drozdzowka - 3896 przepisów (strona:152/260)

Praga – przewodnik kulinarny 181

się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze przepisy z blogów #7 | Przepisy na ciasta z owocami 195

serków homogenizowanych BLOG: http://zjemto.blox.pl/ Szybki placek na maślance BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Kokosowe ciasto z jagodami BLOG: http://ilovebake.pl/ Ciasto weselne BLOG: http://smerfetka79.blogspot.com/ Agrestowa chmurka BLOG: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem i owocami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Kruche ciasto z pianką i owocami BLOG: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Tort czarny

Kuchnia Bazylii
Placek drożdżowy z owocami lata 146

mojej rodzinnej kuchni od zawsze piekło się sezonowo, lipiec to czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami  lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta  z kubkiem zimnego mleka. Składniki: Blacha 29/42 cm Ciasto: ½ kg pszennej mąki typ 550 1 opakowanie suszonych

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe według przepisu mojej babci 140

mogę dorównać jej mistrzostwu. Co jakiś czas oczywiście próbuję. W końcu wprawa czyni mistrzem. Największe problemy mam z przygotowaniem kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu). Ostatnio upiekłam drożdżówkę z mieszanymi owocami. Większa część była z czerwoną porzeczką. Pozostała część z przepołowionymi czereśniami i borówkami. Ciasto drożdżowe Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę

blog.moje-pasje.info
CYNAMONOWE ZAWIJASY 127

osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla siebie takie drożdżówki, nie można się im oprzeć. SKŁADNIKI Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 50 g roztopionego masła, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru Polski Cukier , 2 jajka, ok. 2,5 szkl. mąki pszennej

słodki bratek
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 129

jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe szneki z serem i morelą 147

wgłębienia. Układam po połówce moreli. Kruszonka: W misce zagniatam mąkę i masło oraz wiórki. Dodaję cukier na końcu i zagniatam ponownie. Kruszonkę  wykładam na morele, posypuję wiórkami kokosowymi. Drożdżówki smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 178

zucchero 25 g di lievito di birra fresco 5 g di sale 300 ml di latte intero 1 limone 150 g di confettura di fragole PRZYGOTOWANIE Przygotowanie drożdżówek rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru. Drożdże zalewamy letnim mlekiem (ok. 100 ml), mieszamy do ich rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką

La grande e la piccola cuoca
Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) 143

Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe z kokosową kruszonką. 193

Drożdżowe wypieki najbardziej lubię robić latem.Temperatury u mnie dochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około

Ladylaura.
Odrywana drożdżówka 118

Sezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak   tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką ("szklankowe") 165

Piękny rabarbar wciąż na topie. Co mnie bardzo cieszy. Zatem kolejna wersja mojej ulubionej drożdżówki, która praktycznie robi się sama. Pięknie rośnie i pachnie. Przepis na kwadratową blaszkę (ciasto będzie wysokie), który równie dobrze sprawdzi się na prostokątnej formie.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pół kostki dużych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka pół kostki margaryny

Karczma Honorietty
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem 145

Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik

Kulinarne przygody Gatity
Śmetankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. 211

Sezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1  opakowanie drożdży instant (suszonych

Malinowa Kawiarenka
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 144

Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania