przedszkolu mojego synka powodują, że piekę, gotuję ale nie publikuję. Doba jest za krótka, dużo za krótka. Długo weekend majowy minął, młody wrócił do przedszkola więc zapraszam Was na drożdżówkę z moim ulubionym wiosennym smakołykiem :) Smacznego! Składniki na klasyczną małą keksówkę 25 x 12 cm: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 gram drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru
Życie zaczyna się w kuchniśmietaną na tyle jej dać, aby był nie za gęsty lukier, polać letnie ciasto, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto lekko sie odrywa, smakuje wybornie, lepiej od kuponych drożdżówek..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukier. Fakt, że nadzienie znajduje się w środku całego rożka sprawia, że są one nieco dłużej świeże niż gdyby umieścić je tylko w jednym miejscu, jak np. w drożdżówkach. Z poniższego przepisu można przygotować około 40-45 małych rożków . Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego) Składniki: CIASTO SEROWO-OLEJOWE 300g mąki pszennej 150g zmielonego twarogu 60g (3 łyżki) śmietany
Smakołyki Berenikiminut do podrośnięcia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formie zostawić do wystudzenia przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puszysta, wilgotna, aromatyczna i pysznie smakuje...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnatnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C. Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte. Piecz
Gotowanie-ukchcecie, możecie użyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz margaryny czy oleju, bo smak ciasta bardzo na tym ucierpi ;) W najbliższych planach mam jeszcze drożdżówkę z rabarbarem, truskawkami i kruszonką <3 Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek <3 A jakie jest Wasze ulubione ciasto sezonowe? Składniki na małą blaszkę ok 21x23
Ze smakiem i z pasjąWielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych
KasiaiKrzysiu.plSłodkie śniadania mają pewną zaskakującą właściwość – kochają je nie tylko dzieci. Przez dłuższy czas moje śniadania to był croissant albo drożdżówka i kawa, bo tak wygodnie i szybko. A słodkie śniadanie warto celebrować, poświęcić mu dłuższą chwilę żeby cieszyć się świetną fakturą, mocnym smakiem i wspólnym posiłkiem. Spróbujcie tych cudownie przypieczonych tostów w weekend. Ani to wegańskie, ani paleo
Karo in the Kitchenpowietrzu, dlaczego sępy latają i nie poruszają skrzydłami.... Na końcu książki natomiast znajdziemy CIEKAWOSTKI. Tam opisane są wszystkie ważne rzeczy które należy zapamiętać. Po przeczytaniu zapraszam do przygotowania pysznych drożdżówek - "kropeczek" z truskawkami. Bułeczki kropeczki. Składniki; 50 dag mąki pszennej 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 5 dag cukru 2 jajka 7 dag rozpuszczonego masła Kruszonka; 2 łyżki
Radość kipiąca uśmiechem.Mieszanie, gniecenie, wyrabianie. Babcia moje koleżanki mawiała, że jeśli upieczesz dobrą, wyrośniętą drożdżówkę to znak, że jesteś już dobrą gospodynią. Miała na myśli miedzy innymi, że ciasta z użyciem drożdży są pracochłonne... Zapewne tak było kiedyś, teraz technika nas wyręcza nie tylko w mieleniu ziaren na mąkę, ale i w zagniataniu i wyrabianiu. Czemu ma służyć owe wyrabianie ciasta
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzbawiennego błonnika, którego wciąż mało w naszej diecie. Taka mąka nie tylko nadaje się do wytrawnych wypieków, równie dobrze się sprawdza w słodkich. Nie będę ukrywać, że pączek czy drożdżówka z takie mąki, nie jest zbyt kusząca. Jednak ciemne ciasta, gdzie dodajemy kakao, melasę lub inny ściemniający składnik, tu już można sobie sypnąć. 1,5 mąki pszennej graham
Dieta moja pasjaSmakują jak drożdżówki z białym serem :) Są pyszne! Wilgotne, miękkie i słodkie, lekko waniliowe z pysznym, serowym nadzieniem. Rewelacyjne zaraz po upieczeniu, ale bardzo smaczne także podgrzane w mikrofalówce lub na zimno. Składniki (ok. 15-18 babeczek) 150 g margaryny 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodkie inspiracjeDrożdżówki w najbardziej klasycznej wersji, czyli ze słodkim, waniliowym białym serem i niczym ponadto :) Wyjątkowo żadnej kruszonki, lukru czy innych, zbędnych w tym wypadku dodatków. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... ;)) Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka
Słodkie inspiracjeJestem nieco stronnicza, bo uwielbiam gruszki (szczególnie te z przydomowego sadu), ale to naprawdę najlepsze drożdżówki, jakie ostatnio jadłam - mięciutkie, puszyste, z dużą ilością "nadzienia" i kruszonki. Są takie... retro, każda innej wielkości i kształtu, ale to też ma swój urok. Mnie podobają się w zaprezentowanej tutaj wersji, aczkolwiek można gruszki pokroić i nadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek
Słodkie inspiracje