obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem...,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości(...)łyżka wody lub śmietany 1kg śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. 4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie
U Fiolkikucharz. Taką szarlotkę piekę, gdy mąż zawraca mi główę, że ma ochotę na coś słodkiego a ja mam tylko 3 jabłka, kostkę masła, jajka, mąkę i cukier. Aby przygotować składniki i upiec szarlotkę potrzebuję tylko 1 godziny, więc niespodziewani goście też się na nią załapią. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Polecam też inne przepisy na ciasta z jabłkami. oraz(...)jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ciasto jest na formę ok. 24 x 36 cm , jeśli chcemy by szarlotka była wyższa wykorzystujemy kwadratową blaszkę 24 x 24 cm lub tortownicę. Składniki: 3 szkl. mąki pszennej (poj. 250 ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem,ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości(...)łyżka wody lub śmietany 1kg śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. 4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie
Fiolka w kuchniparówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji wyszło mi 20 parówek otulonych ciastem. Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka . Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu. Polecam! 1 szklanka mleka
O kuchni z uczuciemrobiłam, a że chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda. SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych
słodki bratekNajszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około
wyzwania kuchennemamy nic,żeby ich poczęstować-grzebienie z gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g marmolady truskawkowej (lub innej ulubionej) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i wycinamy z niego prostokąty. Na jednej połowie smarujemy marmoladą na drugiej robimy ukośne nacięcia. Nacinaną
Wielki apetytpiany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców. Ekspresowe ciasto zowocami Składniki: 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki kakao około ½ kg truskawek lub innych świeżychowoców
Mania Gotowaniapędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie. Składniki Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)zimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni 2. Tortownicę o śr ok 23-25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 3. Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy 4. Jaja łączymy z ricottą i roztopionym, lekko schłodzonym masłem, dodajemy ekstrakt waniliowy 5. Łączymy mokre i suche składniki, wylewamy masę do przygotowanej
Słodki KompromisPyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabyła mowa o szklance porzeczek. Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła 125 ml jogurtu naturalnego(...)miski. Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki. Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec
Sto kolorów kuchniciasto znikało w ekspresowym tempie... było przepyszne. Środkowy placek z orzechami po upieczeniu będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe
Jadło i czytadłosłodka pianka. To naprawdę rewelacyjna kombinacja. Ciasto ma jednak jedną poważną wadę: znika w tajemniczy sposób i w ekspresowym tempie 😊 Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 300 g mąki pszennej 120 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru(...)borówek Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Podzielić je na 3-4 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół
Codzienna kuchnia niecodziennaCIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog(...)domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli ; blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku
Weekendy w domu i ogrodzieświątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu(...)próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy. Masa serowa Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Pieczenie Do każdej papilotki (o średnicy 5 cm) włóż 1 łyżkę masy makowej i zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę. Piecz 25-30 minut
Food Squaredobra, prosta i ekspresowa z niej babka :) polecam! ponoć zawsze się udaje ;) Składniki: -1 margaryna -6 jajek -1,5 szklanki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki -2 łyżki kakao Wykonanie: Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo(...)podzielić na 3 części, wtedy do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kisiel, np. truskawkowy. Wtedy babka będzie trójkolorowa). Do formy (np. keksówki) dajemy kolejno jedną i drugą część ciasta. Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach. Smacznego! a tutaj babka trójkolorowa, zielona warstwa to kisiel wiśniowy
KasiekGotuje