fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:135/187)

HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 241

serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam! SKŁADNIKI na 9 babeczek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.  Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki piecz około 15-20 min , do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.  Gotowe wyjmij i wystudź na kratce

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka kawowe- Grudniowe Wyzwanie Blogerek 205

już pisałam wcześniej, że wspólne , chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..dziś zapraszam na ciasteczka ..wspólne pieczenie odbyło się w mniejszym gronie niż pieczenie chleba  ,ale to nie ma znaczenia ile było osób....[dzięki za przyjęcie mnie do grupy]..Tematem wspólnej zabawy były ciasteczka na choinkę..zastanawiałam się co upiec.. i końcu wybór padł na ciasteczka(...)szkl. cukru  1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać z niego dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posmarować jajkiem wymieszanym

Moje domowe kucharzenie
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 172

początkujących (np. owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby(...)przez ten uroczy płócienny grzbiet i wstążeczkę do zaznaczania przepisów wybaczam ;) Warto dodać, że przy zdjęciach znajdują się wybrane komentarze czytelników bloga. Dla prawdziwych fanów Zosi to bardzo fajna i miła niespodzianka. Ale książkę polecam każdemu, nie tylko czytelnikom Make cooking easier. Jeśli chcecie mieć w swojej biblioteczce książkę wydaną z sercem, zawierającą mnóstwo pięknych zdjęć i smakowite przepisy dobre

Mienta blog
Babka z kawową łatką wg Aleex 180

było posłuchać fragmentów utworów Aleksandra Fredry, w tym roku wybór padł na Sienkiewicza. Na początku się zastanawiałam, czy wziąć w tej akcji udział, ale moje obawy całkowicie się rozwiały. Fajnie jest przypomnieć ludziom (i sobie) wybitne dzieła z polskiej literatury. A że czasami pojawiają się różne komentarze? Trudno. Ludziom zawsze się coś może nie spodobać. Na szczęście ostatnie lata przyzwyczaiły(...)etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita. 7. Część ciasta włożyć do formy o wymiarach 27 x 8 wyłożonej

W mojej kuchni
Tort dla Olgi 158

Bardzo prosty i smaczny. Z  jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany.  Praca z tym tortem może być fajną zabawą.  Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty.  Każdy z nich przekrojony jest na pół (zależało mi aby tort był stabilny i nie zniszczył się(...)biszkopt zostanie upieczony i wystygnie, delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni około 35-40 minut ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy)  Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jagodzianki 107

tarce skórkę z cytryny, mleko i żółtka (i jeśli zapomniałem czegoś wymienić to też to dodajemy :)) Potem dodajemy nasz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie około 15-20 minut. Ciasto będzie się troszkę kleiło, ale takie ma być. Miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy(...)się ładnie zarumieniły. Jutro w pracy zobaczymy, czy się ludzie nie potrują :) [EDIT]: No dobra, chyba poszło nieźle. W pracy musiałem wysłuchać ze 30 (!!!) minutowego gadania jaki to jestem fajny i w ogóle to niemożliwe, że sam to wszystko robię, bo przecież faceci to tylko na piciu piwa się znają, a w ogóle to Magda to ma dobrze ze mną

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy II 131

Kolejny przepis z cyklu "Niedzielna piekarnia #3", czyli  z moich ostatnich niedzielnych wypieków, w czasie których sporo narobiłem fajnego pieczywa. Teraz więc pora na chleb orkiszowy. Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu(...)wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni, ale tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do dwóch małych

Marder&Marder Manufacture
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 181

Słodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą  połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne.  Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier(...)pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt

Moniki Smakołyki
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 200

przyszedł czas na pierwszą poważną współpracę, która pozwoliła mi uwierzyć, że to, co robię ma sens i może być sposobem na życie. Mowa oczywiście o Netto , dla którego przygotowuję fajny cykl Śniadań Tygodnia . (Tutaj oczywiście należą się podziękowania dla Joasi, która mnie odnalazła w tej całej kulinarnej blogosferze i stwierdziła, że ten chłopak na pewno potrafi gotować). Te wydarzenia oraz(...)elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje

Food Square
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 139

Jeśli czasem myślicie o leniwym poranku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.  Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już(...)szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt

Kuchnia w czekoladzie
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 235

mąką kokosową i trochę pobabrany mąką pszenną, tzn.: - 12 dużych łyżek mąki gryczanej, - 4 łyżki mąki kokosowej, - i 3-4 razy nabierałam trochę mąki pszennej na ręce, żeby wyrabiać ciasto, bo za bardzo kleiło się do rąk. Ten chleb uformowałam od razu na blaszce i pod przykryciem odstawiłam do wyrośnięcia, a potem wjechał już prosto do pieca, bo nie chciałam(...)warto podkręcić sobie chleb jej dodatkiem, zyskując jednocześnie ładny, zwarty, świetny do krojenia w cienkie kromki bochenek, nic się nie kruszy, nie rozwala, nie pęka, i naprawdę fajnie smakuje, bomba! Muszę powiedzieć, że pieczenie własnych chlebków wciąga, zwłaszcza, jak się widzi, że w zasadzie nie da się tego zepsuć, no i każdy chleb jest inny, jedyny i niepowtarzalny, tego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak w panierce jak z KFC 223

Chodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce.  Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka.  Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące(...)Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne mleko, szczyptę soli i jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Chałka z makiem 208

Dzisiaj kolejne wspólne pieczenie z fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji . Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia . Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie(...)świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto Przygotowanie:   Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować

Ala piecze i gotuje
Finansjerki małe ciasteczka na wytrawnie i słodko 154

książce Rachel Khoo znalazłam przepis na wytrawne z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Ja zrobiłam wersję słodką,ale na Sylwestra można pobawić się na wytrawnie i słodko.  Myślę, ż fajnie będą prezentować się  w Sylwestrowym menu bo: wszystkim Wam życzę sztabek złota. 100 gram roztopionego masła 100 gram mielonych migdałów 250 gram mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)migdały oraz proszek do pieczenia. Następnie kiedy składniki się połączą dodaj pół piany i wymieszaj na małych obrotach. Dadaj resztę piany i wymieszaj już samą łopatką. Tak przygotowane ciasto wylewaj do formy na finansjerki. Ja mam silikonowa wiec nie wymaga smarowania olejem czy masłem. Piecz 15 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 581

obłędne), to na zimno, nawet po kilku dniach też im niczego nie brakuje. Zawsze można sobie jeszcze wzbogacić smak dodając konfiturę lub polewając je miodem przy jedzeniu. Te wyszły fajnie chrupiące. Do części dodałam rodzynki i te wyszły najlepsze. Następne będą wszystkie z rodzynkami. Zdrowa słodycz bardzo godna polecenia. :-) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło (chyba) ok.28 sztuk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić

Smaczne Zdrowe

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję