Dzisiaj przepis na drożdżówki z makiem. Ciasto zrobiło mi psikusa i pierwszy raz nie wyrosło z drożdży, wszystko przez mój pośpiech w kuchni. Wrzuciłam drożdże do gorącego mleka i wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g Szklanka
Kurnikowonaprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu składnikowi jakim jest…smalec. Tak, ten zły smalec, na którym wszyscy wieszają
Mieszam w Garnkukakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą marmolady truskawkowej, która nadała trochę ciekawszego smaku. Ciasto jak u babci
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne ,słodkie drożdżówki zapamiętane z dzieciństwa.Przepis bardzo polecam.Takie bułeczki przygotowałam dla mojej rodzinki.Znikły bardzo szybko w otwartych buziach dzieci i brata
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWspaniały i bardzo uniwersalny lukier z białą czekoladą. Jest bardzo prosty i super szybko się go robi. Potrzebujesz tylko 3 składników :-) Świetnie sprawdza się jako polewa do: - pączków i drożdżówek - deserów z owocami - ciast i tortów
AniaGotuje.plbułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK . Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :) SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK: 7,5 dag roztopionego masła ok. szklanki ciepłego mleka 2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych szczypta soli 7 dag cukru + łyżka do drożdży
Pani na desertylko francuskich mąk, a pieczywo wypiekane na miejscu zawiera tylko naturalne składniki. Większość chlebów i bagietek robiona jest na zakwasie. Poza pieczywem Chwila wypieka również przeróżne słodkości –brioche, chałki, drożdżówki, croissanty... W ofercie nie brakuje konkretnych pozycji – śniadania, tarty czy quiche. Gdy docieramy tu w niedziele koło godziny 9-tej wszystkie miejsca na zewnątrz, jak i na parterze są zajęte
Kulinarne przygody GatityUwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 5 dag masła
Izabelawkuchnipuszki. Całość dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie, nadmiar płynu odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. Nadzienie studzimy. 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy
IzabelawkuchniDrożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser Najlepsze są jeszcze ciepłe! Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży
Zasmakuj Kuchnioraz miodowe. Wszystkie bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. Świetna przekąska - zamiast ciastek, cukierków, czy słodkich płatków do mleka. Do pracy zawsze muszę mieć coś słodkiego - jakiegoś batonika, czy drożdżówkę, a gryczanki świetnie to zastępują i w dodatku mają przyjemny skład (na pierwszym miejscu kiełkowana kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik oraz kasza jaglana, polskie owoce aronii, czarne jeżyny, żurawina
Trufelkowodyni w roli głównej będzie puree z pieczonej dyni, który jest wspaniałym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. U mnie w domu puree najczęściej wykorzystuje w wypieku drożdżówek i rogalików, ale możemy go zastosować również do wypieku muffinek, strucli i chlebków. Dynia nadaje wypiekom przepięknego żółciutkiego koloru oraz dodaje naszemu organizmowi cennych witaminek. Składniki: dynia
kulinarne odsłony patinią przez okno trudno i uwierzyć, że już jutro ten jesienny krajobraz spowije deszcz. Dlatego gdzieś daleko w myślach marzę już o jakieś rozgrzewającej kawie czy pysznych, puchatych drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby
My simple kitchenCinnamon rolls, to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Jest to nic innego jak słodkie drożdżówki z nadzieniem cynamonowym, polane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne. Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu
Kuchnia Łukasza