podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki(...)obtaczamy w bułce tartej Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/ MieszamWGarnku Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTort na urodziny brata, więc pozwoliłam sobie na odrobinę smaku alkoholowego. Ajerkoniak fajnie wyczuwalny nie powoduje, że masa jest mdła czy słodka, a dżem z czarnej porzeczki fajnie przegryza smak bezy. Przyznam, że tort może wydawać się pracochłonny, jednak dla mnie to była sama przyjemność z "NIM" pracować:). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - tort można zrobić nawet dwa dni przed imprezą(...)ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier cały czas ubijając, następnie dodawać porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec
Kubki smakutłuszcz będzie zbyt gorący, to kotlety się szybko spalą na zewnątrz, w środku pozostając surowe. Jeśli olej będzie miał zbyt niską temperaturę, to mięso się w nim zagotuje, puszczając niefajny sok. Czyli smażymy kotlety w obu stron na złoty kolor. Jeśli lubimy bardziej wysmażone, przetrzymujemy chwilkę dłużej. Drukuj Jak zrobić kotlety mielone window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa... W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów z domowymi wędlinami i sałatkami.... Wyświetleń w styczniu ogółem było 135 987.. Domowe wędliny i nie tylko wędliny(...)Sałatka z makaronem Sałatka z kaszą kuskus Mielonka na kanapki Pączki bez jajek na gazowanej wodzie Serca drobiowe w sosie Sałatka z makaronem Mielonka na kanapki Proste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzeniesmak. Studiuje przepisy i w myslach dokonuje zmian w pierwotnej recepturze. Czasami jak cos szczegolnie wpadnie mi w oko pokazuje to M., a On czesto mowi " ale to fajne, to kiedy zrobisz takie cudo?" Tak tez bylo z ta tarta. Wypatrzylam ja juz dawno w jedym z numerow francuskiej gazety Maxi cuisine (10/11 2009). Zdjecie widniejace obok przepisu wygladalo szalenie(...)zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki
Przysmaki KarolkiNiebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych. Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne, chrupiące serowe ciasteczka wytrawne z dodatkiem kminku polecają się na imprezę karnawałową. Możemy je podać same do chrupania i przegryzania, z jakimś fajnym dipem czy sosem, lub przełożyć czy też posmarować je pastą. Wtedy wyjdzie Wam taka mini kanapeczka 😋. Inspiracje na pasty znajdziecie poniżej: Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem(...)mąki pszennej sól gruboziarnista kminek jajko do posmarowania ciasteczek Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę, starty ser oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 5 mm. Następnie okrągłą foremką
Kulinarne przygody GatityZapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą , smakują bardzo fajnie , znakomicie nadają się na śniadania jak i na kolację,zapraszam do wypróbowania przepisu , i życzę miłego dzionka . Składniki ( 2 osób) 2 szklanki mąki owsianej pół szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu 2 jajka 1 jabłko ( średnie(...)dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno
Mój SmakJedliście kiedyś makaron z naleśników? Fantastyczna sprawa. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :) Ilość porcji: 4-5 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra(...)Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i smażymy naleśniki. Z podanej ilości ciasta wyjdzie nam kilkanaście naleśników. W między czasie przygotowujemy sos. Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsypujemy
Kolizje Smakównich jeden przepis właśnie na "scallion pancakes", czyli coś pomiędzy naleśnikiem a macą z dużą ilością szczypiorku oraz drugi na azjatyckie "meat balls". Oba zachowałam na pamiątkę naprawdę fajnego wydarzenia i poznania dwojga miłych ludzi, którym naprawdę chciało się AŻ TAK! Zobaczcie jak cudnie rozrysowali przepis i opisali go w języku angielskim. Te małe ślimaczki z dodatkiem(...)sól Przygotowanie: Proporcje mąki i wody powinny wynosić 2:1. Mieszamy mąkę z gorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut. Zieloną cebulkę siekamy. Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy ciasto i dzielimy
bistro mamablogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie(...)pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy
Słodkie Przyjemnościdań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza(...)niezbędna i jak to bywa we włoskiej kuchni, ma być smacznie i prosto . Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką
Kulinarne przygody GatityPowoli zaczyna się mój ulubiony okres w roku, gdzie co chwilę zaczną się pojawiać fajne warzywa i owoce, z których można przygotowywać różne cuda Dostępne są już pierwsze szparagi, a za chwilę pojawi się moja ulubiona botwinka Paleo musi być zdrowe, smaczne i sezonowe. Witajcie nowalijki! Ale wracając do szparagów, sezon trwa mniej więcej do końca czerwca, więc trzeba się(...)paleo nabiał, to parmezan idealnie się wpasowuje w to równanie (można go zastąpić płatkami drożdżowymi). Czysta Poezja. A bezglutenowa tarta ze szparagami może być gotowa w kilka chwil! Składniki: ciasto na tartę np. z tego przepisu (ja użyłem mieszkanki tapioki i kokosa) szparagi boczek por parmezan 2 łyżeczki wędzonej papryki 5-6 jajek szczypta soli szczypta pieprzu pietruszka
PaleoLifeFajna propozycja śniadaniowa dla dzieciaków, przed pójściem do szkoły chętnie zjedzą coś pożywnego i ładnie podanego :) Nie trzeba tu wiele czasu ani poświęcenia. 4 paróweczki z szynki prosto od firmy Hańderek 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta suszonych pomidorów szczypta proszku do pieczenia masło do smażenia do ozdoby sałata kiełki pomidor keczup listek bazylii Paróweczki kroimy(...)proszek do pieczenia a na koniec mąkę i krótko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone na plasterki paróweczki pozostawiając buźki i 5 par oczu. Plasterki przykrywamy równomiernie ciastem i smażymy na wolnym ogniu, tymczasem układamy dookoła 5 buziek oczami do zewnątrz omletu. Ostrożnie obracamy omlet i smażymy również na wolnym ogniu ok 3 min . Zdejmujemy omlet
Gotowanie jest łatweMoże ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać to, co Wam się akurat(...)gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić na 15 minut po czym smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Szynkę pokroić w paski
My simple kitchengarnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek Rzymski . Świetny blog, właśnie w całości poświęcony temu fajnemu naczyniu. 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej 300 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika(...)godziny. Na 20 minut przed końcem wyrastania moczymy garnek rzymski razem z przykrywką. Po prostu w całości wstawiamy do wody i trzymamy tam właśnie 20 minut. Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je do natłuszczonego (u mnie natłuszczenie nie pomaga więc tym razem spód wyłożyłem papierem do pieczenia) garnka rzymskiego, zakrywamy pokrywkę i wstawiamy do zimnego piekarnia. Nastawiamy grzanie
Marder&Marder ManufactureGorgonzola 50g makaronu penne ( u mnie om nom nom) 300 ml śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć(...)spód i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Podajemy na ciepło. Smacznego! Ps. Tarta bierze udział w konkursie om nom nom. Jeśli i wy macie jakiś fajny- autorski pomysł na wykorzystanie makaronu- zapraszam do udziału. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt