)ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej

Ogrodnik w podróży
PLACUSZKI Z JAGODAMI I... 99

docenia ulotne chwile, widoki i krajobrazy, które chcesz zapisać w pamięci bo wiesz, że są drogocenne i kruche.  Cieszę się, że wraca moda na retro, teraz każdy szuka fajnych starych rzeczy nadając im nowe życie. Ja też do nich należę i muszę kochani Wam powiedzieć jedno, gromadzę i pieczołowicie pielęgnuję perełki wygrzebane na targach staroci, które nadają taki klimat(...)proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciastoCiasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można obsypać cukrem pudrem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Klopsiki z makaronem 132

zapasie, ponieważ pomagają wyczarować pyszne dania, kiedy nie mam czasu na 3 godzinne pichcenie w kuchni. Odnośnie pomidorów to, ostatnio sięgnęłam po książkę "Każdy może gotować" - Jamie Oliver. Fajna książka, codzienne bezstresowe gotowanie, zarówno dla tych wprawionych jak i dla osób które do kuchni wchodzą aby zagotować wodę na herbatę ale czasami chcą coś smakowitego ugotować. Na prawdę, każdy przepis(...)ucieramy w moździerzu (suszony), jeżeli mamy drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy  ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Muffiny cytrynowo-migdałowe 229

jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać(...)podanych składników wyszło12 muffinek, kremu nieco zostało ale córeczka się nim zaopiekowała. Niestety talentów dekoratorskich to ja nie mam ale muffinki jak na moje możliwości to całkie fajnie się prezentują. Krem na muffinki nałożyłam przy pomocy  rękawa do zdobienia , który otrzymałam od sklepu  przyjemnegotowanie.pl . Rękaw jest bardzo fajny, mały i poręczny, bardzo wygodnie się nim pracuje. Wykonany

Monia miesza i gotuje
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 204

muffiny zawsze muszą być słodkie? Oczywiście, że nie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na Wytrawne muffiny ze szparagami i serem cheddar. Są wilgotne, smaczne i sycące, bardzo fajne jako drugie śniadanie w pracy, szkole czy domu. Alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Spróbujcie!"Składniki:125 ml mleka2 jajka300 g mąki100 ml oleju1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiejłyżka jogurtu naturalnegołyżeczka proszku(...)proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego

Słodkie Przyjemności
Racuchy z gruszką na maślance 159

były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo mleko w zupełności wystarczy. Składniki: (temperatura pokojowa, na 15 - 20 sztuk(...)zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około

Kuchcik gotuje