świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-) SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek
Czary - gary w kuchniEkspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie. *foremka 25*34 cm Składniki: 5 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 szklanki kefiru szklanka oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo
maniapieczeniamąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach(...)najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już upieczone, ale z boku, żeby nie trafić na masło orzechowe. Muffinki są wilgotne i pysznie czekoladowe, u nas zniknęły ekspresowo :) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkowłaśnie to!Niesamowicie puszyste i delikatne!A co najważniejsze ?Ekspresowe do przygotowania!Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI:- maślanka – 250 ml- jajko – 2 szt- cukier – 1 szklanka- olej – 125 ml- cukier waniliowy – 1 szt- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- winogrona ( u mnie
Ostra na SłodkoBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki utrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennasłodkości. Słooodki syrop cukrowy robi swoje... Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć! Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju(...)pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione. W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać
Di gotujeręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży(...)ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką, niech ciasto rośnie aż podwoi objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką, ciasto składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy wałek, który dzielimy na 3 części.,Z każdej części ciasta formujemy wałek, który zwijamy spiralnie trzymając jednocześnie za oba końce. Bagietki układamy na papierze do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to przepis na ekspresową choinkę. Składniki. 2 szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 torebka przypraw do piernika 1 kostka np .Kasi 0,5 szkl. wody 4 jajka 2 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Do rondelka wsypać cukier wymieszany z kakao i przyprawami do piernika gotowymi, a jeszcze lepiej swoimi ,dodać tłuszcz i wlać wodę. Podgrzewać mieszając(...)masa uzyska jednolitą konsystencję. Ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka, wymieszać i wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do foremki-choinki (lub innej, ale to już nie będzie świąteczna choinka) i piec w temp.180 stop. około 50 min. Po upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt
Kulinarny karnet Christopheraświęto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle, że nie ma w nich mąki pszennej. Jej zamienniczka – mąka ryżowa sprawia natomiast(...)pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj ziarna wanilii, a następnie proszek do pieczenia wymieszany z mąkę ryżową (powoli, cały czas ucierając). Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rum, sok z cytryny i mleko kokosowe, cały czas miksuj, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Powinn być lekko płynne (ciasto najlepiej ocenić wlewając je na gorący olej – gdy się nie rozpada to jest
365 dni dookoła kuchnikawałku ;) Mamy jeszcze jakiś miesiąc na cieszenie się rabarbarem, trzeba korzystać. Macie jakieś sprawdzone pomysły na rabarbar ? Ekspresowy placek z rabarbarem ( inspiracja ) Składniki( tortownica o śr. 24 cm): - 2 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek rozpuszczonego masła - 3 jajka - 2 łyżki mleka/wody - kilka(...)kropel ekstraktu waniliowego - 1 łyżka cynamonu - cukier puder do oprószenia Jajka utrzyj z cukrem, do białości. Dodaj masło, ekstrakt, mleko, wszystko zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie ułóż kawałki rabarbaru. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach
Corner With RecipesKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy z placów oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto uformuję się w kulę. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia
moj przepis naSzukając przepisu na ekspresowe ciasto ze owocami, znalazłam przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami u Doroty . Dzięki dodatkowi miodu gryczanego wypiek w smaku przypomina miodownik. Bardzo polecam! Składniki: 295 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 50 g płynnego miodu lub golden syrupu (dodałam
Czerwień i błękitEkspresowe w przygotowaniu ciasto z ulubionym owocami sezonowymi u mnie truskawkami, w smaku podobne do ciasta ucieranego z truskawkami , te ma tą zaletę, że wszystkie składnik krótko się miksuje i już jest gotowe do pieczeni. Polecam😊 SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie 350 g jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki kubeczek cukru 200 ml oleju(...)jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny 500 g truskawek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy kolejne składniki. Wszystko razem miksujemy, ciasto wykładamy do formy wyłożonej. Umyte i osuszone truskawki (jeżeli są duże przekrawamy na pół) i układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C przez
RAROSSA